Alimentele, principalul instrument in prevenirea bolilor

"Alimentul nu este o simpla marfa", explica prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare in cadrul conferintei de presa care anunta lansarea cartii "Si noi ce mai mancam?". De ce trebuie sa mancam sanatos?

"Alimentul nu este o simpla marfa", explica prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare in cadrul conferintei de presa care anunta lansarea cartii "Si noi ce mai mancam?". De ce trebuie sa mancam sanatos?

 

Pentru ca alimentatia sanatoasa reduce cu pana la 80% mortalitatea populatiei, ne spune specialistul in nutritie umana prof. dr. Mencinicopschi care mai adauga ca "stilul de viata sedentar si alimentatia nesanatoasa sunt cauza a peste 70% din bolile care ne macina astazi sanatatea si numai un procent mic de 3-5% se datoreaza cauzelor ereditare, genetice". Este important ca fiecare dintre noi sa invete sa manance si sa stie care dintre alimentele consumate ii pot face rau in timp, deoarece efectele unei alimentatii dezechilibrate le vei constata abia mai tarziu. "In mod obisnuit efectele adverse ale mancarii se vad dupa un timp mai mult sau mai putin indelungat, dupa ani sau chiar zeci de ani, in functie de sensibilitatea personala a fiecaruia si de perioada de timp in care consumam alimente nesanatoase.

Cu cat se incepe mai devreme consumul alimentelor nesanatoase (uneori - da, nu exagerez cu numic - din viata intrauterina) efectele adverse apar la varste mai tinere", precizeaza specialistul in cartea sa "Si noi ce mai mancam?".

 

 

Trebuie sa luam masuri!


"Important este ca omul sa inteleaga importanta pe care o are alimentatia in prevenirea bolilor, nicidecum sa ii impunem sau sa ii restrictionam accesul la alimente. Multi romani inca nu constientizeaza legatura dintre alimentatie si sanatate. Un aliment ca sa fie sanatos trebuie sa intruneasca trei calitati: organoleptica (sa fie savuros, gustos), nutritionala si sa nu fie contaminat cu bacterii, paraziti si pesticide", explica prof. dr. Mencinicopschi care puncteaza in cartea sa cateva masuri simple de care putem sa tinem cont cu totii. Doar vointa ne trebuie!

O portie de mancare la fast-food poate atinge valori calorice de 500-800 kcal.

O portie de mancare sanatoasa, din alimente naturale, integrale are circa 150-200 kcal. De aceea este important sa consumi alimnete gatite in casa si sa recurgi doar in situatii de urgenta la alimentele procesate, ambalate.

  • Cele mai bune metode de preparare a mancarurilor de legume si carne sunt: prin inabusire (fara apa), prin fierbere la abur, prin folosirea foliei de pergament sau a frunzelor de vita de vie sau varza (nu se folosete folia de aluminiu pentru ca se poate degaja aluminiul in alimente), prin folosirea gratarului si a cuptorului.
  • Trebuie sa eviti prajirea, rantasurile si utilizarea microundelor;
  • Vasele (tigai) de teflon, sticla de jena, cele de fonta daca sunt cumparate de la producatori consacrati pot fi la del de bine utilizate. Nu utilizati vesela din aluminiu, deoarece in contat cu alimentele elibereaza aluminiu elemental, neurotoxic, asociat cu maladia Alzheimer.
    De asemenea, vasele din alama sau cupru nu sunt indicate, putand ceda alimentelor saruri foarte toxice.

 

Prof. dr. Mencinicopschi recomanda: combinatii alimentare sanatoase

 

  • Leguminoasele (fasolea, soia, mazarea, nautul, lintea s,.a.) sunt complementare cu amidonoasele (faina, paine, orez, paste fainoase, cartofi, porumb), impreuna crescandu-le valoarea biologica a proteinelor;
  • Legumele bogate in saruri minerale, vitamine, antioxidanti (fasole teci, salata, varza, morcovul, ceapa, usturoiul, patrunjelul, telina) se asociaza bine cu mancarurile proteice (carne, oua, peste, soia, fasole, mazare, naut, bob). Exceptie fac legumele bogate in amidon (ex. cartoful), care nu vor fi asociate cu proteinele de origine animala;
  • Laptele avand o compozitie particulara face dificila asocierea sa cu alte alimente. Exceptia tolerata este combinarea laptelui cu painea care a suferit un proces de fermentatie cu drojdii sau maiele complexe;
  • Painea dospita poate fi acceptata si in combinatie cu alte proteine animale, carne, oua, peste, dar in cantitati moderate;
  • Asocierea grasimilor cu verdeturi este favorabila, deoarece sarurile minerale din acestea usureaza scindarea lipidelor.


Iata cum trebuie sa arate o piramida alimentara sanatoasa.

Incearca sa nu uiti de alimentele importante pentru sanatatea ta si sa faci cu pasi mici unele schimbari de care te vei putea bucura si mai tarziu. 

 

 

Sursa imaginii: www.doctormenci.ro