Cele mai sănătoase combinații alimentare

Ştiai că fierul din ficăţei este mult mai uşor absorbit în corp dacă adaugi roşiile în această combinaţie? Trebuie să cunoşti cele mai sănătoase combinații alimentare!

Există anumite alimente pe care este bine să le consumi împreună cu altele pentru a obţine cele mai bune combinaţii alimentare. Prin asocierea corectă a alimentelor, valoarea lor nutriţională creşte şi organismul tău va beneficia de o doză mai ridicată de minerale şi vitamine.
Dacă până acum nu ştiai că ficăţeii sunt mult mai sănătoşi atunci când sunt combinaţi cu roşii, acum trebuie să încerci şi această combinaţie. De asemenea, mai există o mulţime de astfel de combinaţii alimentare care transformă mâncarea ta într-un superaliment.

Iată ce alimente trebuie să combini ca să ai o sănătate de fier!

Ficăţei cu roşii

Lipsa fierului din organism poate să genereze o multitudine de efecte negative, cum ar fi oboseala persistentă, un metabolism lent care favorizează îngăşarea, precum şi o serie de probleme care pot să apară la nivelul inimii. Ştim că ficăţeii de pui sunt recomandaţi pentru conţinutul lor ridicat de fier, însă trebuie să te asiguri că adaugi o sursă de vitamina C alături de ei, deoarece atunci se realizează o absorbţie completă a fierului. Roşiile se numără printre cele mai bune surse de vitamina C pe care le poţi combina cu nişte ficăţei înăbuşiţi cu ceapă.

Avocado cu spanac

Spanacul este considerat un superaliment, datorită conţinutului său bogat în vitamina A şi luteină. Însă, ştiai că atunci când îl combini cu grăsimile sănătoase din avocado efectele spanacului sunt şi mai puternice? Combină spanacul cu avocado preparând o salată delicioasă.

Ceai verde cu lămâie

Ceaiul verde este bogat în catechine, antioxidanţi foarte puternici, iar prin adăugarea unei felii de lămâie în ceai se intensifică acţiunea antioxidanţilor. Astfel că efectul protector al ceaiului verde, care are grijă de sistemul imunitar, piele, inimă şi creier, va fi unul şi mai puternic.

Măr cu ciocolată neagră

Quercetina, substanţa antiinflamatoare din mere, are un efect benefic asupra inimii. Efectul ei poate să fie unul şi mai puternic atunci când combini merele cu ciocolata neagră, care are un conţinut ridicat de antioxidanţi. Împreună, merele şi ciocolata neagră au capacitatea de a întări imunitatea, de a preveni infarctul, de a stimula activitatea cerebrală şi de a proteja corpul de boli grave precum cancerul.

Cea mai bună metodă de a le consuma împreună este aceea de a topi ciocolată neagră într-un fondue şi să treci câteva felii de măr prin ciocolată.

Terci de ovăz cu suc de portocale

Ambele au un conţinut mare de fenoli, substanţe care au rolul de a îmbunătăţi digestia şi de a ajuta la eliminarea toxinelor din corp. Astfel că, după ce ai consumat la micul dejun un terci hrănitor de ovăz poţi să serveşti un pahar cu suc de portocale proaspăt stors. O altă soluţie ca să combini aceste alimente este aceea de a-ţi prepara un terci de ovăz cu cacao şi se tai în el felii de portocală. Gustul de ciocolată cu portocale se va potrivi de minune în această budincă de ovăz.

Pătrunjel cu lămâie

Pătrunjelul proaspăt este o importantă sursă de vitamine şi minerale pentru corp. Îndeosebi, datorită conţinutului său bogat în fier trebuie să te asiguri că ai inclus pătrunjelul în alimentaţia ta zilnică. El merge de minune cu zeamă de lămâie, îmbunătăţind astfel absorbţia vitaminei C care are rolul de a întări sistemul imunitar şi de a stimula metabolismul să ardă mai multe grăsimi.

Carne de porc cu varză de Bruxelles

Carnea de porc nu este indicată pentru consumul zilnic, din cauza conţinutul ridicat în grăsimi saturate. Însă, specialiştii recomandă consumul ei cu moderaţie, deoarece ea aduce o cantitate semnificativă de seleniu, un mineral care inhibă dezvoltarea celulelor canceroase. Atunci când combini friptura de porc cu varză de Bruxelles, asiguri în plus sulforafan, o substanţă care face seleniul de 13 ori mai puternic în corp.

Roşii cu ulei de măsline

Licopenul din roşii, care se regăseşte în cantităţi mult mai mari atunci când acestea sunt gătite, are o mulţime de efecte benefice pentru corp: protejează inima de boli şi previne formarea tumorilor canceroase. Absorbţia licopenului este mult îmbunătăţită atunci când adaugi o sursă de grăsimi sănătoase. Consumă roşiile cu ulei de măsline de calitate pentru a avea o sănătate de fier.

Legume cu iaurt

Iaurtul simplu este recomandat în dieta noastră deoarece asigură un tranzit intestinal bun şi stimulează formarea bacteriilor bune în intestin. El merge de minune combinat cu legume crude (morcovi, ţelină, castraveţi), deoarece acestea au o cantitate mare de fibre care îmbunătăţesc absorbţia calciului în corp.