Dr. Oz: Acneea e provocată de anumite alimente. Descoperă duşmanii tenului tău!

Există alimente care favorizează apariţia acneei? Cu siguranţă că da, după cum arată studiile prezentate în cadurl emisiunii "The Dr. Oz Show". Descoperă care sunt duşmanii tenului tău!

Există alimente care favorizează apariţia acneei? Cu siguranţă că da, după cum arată studiile prezentate în cadurl emisiunii "The Dr. Oz Show". Descoperă care sunt duşmanii tenului tău!

 

Majoritatea medicilor dermatologi consideră că nu există nicio legătură între alimentaţie şi agravarea problemlor tenului, în special când vine vorba despre acnee. Însă, tot mai multe cercetări vin să certifice faptul că tenul nostru suferă de pe urma alimentelor proaste pe care le consumăm zilnic şi că într-adevăr s-a demonstrat ştiinţific faptul că un factor de risc major pentru apariţia acneei este tocmai alimetaţia noastră.

Iată care sunt duşmanii tenului tău:

1. Carbohidraţii rafinaţi

Un studiu apărut în publicaţia "Archives of Dermatology" în anul 2002 arată clar că există o legătură între alimentaţie şi apariţia acneei. Cercetătorii au analizat un eşantion de 1200 de persoane din Papua Noua Guinee cu o dietă bazată pe vegetale şi carne slabă şi au constatat că acestea nu aveau probleme cu acneea.

Au exclus factorul ereditar, făcând o altă cercetare care presupunea monitorizarea unor persoane cu aceleaşi gene, dar care trăiau în alte colţuri ale lumii şi aveau o dietă bazată pe carbohidraţi rafinaţi, grăsimi saturate şi alimente procesate. Aceştia se confruntau frecvent cu probleme dermatologice şi cu o acneea care se agrava mereu.

"O dietă care presupune consumul unor alimente cu indice glicemic ridicat, în special produse procesate precum pâinea sau cerealele rafinate, care se transformă rapid în zahăr odată ce sunt ingerate vor genera un efect dezastruos asupra tenului", consideră Dr. Francesca Fusco, un medic dermatolog din New York. Se pare că aceşti carbohidraţi rafinaţi cauzează fluctuaţii mari ale insulinei, lucru care intensifică producţia de sebum şi favorizează blocarea porilor.

Recomandarea specialistului este aceea de a consuma legume, fructe, cereale integrale, carne slabă şi de a evita produsele procesate din comerţ, precum şi dulciurile.



2. Produsele lactate


O altă cercetare care a apărut în publicaţia "Journal of the American Academy of Dermatology" în anul 2005 scoate în evidenţă legătura dintre consumul de lactate şi agravarea acneei. A fost realizată pe un eşantion de 47.355 de femei, cât şi pe un grup de 4.273 de băieţi adolescenţi. Ambele grupuri au avut probleme mari cu acneea.

Explicaţia pe care o oferă specialişrii ar fi aceea că majoritatea laptelui pe care îl luăm din comerţ provine de la vaci gestante şi conţine un nivel ridicat de hormoni care pot stimula glandele sebacee. Cel mai bun sfat este acela de a evita laptele şi produsele lactate dacă ai constatat că aceştia îţi agravează acneea. Un substitut bun pentru laptele de vacă este cel de migdale sau susan pe care îl faci acasă din nuci înmuiate şi apă.

Un alt lucru care a generat uimire în lumea medicală a fost acela că laptele degresat pare să cauzeze reacţii inflamatorii mai grave decât cel integral sau parţial degresat.



3. Prăjelile

Se pare că nu grăsimea din produsele de tip fast-food este cea care generează probleme la nivelul tenului. Cercetătorii au concluzionat că principalul vinovat ar fi mai degrabă carbohidraţii rafinaţi. "Pizza, burgerii, ciocolata şi toate acele produse nesănătoase la care poftim au un efect negativ asupra tenului, iar cercetările demonstrează în sfârşit acest lucru", avertizează medicul dermatolog Joel Schlessinger. 

 

4. Ciocolata

În urma unui studiu s-a constatat că ciocolata, chiar şi cea nergră, agravează acneea atunci când este consumată în cantităţi mari. Însă, nu trebuie să renunţi de tot la ciocolata neagră, deoarece are şi o multitudine de beneficii, ci doar să o consumi cu moderaţie dacă ai probleme cu acneea. Ea poate să dăuneze doar persoanelor care au deja probleme cu acneea, nicidecum nu este un factor care declanşsează apariţia acestei probleme dermatologice. 

 

Alimente care au un efect benefic pentru piele

Potrivit cercetătorilor, cele mai bune opţiuni alimentare care au rolul de a reduce inflamaţiile sunt: somonul, uleiul de peşte, ceaiul verde, legumele şi fructele proaspete.

Acestea au un nivel ridicat de antioxidanţi, flavonoide, seleniu şi zinc. Recomandarea medicilor care au participat la emisiunea The Dr. Oz Show este aceea de a renunţa la produsele lactate şi la alimentele cu indice glicemic ridicat pentru o perioadă de 6 luni, în cazul persoanelor care se confruntă cu probleme acneice grave. Este important să elimini pentru câteva săptămâni un aliment pe care-l suspectezi că ar declanşa acneea, deoarece astfel vei putea să constaţi dacă într-adevăr este principalul vinovat pentru acele coşuri inestetice care îţi apar constant.