Dr. Menci: 4 grăsimi toxice şi 4 grăsimi sănătoase. Cum le deosebeşti

Dacă nu ştii exact care sunt grăsimile periculoase pentru organism şi care sunt cele esenţiale pentru dezvoltarea lui, află de la prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi o listă care te poate ajuta să le descoperi!

Dacă nu ştii exact care sunt grăsimile periculoase pentru organism şi care sunt cele esenţiale pentru dezvoltarea lui, află de la prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi o listă care te poate ajuta să le descoperi!

 

Tipul de grăsimi cu care ne hrănim este esenţial pentru dezvoltarea creierului, aflăm de la prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Prin urmare, trebuie să reţii că, din moment ce creierul este alcătuit în proporţie de 60% din grăsimi, are nevoie pe tot parcursul vieţii de ele, însă nu de orice tip de grăsimi. "Cercetările recente demonstrează faptul că grăsimile saturate în exces (mai mult de 10% din aportul caloric zilnic) au un efect profund dăunător asupra creierului, inducând disfuncţii ale memoriei şi învăţării cu alterarea comportamentului cognitiv", avertizează prof.

dr. Mencinicopschi.

Astfel, printre efectele cumulative generate de consumul exagerat de grăsimi saturate (rele) se numără:

  • deficienţe de învăţare la tineri;
  • accelerează pierderea memoriei la adulţi;
  • favorizează apariţia bolilor neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer şi Parkinson;
  • determină rezistenţa la insulină, favorizând apariţia diabetului de tip 2.

 

 

Grăsimi toxice versus grăsimi sănătoase


Dacă ne luăm după calitatea lor, grăsimile se pot împărţi în două categorii. De la prof. dr. Mencinicopschi aflăm ce alimente intră în aceste categorii ca să ştim de care ne ferim şi pe care le putem consuma fără pericol:

 

Lista grăsimilor toxice

1. Grăsimile animale saturate din: slănină şi carne grasă;
2.

Uleiurile vegetale hidrogenate şi parţial hidrogenate: margarină, maioneză, alimente procesate, biscuiţi, snacks-uri, chipsuri, produse de patiserie, cofetărie, fast-food;
3. Excesul de uleiuri vegetale bogate în acizi graşi omega 6: porumb, şofrănel, floarea-soarelui, alimente procesate;
4. Grăsimile saturate din produsele lactate: lapte integral, brânză grasă, caşcaval, iaurt, unt.

 

Lista grăsimilor sănătoase

1. Grăsimile din peştele gras din zonele oceanice cu ape reci: somon sălbatic, cod, merluciu, macrou, sardine, fructe de mare.
2. Grăsimile din surse alimentare de origine vegetală (legume verzi, avocado, nuci, seminţe de in, ulei de cânepă, ulei de rapiţă).
3.

Grăsimile din uleiul de măsline, arahide, argan, seminţe de pin, avocado, nucă.
4. Suplimente alimentare cu omega 3, de preferat stabilizate cu vitamina E naturală în locul antioxidanţilor de sinteză BHA, BHT (E320, E321).

 

 

Nu exclude grăsimile bune chiar dacă eşti la cură de slăbire!


Deoarece aşa cum explicam mai sus grăsimile bune sunt esenţiale pentru sistemul nervos, nu este recomandat să renunţi la ele atunci când urmezi o cură de slăbire. Consumate în cantităţi moderate şi într-o proporţie mai ridicată decât cele saturate (rele), grăsimile bune nu te vor îngrăşa. "O dietă lipsită în întregime de grăsimi este periculoasă.

Pentru omul sănătos se recomandă ca grăsimile să reprezinte sub 25-30% din aportul caloric total în fiecare zi", explică specialistul.