Cum arată fondatorii unor afaceri de succes: Acum sunt miliardari

Viața este mai complexă, dar are și multe părți mult mai ușoare, la care în trecut puteam doar să râvnim. Suntem echipați cu cele mai noi tehnologii și folosim aplicații care ne sunt de mare ajutor zi de zi, iar acum ne este imposibil să ne imaginăm cum ne-am putea descurca fără ele - de la comunicarea rapidă la transport, câteva soluții îndrăznețe s-au transformat în afaceri de succes, oferindu-ne mai multe opțiuni, mai multă libertate și uneori mai mult timp pe care să-l umplem cu altceva.

Bright Side ni-i prezintă pe tinerii antreprenori care ne-au schimbat complet viața, oamenii datorită cărora există astăzi Uber, WhatsApp, Instagram, Twitter și alte afaceri de succes.

Jan Koum și Brian Acton (WhatsApp)

În septembrie 2007, Jan (în stânga) și Brian (în dreapta) părăseau grupul Yahoo!, unde lucraseră timp de zece ani. Au încercat să-și găsească de lucru la Facebook, dar au fost respinși. Cei doi prieteni au decis atunci să plece într-o vacanță în Africa de Sud. Se pare că le-a prins bine, fiindcă la începutul lui 2009 Jan a înregistrat numele companiei lor, WhatsApp Inc.
În 2015, cei doi și-au vândut compania către Facebook pentru 22 de miliarde de dolari. Astăzi, peste un miliard de oameni folosesc aplicația lor. Jan are o avere estimată la 9,9 miliarde de dolari, iar cea a lui Brian este de 3,6 miliarde.

Nathan Blecharczyk, Brian Chesky și Joe Gebbia (Airbnb)

La un moment dat, în 2007, Brian Chesky (în mijloc) și Joe Gebbia (în dreapta) erau atât de faliți, încât nu mai aveau bani nici pentru a-și plăti chiria. Atunci le-a venit ideea de a le închiria turiștilor care nu vor să cheltuiască mult pe cazare o saltea gonflabilă. În 2008, acești colegi de apartament foarte isteți au întiințat, împreună cu partenerul lor, Nathan Blecharczyk (stânga), un serviciu de închiriere pe termen scurt a spațiilor de cazare, Airbnb. Acum acoperă în jur de 100.000 de localități din 191 de țări. Fiecare fondator al companiei are o avere de 3,7 miliarde de dolari.

Garrett Camp și Travis Kalanick (Uber)

În 2009, doi tineri așteptau un taxi după o întâlnire de afaceri. Atunci le-a venit ideea de fonda Uber. Înainte de a ajunge la succes, compania lor a trebuit să lupte cu o concurență acerbă și să rezolve o mulțime de litigii cu autoritățile din diferite țări pentru că Uber nu deținea licențe de transport. Astăzi, serviciul lor de ridesharing acoperă 76 de țări, iar șoferii Uber au făcut până acum peste 10 miliarde de călătorii.
Kalanick are o avere estimată la 4,8 miliarde de dolari. În 2017, el a părăsit Uber și a lansat un fond de investiții denumit 10100 Fund. În 2013, Camp a fondat compania Expa, care îi ajută pe tinerii antreprenori să lanseze proiecte de succes. El are o avere de aproximativ 3,8 miliarde de dolari.

Chris Barton (Shazam)

În 1999, Chris Barton, împreună cu prietenii săi, Dhiraj Mukherjee, Philip Engelbrecht și Avery Wang, au creat o aplicație prin care poți identifica melodiile. Inițial, utilizatorii trebuiau să apeleze un număr de telefon din patru cifre, să țină mobilul aproape de sursa melodiei și să aștepte mesajul care conținea informațiile despre piesa respectivă. Pe măsură ce tehnologia s-a dezvoltat, serviciul a devenit mai simplu și a fost adaptat pentru smartphone. Compania a fost înființată în 2002, iar în 2017 a fost cumpărată de Apple.

Evan Williams, Jack Dorsey și Biz Stone (Twitter)

Inițial, Twitter era un serviciu de mesaje scurte, dezvoltat de Jack Dorsey (în mijloc) și folosit pentru comunicarea internă a companiei. Colegii săi, Evan Williams (în stânga) și Biz Stone (dreapta) au fost încântați de idee și i s-au alăturat lui Dorsey în 2007, când Twitter s-a transformat într-o firmă independentă. Până în 2008, numărul de mesaje distribuite ajunsese la 300 de milioane pe zi. Astăzi, twitter.com este pe locul 11 în topul celor mai populare site-uri din lume.
Jack Dorsey are o avere de 4,5 miliarde de dolari. El a dezvoltat și serviciul de plăți Square.
Evan Williams are o avere de peste 2,2 miliarde de dolari din participarea la Twiiter, vânzarea Blogger către Google în 2003 și din platforma Medium, la care lucrează în prezent.
Biz Stone are o avere de 250 de milioane de dolari.

