17 lucruri care dovedesc că Japonia e din altă lume: Aproape totul este altfel!

Un element care contribuie enorm la succesul Japoniei este îmbinarea perfectă dintre tradiție și modern. Secole la rând de istorie coexistă armonios cu inovația, iar asta îi dă societății nipone suficientă forță pentru a avansa continuu.

Respectul față de sine și față de toți ceilalți, educația, atenția pentru fiecare detaliu, grija față de mediu și față de oameni, preocuparea pentru integrarea socială și pentru sănătate, dar și pentru infrastructură vin dintr-o tradiție îndelungată de la care japonezii nu se abat.

Pentru străini, această civilizație se dovedește fascinată de la cele mai banale detalii până la aspectele de amploare.
Nicăieri în lume nu vezi lucruri pe care le întâlnești în această țară, iar Bright Side are câteva dovezi care arată că Japonia e din altă lume.

Instrucțiunile detaliate

Peste tot dai de ghiduri, manuale, indicatoare și plăcuțe în limba engleză și cu ilustrații care îi ajută pe străini să înțeleagă informațiile de care au nevoie. Dacă ești străin în Japonia, simți la fiecare pas că oamenilor de aici le pasă de tine și vor să te simți cât mai bine.

Copiii japonezi au o aniversare comună

15 noiembrie este o aniversare pentru toți copiii care au 3, 5 sau 7 ani. Denumită "Shiti-Go-San", ceea ce se traduce prin "Șapte-cinci-trei", această sărbătoare celebrează cifrele considerate sacre în Japonia. Pentru niponi, cifrele 3, 5 și 7 reprezintă etapele cruciale în procesul de creștere.

Exercițiile de înviorare dimineața

Elevii și studenții, dar și angajații celor mai multe companii încep ziua cu exerciții fizice de dimineață. Tradiția continuă din 1928 și este susținută pentru că îi ajută pe oameni să se simtă mai bine pe durata zilei, dar și să fie mai aproape de semenii lor.

Vinerea specială

Se știe că foarte mulți angajați din Japonia suferă de epuizare din cauza ritmului de lucru supraîncărcat. Guvernul a adoptat un program, intitulat Vinerea Premium, prin care angajații pot pleca mai devreme de la serviciu în fiecare ultimă zi de vineri a lunii. Primul care a aplicat această inițiativă a fost ministrul Economiei, Hiroshige Seko, care s-a dus să joace curling după ce a părăsit biroul, scrie Bright Side.

Companiile au vechime de sute de ani

Drepturile de proprietate sunt foarte stricte în Japonia și așa se explică de ce rezistă companii foarte vechi, precum Hoshi Ryokan (un hotel tradițional japonez). Aceasta ființează din anul 718 și a fost condus de aceeași familie timp de 46 de generații.

Rezervațiile naturale, protejate cu sfințenie

Japonezii sunt fascinați de tehnologie, dar și de natură. Pe lângă grădinile tradiționale pe care le amenajează în orice colțișor, ei protejează fiecare colț natural. În grădina zoologică Zao Fox Village din prefectura Miyagi, de pe insula Honshu, există un sătuc plin de vulpi, unde oricine (mai puțin copiii foarte mici) le poate vizita și hrăni.

Drumurile sunt reparate „cu viteza luminii“

Au făcut înconjurul lumii imaginile cu groapa imensă apărută în 2014 într-o stradă din Fukuoka. Pământul s-a surpat din cauza săpăturilor de la metrou, dar în nici 48 de ore strada arăta ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic. Groapa a fost astupată și zona refăcută perfect.

Muncitorii au simțul răspunderii

Un exemplu cât se poate de clar: muncitorii au acoperit mașina cuiva cu o folie de plastic ca să nu se așeze praful pe ea în timp ce lucrau.

Confort maxim cu spațiu minim

Japonezii trăiesc de regulă în locuințe mici. Toate clădirile noi au, însă, chiuvete instalate pe balcoane, pentru ca îngrijirea florilor să fie cât mai ușoară.

Atenție la detalii

Pentru japonezi, nu există "merge și așa": chiar și capacul unei guri de canal este decorat de parcă ar fi o piesă de muzeu.

Trenurile-glonț

Renumite în toată lumea pentru viteza și punctualitatea lor, trenurile rapide ale Japoniei își merită pe deplin reputația: circulă cu 320 km/h și ajută milioane de navetiști și de turiști să ajungă la timp la destinație. Totul pleacă de la tradiția japonezilor de a dezavua întârzierile.

Sistemul de alertă de pe telefoanele mobile

Fiind o țară cu risc seismic și de tsunami ridicat, Japonia a investit mult în sistemul de informare și avertizare a populației. Pe lângă J-Alert, sistemul național de alertă prin care guvernul alertează cetățenii prin intermediul posturilor de radio și TV și prin megafoanele montate pe străzi, fiecare smartphone poate primi mesaje de avertizare, în orice regiune, într-un interval de 4-20 de secunde.

Varietatea incredibilă de mâncare

Găsești orice de mâncare în Japonia, de la clătitele tradiționale Okonomiyaki, la dulciuri cu ciocolată și sakura. Există chiar și o cafenea pentru fanii Lego, unde toate produsele arată precum celebrele piese.

Legumele arată ca niște piese de artă

Mukimono, arta decorării legumelor și fructelor, este foarte răspândită în această țară. Fiecare regiune are tema sa mukimono. Există un cuțit special, folosit la început pentru a scobi fructele de mare, și tot felul de alte ustensile cu care orice fruct sau legumă poate fi sculptat până ajunge să arate ca o lucrare de artă modernă.

Pasta care repară dinții

Cercetătorul japonez Kazue Yamagashi a inventat pasta care repară rapid și fără dureri fisurile din dinți. Mai întâi, o substanță din pastă înmoaie ușor zona în care smalțul este spart, iar după trei minute pasta de dinți se cristalizează și materialul artificial se lipește pe structura dintelui.

Invenții ciudate

Japonia este renumită pentru invențiile sale ieșite din comun. Printre acestea se numără și perna cu forma unor picioare de femei care îi ajută pe bărbați să doarmă oriunde și să nu se simtă singuri.

Școlile sunt unice

Educația este sacră pentru japonezi, iar școlile lor sunt cele mai progesive din lume. De exemplu, ei nu folosesc note, dar profesorii stabilesc cât de pregătiți sunt elevii. Folosirea telefoanelor mobile în școli este interzisă, iar cei care sunt prinși rămân fără ele și le primesc doar după ce vin cu părinții la cancelarie. Și încă ceva: școlile nu au angajați care să se ocupe de curățenie, asta este sarcina elevilor.