Ce mănâncă la micul dejun copiii din lumea întreagă?

Să-l determini pe un copil să consume la micul dejun cereale dulci sau cremă de ciocolată nu este deloc greu, susţin cercetătorii care avertizează cu privire la pericolele consumului exagerat de zahăr rafinat. Aceste opţiuni alimentare nu asigură nutrienţii necesari corpului şi copilul va ascoia mereu micul dejun cu ceva dulce.

Dacă în Statele Unite ale Americii este ceva obişnuit ca un copil să consume cereale dulci cu lapte sau cremă de ciocolată pe pâine, acest lucru va fi privit foarte ciudat de către o familie din Japonia de exemplu care consumă orez şi boabe de soia fermentate la prima masă a zilei.


Un fotoreportaj realizat de Hannah Whitaker pentru publicaţia The New York Times arată ce obişnuiesc să consume la micul dejun copiii din câteva ţări. Alegeri sunt atât de diverse şi unele dintre ele pot să ni se pară ciudate.

Credit foto: Hannah Whitaker/ The New York Times

Nathanaël Witschi Picard, 6 ani, Paris

Atunci când stă la tatăl său, Nathanaël mănâncă în fiecare dimineaţă acelaşi mic dejun. Un kiwi, baghetă cu unt şi gem de mure de casă, cereale cu lapte şi suc de portocale proaspăt făcut. Tatăl său Cédric îl lasă să mănânce doar în weekend-uri croissant, ciocolată caldă şi clătite.

Saki Suzuki, 2 ani, Tokio

Obişnuieşte să mănânce boabe de soia fermentate de la vârsta de 7 luni. Acest fel de mâncare care are un miros înţepător, alături de orezul alb, supa miso, dovleacul înăbuşit în sos de soia, castraveţii muraţi, somonul la grătar şi omleta constituie un mic dejun tradiţional al japonezilor, scrie publicaţia The New York Times.

Doga Gunce Gursoy, 8 ani, Istanbul

În special la micul dejun din weekend, Doga are o mulţime de opţiuni: pâine prăjită cu miere şi lapte, măsline verzi şi negre, ochiuri cu cârnăciori picanţi, unt, ouă fierte, sirop gros de struguri cu pastă de susan (tahina), brânzeturi de oaie, capră şi vacă, pâine şi produse de patiserie, legume proaspete, pastă de ardei copţi, halva, suc de portocale. Astfel că fiecare membru mănâncă ceea ce îi face poftă.

Emily Kathumba, 7 ani, Malawi

Micul dejun este compus din budinca de mălai phala cu soia şi făină de nuci sau chifteluţe din mălai, ceapă, usturoi şi ardei iute alături de cartofi dulci şi dovleac fierte. La acestea se adaugă un suc de culoare roşie, obţinut din flori de hibiscus şi zahăr, iar în unele dimineţi Emily bea ceai negru, o băutură frecvent consumată de copiii din această zonă.

Birta Gudrun Brynjarsdottir, 3 ani şi jumătate, Islanda

Terciul de ovăz este un mic dejun de bază în Islanda. Fulgii de ovăz sunt fierţi în apă sau lapte şi sunt adesea serviţi cu zahăr brun, sirop de arţar, unt, fructe sau lapte bătut. Pe lângă acest mic dejun consistent şi echilibrat, Birta mai bea în fiecare dimineaţă câte o înghiţitură de ulei din ficat de cod pentru vitamina D, deoarece soarele îşi face rareori apariţia la ei. 

Viv Bourdrez, 5 ani, Amsterdam

Micul dejun al olandezilor este compus dintr-un pahar cu lapte şi o felie de pâine cu unt nesărat şi fulgi de ciocolată din abundenţă.

Aricia Domenica Ferreira, 4 ani şi Hakim Jorge Ferreira Gomes, 2 ani, Brazilia

Este un obicei frecvent ca părinţii să le dea copiilor la micul dejun lapte cu câteva linguri de cafea, datorită antioxidanţilor şi vitaminelor din conţinutul acestei licori magice. Medicii pediatri recomandă adesea cafeaua consumată cu moderaţie. Alături de cafeaua sau cacaua cu lapte, copiii mănâncă la micul dejun pâine cu unt sau sandvişuri cu şuncă şi brânză.