Steve Chen, Chad Hurley și Jawed Karim (YouTube)

Se spune că lui Chad Hurley (în mijloc) i-a venit ideea când încerca fără succes să le trimită prietenilor săi o înregistrare video prin telefon. În 2005, Chard i-a angajat pe colegii săi de la PayPal, Steve Chan (în stânga) și pe Jawed Karim (în dreapta) pentru a lucra la proiect. Primul video, făcut de Jawed la grădina zoologică, a fost postat pe 23 aprilie 2005. Grație simplității sale, YouTube a devenit cea mai populară platformă video din lume. În 2006, compania a fost cumpărată de Google cu 1,65 miliarde de dolari.
După etapa YouTune, Steve Chen și Chad Hurley au dezvoltat serviciul MixBit, prin care poți edita înregistrări video cu ajutorul smartphone-ului.

Evan Spiegel și Bobby Murphy (Snapchat)

Evan (în stânga) și Bobby Murphy (în dreapta) au fondat împreună Snapchat, aplicația pe care distribui imagini și înregistrări video care dispar în 24 de ore. Nu împliniseră 30 de ani când aveau deja 2,7 de miliarde de dolari fiecare.
Acum Murphy este căsătorit cu fosta colegă de facultate de la Universitatea Stanford, Kelsey Bateman. În 2017, Spiegel s-a căsătorit cu Miranda Kerr, unul dintre cele mai bine plătite supermodele din lume, cu șapte ani mai mare decât el. În 2018, ea a născut un băiețel, al cărui nume este Hart. În martie 2019, presa a scris că ei așteaptă al doilea lor copil.

Mike Krieger și Kevin Systrom (Instagram)

În 2010, Mike Krieger (în stânga) și Kevin Systrom (în dreapta), doi absolvenți de la Stanford, au creat aplicația Burbn prin care îți poți planifica vizitele în diferite locuri, să te cazezi și să postezi imagini. Aplicația nu a avut succes, iar utilizatorilor le-a plăcut să pozeze imagini.
Kevin și Mike au decis repede ce să facă mai departe. Pe 5 octombrie 2010, App Store a introdus o aplicație nouă, numită Instagram. În decembrie, aceasta aduna deja un milion de utilizatori. În 2012, Facebook a cumpărat platforma cu un miliard de dolari, o sumă incredibilă pentru acea vreme.
Systrom a câștigat 1,5 miliarde de dolari, iar Krieger a luat 350 de milioane de dolari din această tranzacție.

Drew Houston și Arash Ferdowsi (Dropbox)

Cândva, Drew Houston (în stânga) era student la MIT și făcea naveta de la Boston la New York. Ca să nu se plictisească, și-a luat laptopul cu el, dar a realizat că și-a uitat acasă cardul de memorie. A fost atât de dezamăgit, încât a început să scrie un program care să le permită utilizatorilor să-și acceseze fișierele pe internet. Așa a apărut Dropbox, un serviciu cu peste 500 de milioane de utilizatori.
În 2017, Drew și Arash Ferdowsi (în dreapta) au fondat compania Dropbox Inc. Astăzi, Huston deține 25% din acțiunile companiei care valorează 2,3 milioane de dolari. Arash are o avere netă de 500 de milioane de dolari și deține 10% din acțiuni.

Talmon Marco și Igor Magazinnik (Viber)

Israelienii Talmon (în stânga) și Igor (în dreapta) s-au întâlnit în timpul serviciului militar și s-au împrietenit, amândoi fiind interesați de tehnologie. Imediat după armată, ei au fondat primul lor startup - o platformă de partajare a fișierelor. În 2010, ei au creat serviciul de apeluri gratuite Viber, iar în 2014 au vândut aplicația către japonezii de la Rakuten, pentru 900 de milioane de dolari.
Marco și Magazinnik au reușit chiar să repete formula succesului: în 2016, ei au creat serviciul de taxi Juno pe care l-au vândut către Gett cu 200 de milioane de dolari. Acum toată lumea așteaptă să vadă care va fi a treia lor mișcare.