Dosar Eva: 7 vedete din România care au căzut în capcana drogurilor

19 August 2012
Drogurile le dau târcoale vedetelor. Banii, nopțile pierdute pentru distracție, cercurile frecventate, curiozitatea, tentația de a fi "la modă" - sunt mulți factori care aduc stupefiantele în preajma personajelor publice, iar atunci când apare tentația, nu toți fac alegerea bună.

Cel mai recent caz din showbiz este cel al fotomodelului Lavinia Neagoe (31 de ani), judecată pentru trafic de droguri. Ea a ajuns să fie monitorizată de DIICOT după ce procurorii au luat urma unuia din cei mai versaţi traficanţi de droguri din Capitală, bucureşteanul Mayan-Na Djihlah (22 de ani), zis, „Gila”, care avea relaţii cu traficanţii din Spania şi din Olanda. Acesta racola tineri bucureşteni pentru a transporta cocaină în stomac, iar unul dintre dealerii de droguri ai lui Gila a fost interceptat în momentul în care stabilea o tranzacţie de droguri cu Lavinia Neagoe.
În apartamentul din Capitală al fotomodelului au fost găsite mii de pastile de MDMA și cannabis.

Răzvan Ciobanu, doi ani de agonie din cauza cocainei

În 2011, designerul a revenit în atenția presei după doi ani de cădere liberă: a dat faliment, a eșuat în modă, a devenit dependent de droguri și a rămas fără prieteni. După doi ani de pierzanie, el s-a pus pe picioare.

Răzvan Ciobanu a fost monitorizat de poliţişti sub acoperire care urmăreau o reţea de traficanţi de droguri în cluburile de fiţe din Capitală şi în hoteluri de lux. El a fost depistat în timp ce anchetatorii îi filau pe membrii reţelei de traficanţi de stupefiante din care făcea parte şi Cristian Paraschiv, unul dintre participanţii la show-ul TV „Rătăciţi în Panama", difuzat la Kanal D şi prezentat de Andrei Gheorghe.

Potrivit cotidianului Adevărul, Răzvan Ciobanu se „alimenta“ cu cocaină de la reţeaua condusă de Paraschiv. Acesta a fost arestat pentru trafic de droguri în octombrie 2009, el recunoscând în faţa anchetatorilor că Răzvan Ciobanu era unul dintre clienţii săi fideli. Designerul a intrat în conflict cu traficanţii de cocaină după ce a adunat datorii la ei de aproape 1.000 de euro.

Răzvan Ciobanu a susținut că nu a fost anchetat niciodată de procurori, deși presa a susţinut contrariul. "Anchetat nu am fost niciodată, pe omul care a făcut acuzaţiile nici măcar nu-l cunoşteam şi nu am vorbit cu el în viaţa mea deci nu ştiu, n-am ştiut niciodată cine este. Povestea cu ancheta nu este reală, nu ştiu de unde a pornit, dar cu siguranţă nu a pornit din senin, mi-e greu să cred că ar fi pornit din senin, s-a trezit cineva că hai să facem asta", a declarat Ciobanu pentru revista Tabu.
El a recunoscut că a consumat droguri. "Dacă mă întrebi dacă ştiu ce sunt alea droguri, ştiu unul dintre ele, şi dacă mă întrebi care este regretul meu este că în momentul în care a izbucnit povestea asta nu am ştiut cum să reacţionez pentru că lucrurile au pornit total din senin, fără să fi fost pregătit în vreun fel şi atunci prima reacţie pe care am avut-o a fost nu, nu nu. Sigur că nu e un lucru bun, să spui că <<vai, faceţi la fel>>, departe de mine lucrul ăsta, dar până la urmă face parte din experienţele fiecăruia şi cu toţii avem momente în care picăm în diverse zone, mai puţin de bun augur pentru noi ca oameni dar pe care le încercăm şi trebuie să ni le asumăm", a explicat Ciobanu.

Sișu, recidivistul VIP

În octombrie 2011, cântăreţul a fost condamnat la închisoare pentru consum şi deţinere de droguri, pedeapsă din care i-a rămas de executat efectiv aproximativ un an.

Cântăreţul a primit patru ani de închisoare, din care avea de executat 32 de luni (două treimi) datorită bunei purtări. Din cele 32 de luni i s-a scăzut perioada în care a stat în detenţie, respectiv aproximativ un an şi jumătate. Astfel, Sişu mai are de executat mai mult de un an de închisoare.

