6 nuci și semințe despre care nu știai că sunt atât de sănătoase

Știm că migdalele și nucile sunt esențiale pentru sănătate, dar mai există alte oleaginoase pe care merită să le incluzi în meniul tău zilnic.

Numeroase cercetări au scos la iveală că nucile și semințele trebuie să facă parte din dieta noastră zilnică, deoarece furnizează grăsimi sănătoase, proteine și o mulțime de nutrienți care s-au dovedit a fi benefici pentru organism. 

Nucile și migdalele sunt poate printre cele mai consumate oleaginoase, însă mai există și altele la fel de sănătoase și pe care merită să le consumi.
 

6 nuci și semințe despre care nu știai că sunt atât de sănătoase

1. Semințele de in

Anumite substanţe din compoziţia seminţelor de in au un rol esenţial în procesul de slăbire, arată un studiu publicat în American Journal of Epidemiology. Aceste substanţe poartă denumirea de lignani. Cercetătorii de la Universitatea Harvard au descoperit că femeile care au o dietă bogată în lignani reuşesc să-ţi menţină mult mai uşor greutatea corporală şi se îngraşă mult mai greu, spre deosebire de cele care nu au în dietă aceste substanţe. 

De asemenea, ele furnizează o cantitate mare de fibre care reglează digestia și previn inflamațiile în corp. O lingură cu semințe de in măcinate furnizează 2 grame de grăsimi omega-3 care au un efect extrem de benefic pentru sănătatea inimii. 

2. Semințele de chia

Aceste seminţe minuscule sunt pline de nutrienţi valoroşi pentru corpul nostru: fibre, acizi graşi omega-3 (scad colesterolul rău), proteine, vitamine (A, B, E, D), antioxidanţi şi minerale (calciu, fosfor, potasiu, sulf, fier, iod, cupru, zinc, sodiu, magneziu, mangan). 

Semințele de chia alungă poftele culinare şi previn depunerile de grăsime. Datorită conţinutului bogat în fibre solubile, seminţele de chia conferă o senzaţie de saţietate, reglează nivelul glicemiei, scad colesterolul rău şi împiedică absorbţia grăsimilor. 

De asemenea, ele previn inflamaţiile în corp care favorizează apariţia unor boli grave, datorită conţinutului ridicat în acizi graşi omega-3.

3. Nucile braziliene

Datorită conținutului ridicat de fibre și a capacității lor de a curăța intestinele, nucile braziliene sunt considerate un remediu excelent pentru digestie. Nucile braziliene aduc o cantitate semnificativă de seleniu, un mineral important pentru buna funcționare a sistemului imunitar. 

Grăsimile nesaturate care se găsesc în nucile braziliene scad nivelul glicemiei, protejând astfel corpul de diabet și ateroscleroză. 

4. Semințele de susan

Știai că aceste semințe micuțe au o cantitate mult mai mare de calciu decât lactatele? Semințele de susan scad tensiunea arterială, protejând astfel sănătatea inimii și a rinichilor. De asemenea, ele abundă în antioxidanți care scad nivelul colesterolului rău. Prin urmare, ai toate motivele să incluzi semințele de susan în alimentația ta zilnică. 

5. Semințele de dovleac

Semințele de dovleac conțin magneziu, zinc, acizi grași și antioxidanți. Toate aceste elemente joacă un rol important când vine vorba de sănătatea inimii. Acidul alfa-linoleic găsit în semințe previne bolile cardiovasculare. Având un conținut ridicat de magneziu, semințele de dovleac ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge, reducând astfel riscul apariției diabetului zaharat.

Un alt beneficiu adus de semințele de dovleac are legătură cu conținutul lor bogat în arginină. Această substanță dilată vasele sanguine și îmbunătățește circulația sângelui, lucru deosebit de util pentru a preveni hipertensiunea arterială. 

Chiar dacă au un conținut caloric ridicat, nu trebuie să renunți la aceste semințe, ci să le consumi în cantități mici. Cantitatea mare de vitamina A și E din conținutul lor au transformat aceste semințe într-un adevărat superaliment anti-aging. 

6. Fisticul

Fisticul conține mai puține calorii decât celelalte nuci și este perfect pentru gustările dintre mese, în special atunci când vrei să slăbești. Fisticul furnizează o cantitate mare de potasiu și carotenoizi care au efect antioxidant și antiinflamator în corp. 

MAI MULT DESPRE: nutritie, seminte, nuci