6 alimente care-ţi distrug tratamentul

Dacă urmezi un tratament trebuie să întrebi medicul despre posibillele alimente care interacţionează cu efectul medicamentelor pe care le iei. Grepfrutul sau brânza fermentată sunt două dintre alimentele care pot să-ţi facă rău!

Dacă urmezi un tratament trebuie să întrebi medicul despre posibillele alimente care interacţionează cu efectul medicamentelor pe care le iei. Grepfrutul sau brânza fermentată sunt două dintre alimentele care pot să-ţi facă rău!

 

Există câteva alimente pe care trebuie să le eviţi atunci când urmezi un tratament medicamentos, deoarece interacţiunea din ele poate să-ţi pună sănătatea în pericol.

Iată care sunt alimentele şi medicamentele care nu trebuie combinate, potrivit prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi:

 

1. Grepfrutul interacţionează cu peste 200 de medicamente

El blochează descompunerea medicamentelor şi împiedică eliminarea lor, precum şi a toxinelor, explică specialistul în nutriţie. Nu consuma grepfrut dacă urmezi un tratament cu:

 

  • medicamente anxiolitice, de tip Xanax (benzodiazepine), buspirone
  • medicamente antidepresive: Zoloft
  • antialergenice, antihistaminice: Allegra (cetirizine)
  • antivirale: Saquinavir mesylate (inhibitor de proteaze)
  • antiaritmice cardiace: Cardarone (amiodarone), Quinidina
  • boli de inimă, accident vascular cerebral, anticoagulante: Coumadin (warfarina), anisindiona, dicumarol
  • imunosupresoare: Cydosporina
  • epilepsie: Tegretol (carbamazepine)
  • cancer: Tamoxifen, Vincristine, vinblastine, ifosfamide, etoposide, cyclofosfamide
  • HIV-SIDA: Viracept (nelfinavir, inhibitor de proteaze), Norvir (ritonavir, inhibitor de proteaze)
  • tratamente pentru prostată: Proscar (finasteride, dutasteride, duagen)
  • maladii cardiace, hipertensiune arterială, blocanţi ai canalelor de calciu: Adalat (nifedipine, inhibitor al canalelor de calciu), Plendil (felodipine), Verapamil (inhibitor al canalelor de calciu)
  • disfuncţii erectile: Viagra (sildenafilcitrat), Cialis (tadalafil)
  • hipercolesterolemie: Zocor, Crestor, Lipitor
  • astm şi emfizem: Wellbutrin (teofilina, aminofilina, bronhodilatatori xantinici)
  • antialgice: Codeina (narcotic)
  • antibiotice: Eritromicina, Claritromicina, Itraconazol (antifungic)
  • hormoni: estradiol
  • stimulenţi: cafeina, efedrina
  • anticoncepţionale.

 

2. Brânzeturile fermentate, vinul, berea nu se asociază cu antidepresivele

Brânzeturile fermentate sunt caşcavalul, telemeaua, brânza de burduf, camembert, roquefort, ne spune prof. dr.

Mencinicopschi care atrage atenţia că acestea, vinul roşu şi berea dacă sunt combinate cu antidepresive pot să declanşeze crize severe de hipertensiune arterială.

 

3. Carnea de ton, niciodată în combinaţie cu medicamente pentru tuberculoză

În asociare cu un tratament cu izoniazidă (care se administrează în tuberculoză), carnea de ton poate să dea reacţii alergice.

 

4. Carnea la grătar scade efectul paracetamolului

Carnea pregătită la grătar scade eficacitatea următoarelor tratamente:

 

  • antiasmatice (aminofilină, teofilină, zileuton)
  • analgezice (fenacetină, paracetamol)
  • anxiolitice-sedative (diazepam)
  • antiaritmice (propanolol, verapanol)
  • antidepresive (imipramidă, amitriptilină)
  • antipsihotice (haloperidol, clopazină)
  • inhibitoare virale utilizate în HIV-SIDA (ritonavir).

 

5. Dulciurile nu se asociază cu tratamente pe bază de cortizon

Specialistul în nutriţie avertizează că alimentele dulci nu trebuie asociate cu tratamentele pe bază de cortizon, deoarece cresc riscul de apariţie a diabetului zaharat.

 

6. Produsele lactate nu se asociază cu tetraciclina

Nu consuma lapte, iaurt, brânză când iei antibiotice, în special tetraciclină. "Ionii de calciu, magneziu şi fierul conţinute în lapte împiedică absorbţia tetraciclinelor din tractul digestiv", atenţionează prof.

dr. Mencinicopschi.