5 superalimente care nu sunt chiar atât de bune

Am tot auzit despre varza kale sau semințele de chia că au proprietăți miraculoase, însă de ce nu e bine să le consumi în cantități mari? Descoperă câteva superalimente care nu sunt chiar atât de bune!

În ultimii ani au început să fie la modă tot felul de alimente despre care nu am auzit și care nu se găseau cu atâtă ușurință mai demult. Chiar dacă s-a demonstrat că ele sunt foarte benefice pentru sănătate, uneori se exagerează cu proprietățile lor și au tendința de a umbri alte alimente care sunt poate chiar mai sănătoase decât aceste așa-numite ”superalimente”.

Până la urmă, poți să încerci varza kale și ea aduce un aport însemnat de nutrienți, însă nu este neapărat mai sănătoasă decât spanacul pe care-l găsim cu ușurință la noi, proaspăt cules. 

Astfel că, atunci când ești tentată să încerci anumite superalimente nu trebuie să rămâi blocată la ele, ci să variezi cât mai mult meniul tău.
Iată câteva superalimente care nu sunt chiar atât de bune pe cât se vehiculează:

1. Varza kale

E drept că este o sursă excelentă de antioxidanți, vitaminele C, A, K, fier, acid folic și fibre, însă este ea mai sănătoasă decât spanacul? Bineînțeles că ambele sunt extrem de benefice pentru organismul nostru, însă fiecare furnizează cu totul alți nutrienți. Ce trebuie să știi este că potrivit specialiștilor se pare că spanacul furnizează o cantitate mai mare de potasiu, magneziu, fier, și fibre în comparație cu varza kale. Astfel că, chiar dacă varza kale este foarte sănătoasă pentru tine, nu trebuie să o consumi doar pe ea, ci să incluzi și alte legume cu frunze verzi.

2. Ciocolata neagră

Este recunoscută și apreciată atât pentru gustul ei, dar și pentru faptul că are un conținut ridicat de antioxidanți. Studiile arată că pudra de cacao are capacitatea de a scădea tensiunea arterială, îmbunătățește circulația sanguină și previne formarea cheagurilor de sânge. Însă, trebuie să faci o diferență între pudra de cacao și ciocolată, deoarece pudra de cacao este cea care aduce aceste proprietăți benefice pentru corp. În schimb, ciocolata are zahăr, grăsimi adăugate pentru a-i conferi un gust bun, iar cu cât are mai puțină cacao cu atât va crește conținutul de zahăr și aditivi. Ciocolata neagră este cu siguranță cea mai bună, însă și aceasta trebuie consumată ocazional, niciodecum ca aliment esențial în dieta zilnică.

3. Ceaiul verde

A devenit foarte popular și apreciat pentru proprietățile sale anticancerigene, precum și pentru beneficiile pe care le aduce pentru sănătatea inimii. De asemenea, despre ceaiul verde se spune că are capacitatea de a scădea colesterolul rău și de a ajuta în procesul de slăbire. Chiar dacă există studii care atestă unele dintre aceste beneficii, trebuie să reții că nu este bine să exagerezi cu consumul de ceai verde, deoarece conține teină, o substanță stimulantă precum cofeina. Consumă-l cu moderație pentru a te bucura de beneficiile lui!

4. Semințele de chia

Nu există niciun dubiu că semințele de chia sunt benefice prin prisma nutrienților pe care-i furnizează: fibre, omega-3, calciu, antioxidanți și magneziu. De asemenea, s-a demonstrat că semințele de chia previn rezistența la insulină, reduc efectele nocive ave radicalilor liberi și este foarte posibil să fie utile persoanelor cu hipertensiune arterială. Însă, trebuie să reții că nu constituie un aliment minune care vindecă diabetul sau cancerul, iar atunci când sunt consumate în cantități mari pot să aibă și efecte negative: tulburări gastrointestinale, balonare, reacții alergice sau subțierea sângelui. Astfel că, semințele de chia furnizează nutrienți, însă nu este tocmai bine să le consumi în cantități mari și să le presari peste toate mâncărurile tale.

5. Ardeiul iute

Persoanele care consumă ardei iute beneficiază de o mulțime de nutrienți, cum ar fi vitaminele A, C, K, antioxidanți, fibre, acid folic. De asemenea, capsaicina care abundă în ardeiii iuți este o substanță care stimulează metabolismul, reduce tensiunea arterială, împiedică riscul de formare a cheagurile de sânge și ajută în controlul greutății corporale. Poți să-i consumi în cantități moderate dacă îți plac alimentele picante, însă dacă nu ești un fan al acestor preparate nu ai de ce să introcuci ardeii iuți în meniul tău. În plus, alimentele picante consumate în cantități mari pot să aibă un efect negativ asupra sănătății sistemului digestiv. 

MAI MULT DESPRE: nutritie, superalimente