Mici trucuri pentru stimularea metabolismului

Ne intriga adesea usurinta cu care multe dintre prietene sau cunostinte consuma prajitura dupa prajitura, insumand calorie dupa calorie, fara a se ingrasa un gram. In timp ce noi transpiram in timpul...

Ne intriga adesea usurinta cu care multe dintre prietene sau cunostinte consuma prajitura dupa prajitura, insumand calorie dupa calorie, fara a se ingrasa un gram. In timp ce noi transpiram in timpul sedintelor de fitness si nu stim la ce metode sau cure de slabire sa mai apelam, ele consuma cu nonsalanta prajeli si creme in cantitati "industriale", ajutate fiind de un "metabolism rapid".

Pe de alta parte, noi, cele mai putin norocoase, care nu ne putem lauda cu "arderi" la fel de rapide, ci, mai degraba, cu un asa-zis sindrom al "metabolismului lenes", acumulam kilograme in plus cu fiecare masa copioasa pe care o luam. Ba mai mult, atunci cand facem eforturi (supraomenesti) sa rezistam mancarurilor apetisante si ne "spetim" la sala, observam, cu dezamagire si frustrare, ca "sunculitele" nu se lasa duse cu niciun chip.

Greseala consta, conform opiniei specialistilor in domeniu, in faptul ca trecem cu vederea necesitatile reale ale organismului nostru. Pana la urma, fiecare persoana este diferita si are nevoi diferite de ale celorlalti. Un regim de alimentatie care functioneaza in cazul prietenei tale ar putea sa nu dea aceleasi rezultate si in cazul tau, prin simplul fapt ca fiecare organism arde sau stocheaza caloriile intr-un ritm diferit. Tocmai acest ritm al organismului de a consuma caloriile poarta numele de metabolism, reprezentand un proces esential pentru pastrarea sanatatii si vitalitatii noastre.

Dupa cum precizeaza Janice Elizabeth Small, autoarea lucrarii "The Diet Exit Plan", pe site-ul Ezinearticles.com, folosim 60% din caloriile acumulate zilnic doar pentru a ne mentine... in viata. Restul de 30% sunt consumate in urma activitatii fizice, iar 10% sunt atribuite procesului de digestie. Desi ar putea sa ti se para un mecanism suficient de complex pentru a te resemna si a ridica din umeri neputincioasa, exista mici trucuri la care poti apela pentru a-ti stimula metabolismul si a arde caloriile mai usor:

Mananca putin si des

Daca vei lua mese scurte, de cinci-sase ori pe zi, iti vei pune metabolismul "la lucru", arzand mai multe calorii decat daca mananci de doua ori pe zi si consistent.

Evita, pe de alta parte, sa cazi in patima "infometarii", sperand ca vei slabi mai usor, deoarece iti pui sanatatea in pericol si vei acumula kilograme "cu viteza luminii", odata reintoarsa la vechiul regim de alimentatie. Daca organismul tau iti "cere" sa-l hranesti, raspunde necesitatilor acestuia, luand o mica gustare hipocalorica. Este infinit mai bine decat sa te infometezi, riscand sa incetinesti procesul arderilor din organism.

Potrivit site-ului Healthmad.com, daca vei consuma mai putin de 1.200 de calorii pe zi, organismul tau va percepe faptul ca e timpul sa treaca la... economii, iar rata metabolismului va scadea drastic. Mai degraba consuma orice aliment cu moderatie (in special pe cele mai bogate caloric) si contracareaza efectele oricarui exces prin ore suplimentare de sport.

Nici varianta miraculoaselor pastile din plante, care promit sa-ti creasca rata metabolismului, nu este cea mai fericita. Majoritatea acestor pilule nu au cu adevarat efect, de aceea este preferabil sa slabesti prin adoptarea unui stil de viata sanatos si echilibrat.

Nu "sari" peste micul dejun

Deoarece te afli intr-o stare de "repaus", metabolismul tau incetineste pe timpul noptii; astfel incat, dimineata trebuie sa iti reincarci bateriile, luand un mic dejun sanatos si punandu-ti metabolismul in miscare. Cerealele cu lapte, carnea de pui la gratar, iaurtul si fructele alcatuiesc un meniu complet pentru masa de dimineata, absolut esentiala pentru a-ti pastra energia si puterea de munca pana la pranz.

Proteine, fibre si... picanterii

Janice Elizabeth Small te sfatuieste sa mananci alimente bogate in proteine sau fibre, pentru a-ti stimula metabolismul si a pierde kilograme mult mai usor. Explicatia consta in faptul ca organismul nostru consuma mai multa energie pentru a digera proteinele, decat in cazul carbohidratilor sau al grasimilor. Cu alte cuvinte, cei care iau o masa bogata in proteine vor consuma de doua ori mai multe calorii in urmatoarele ore dupa ce au terminat de mancat decat cei care au luat o masa bogata in carbohidrati.

Care sunt alimentele cu un continut proteic ridicat, care pot fi incluse intr-un regim de alimentatie sanatos? Pestele, carnea de pui sau curcan, pregatite la gratar sau la cuptor, dar si ouale sau lactatele sunt bogate in proteine, gustoase si sanatoase.