Sişu a fost arestat pentru prima oară în octombrie 2003, la câteva zile după ce Poliţia a prins doi traficanţi de stupefiante din Târgovişte şi a făcut o percheziţie în apartamentul lui. El a fost eliberat în octombrie 2005, iar în mai anul următor a fost din nou arestat.
După condamnarea de anul trecut, Sișu a fost dat în urmărire generală pentru că nu a fost găsit de polițiști și nici nu s-a predat. El fost găsit la un prieten al său și nu a opus rezistență.

În iulie, cântăreţul hip-hop s-a căsătorit în închisoare cu iubita lui, Cătălina. Ceremonia civilă a avut loc în penitenciarul Colibaşi, Argeş. Cununia a fost una foarte simplă, iar cei doi au fost îmbrăcaţi în haine casual. Sişu şi Cătălina au împreună un băieţel.

Dana Marijuana, o viață în derivă

La începutul anilor 2000 era una dintre cele mai apreciate artiste hip-hop din România, însă după ce a descoperit drogurile, Dana Coteanu nu și-a mai revenit. Au urmat mai multe internări în clinici de specialitate, și-a întemeiat o familie, a făcut un copil, dar demonii drogurilor tot nu-i dau pace.

În aprilie anul trecut, Dana Coteanu, cunoscută sub numele de Marijuana, a fost internată în secția de Psihiatrie a Spitalului Județean Cluj, în urma unei căderi nervoase. Prezentă la târgul Expo Transilvania, organizat la Cluj, Marijuana a început să urle și să fie cuprinsă de spasme. Tânăra a fost dusă de urgență la spital de un echipaj SMURD. Ea era incoerentă, astfel că medicii au fost nevoiți s-o sedeze și s-o interneze în secția de Psihiatrie pentru a primi îngrijirile adecvate.

Vedeta a recunoscut în mai multe rânduri că perioada lungă în care a consumat substanțe halucinogene a lăsat sechele adânci, iar psihicul ei e încă afectat, deși nu mai ia droguri.
Starea artistei îl îngrijorează pe tatăl ei. Acesta a declarat în martie că Dana vorbește foarte mult despre religie în ultima vreme. "Are halucinaţii, trece brusc de la o stare la alta. Acum plânge, acum râde, în doar câteva secunde. În perioada Paştelui îi este foarte rău. Vorbeşte tare, vorbeşte aiurea, vorbeşte despre Biserică, spune că l-a cunoscut pe Iisus, că face minuni ca Iisus. Trebuie internată!", a spus Ion Coteanu pentru emisiunea "Drept la ţintă". "Abia îşi plătesc chiria, nu ar fi în stare să ducă o familie. Medicul i-a recomandat să nu facă vreun copil. Dacă îi dau ceva, îi dau Danei, nu lui. El are o mulţime de joburi, dar nu are bani să-şi achite chiria", a spus tatăl Marijuanei despre Sebi, iubitul ei.
"Am cerut-o de soţie, s-ar putea ca în septembrie să facem nunta", a replicat Sebi. Acesta a confirmat însă starea precară a Danei: "Doctoriţa i-a spus să reînceapă tratamentul. În prima zi m-am speriat, devia de la un subiect la altul. A avut trei zile de comportament ciudat."

Andrei Gheorghe, "arestat tehnic" pentru o țigară cu marijuana

Pe 10 aprilie 2003, fosta vedetă a trustului Pro a fost arestat pentru trei ore, sub acuzaţia de consum de droguri. Realizatorul TV a negat acuzațiile, acuzând autoritățile de hărțuire.

Iniţial, a fost chemat la Parchet, întrucât o expertiză cerută de procuror indica faptul că el era consumator de substanţe interzise. Procurorul a semnat mandatul de arestare pentru cinci zile, iar lui Andrei Gheorghe i-au fost reţinute actele şi i s-a spus să aştepte pe hol confirmarea mandatului de arestare, cu interdicţia de se deplasa mai mult de 20 de paşi. "Mi s-a spus că sunt arestat. Mi-am sunat mama şi soţia şi le-am spus, ca să nu afle din altă parte. După trei ore, mandatul nu a fost confirmat. Consider că este o hărţuire", a spus el după ce a fost eliberat.

Parchetul s-a autosesizat după un articol apărut în revista Star, ilustrat cu capturi video în care Andrei Gheorghe fuma o ţigară cu marijuana oferită de o cunoştinţă. Vedeta a spus atunci că toată povestea a fost "lucrătura" unui om de afaceri important, ca represalii pentru că în emisiunile sale o ironiza pe iubita acestuia. Toate indiciile furnizate de Andrei au condus atunci spre Costel Bobic, căsătorit cu Cristiana Răduţă.

Andrei Gheorghe a fost filat timp de şase luni şi filmat chiar şi în casa sa, dar pe numele celor care l-au urmărit nu a fost deschisă nicio acţiune judiciară. În cele din urmă, el a fost scos de sub urmărirea penală.

Mutu, hăituit de fostul club după ce s-a drogat

Căderea lui Mutu a început în 2004, când a picat un test antidrog impus de clubul la care juca atunci, Chelsea Londra.

După ce s-a descoperit că fotbalistul era consumator de cocaină, sancţiunile au fost dure: el a fost suspendat opt luni, iar clubul l-a dat afară, cerându-i despăgubiri în valoare de 17 milioane de euro pentru prejudiciile aduse de neonorarea contractului.

Procesul intentat de Chelsea a trecut prin mai multe faze, iar anul acesta românul a pierdut şi ultima cale de atac în disputa cu fostul club. Chelsea a cerut impunerea sechestrului pe proprietăţile pe care "Briliantul" le deţine în SUA, mai precis în Florida, întrucât fotbalistul nu deţine suma solicitată în conturi bancare. Mutu a susţinut că renunţarea la proprietăţile din America reprezintă o încălcare a drepturilor sale, dar judecătorul a respins apelul său.
"TAS a luat decizia corectă, Mutu şi-a încălcat contractul după ce clubul plătise o sumă substanţială pentru transferul său. A încălcat clauzele din contract şi acum trebuie să plătească amenda", a motivat judecătorul federal Federico Moreno, de la Tribunalul Districtului de Sud din Florida.

Foto: Mediafax

Țiriac junior, cap de afiș în doarul "Cocaină pentru VIP-uri"

Fiul magnatului Ion Țiriac și actuala lui soție, Ileana Lazariuc, au fost reținuți pe Aeroportul Otopeni, în iunie 2004, chiar în momentul în care se pregăteau să părăsească țara, cu destinația Boston, SUA. Procurorii au declarat că ei aveau legătură cu persoanele incriminate în dosarul "Cocaina I", în care a fost acuzat și trimis în judecată și Robert Mircea Sandu, nepotul președintelui FRF, Mircea Sandu.

Dosarul referitor la VIP-uri a fost însă disjuns, vedetele fiind cercetate în stare de libertate, iar unele dintre ele, printre care și Țiriac junior, au fost scoase basma curată. De altfel, mai mulți inculpați din dosarul "Cocaina I" au denunțat inegalitatea de tratament din partea anchetatorilor.

După aproape cinci luni de cercetări la Parchetul General, Ioan Alexandru Țiriac a fost trimis în judecată, în stare de libertate, doar pentru deținere de droguri în vederea consumului propriu și tolerarea consumului într-un spațiu accesibil publicului. Procurorii au dispus scoaterea sa de sub urmărire penală pentru cea mai gravă faptă pentru care a fost cercetat, traficul de droguri.

Țiriac junior a fost scos achitat definitiv în 2009. Deși anunțase că va da în judecată autoritățile pentru că ancheta în care a fost implicat, el a renunțat la proces.

Toboșarul de la Cortez, trădat de vedetele care îi cumpărau drogurile

Grusa Mirko Tony Sevko, mexican cu cetățenie germană, a fost reținut în martie, după ce a încercat să vândă cannabis în Bucureşti.

Toboșarul trupei Cortez a fost prins în flagrant delict în Bucureşti, având asupra sa droguri de risc, pe care vroia să le comercializeze în Capitală. La  percheziţia de la domiciliul lui Grusa, procurorii DIICOT au descoperit mai multe doze de cannabis şi rezină de cannabis. În timpul audierilor, Grusa a mințit că este colaborator al trupei Mandinga, alături de care ar fi fost la Eurovision.

Bateristul a căzut în plasa anchetatorilor după șase luni de filaj. Potrivit ziarului Libertatea, existau informaţii oferite de vedete din lumea showbizulu, că Grusa Mirko le furniza stupefiante VIP-urilor în cluburile din Capitală. În anturajul mexicanului şi al clienţilor săi de lux s-au infiltrat agenţi sub acoperire care s+au dat clienţi şi au început să adune probe.
Când cercul s-a închis în jurul lui Grusa şi al vedetelor care se aproviyionau de la el, poliţiştii au acţionat, iar pe lângă informaţiile adunate timp de şase luni s-au adăugat şi declaraţiile unor vedete care, de teama puşcăriei, l-au predat pe distribuitorul lor.

Potrivit ziarului Libertatea, înţelegerile cu anchetatorii s-au făcut sub protecţia anonimatului şi cu garanţia că, din postura de consumatori, nu vor ajunge după gratii.