Cele mai bune 5 exerciţii pentru spate. Calmează durerile!

Dacă sunt efectuate corect şi cu regularitate, aceste exerciţii pentru spate au grijă de coloana vertebrală şi înlătură durerile de spate.


Durerile de spate constituie o problemă din ce în ce mai frecvent întâlnită, însă atunci când ele sunt uşoare pot să fie combătute cu ajutorul unor exerciţii care acţionează ca un pansament. Aceste exerciţii special concepute de specialişti au rolul de a lucra musculatura care înconjoară coloana vertebrală şi de a reduce tensiunea/durerea de spate.


Singura condiţie pe care trebuie să o respecţi este aceea de a le face cu regularitate şi să ai grijă la modul de execuţie a acestor exerciţii pentru a scăpa de durerile de spate. De asemenea, respectă aceste câteva sfaturi:
  • în primele săptămâni trebuie să faci exerciţiile foarte lent şi să fii atentă la respiraţie;
  • începe cu 2-3 repetări pentru fiecare exerciţiu, după care măreşte gradual numărul lor până când ajungi la 10 repetări pentru fiecare exerciţiu;
  • dacă simţi durere accentuată la o anumită mişcare fă o pauză şi treci la un alt exerciţiu pe care-l simţi confortabil;
  • exerciţiile trebuie să fie efectuate cu pauză între ele.


Iată care sunt cele mai bune 5 exerciţii pentru spate care calmează durerile:

Exercițiul nr. 1

Din sprijin pe mâini şi genunchi se arcuieşte spatele în sus, ducând bărbia în piept. După aceea, arcuieşte spatele invers şi ridică bărbia, uitându-te în sus. Inspiră şi expiră pe nas la fiecare mişcare efectuată.

Exercițiul nr. 2

Acest exerciţiu aduce o mulţime de beneficii pentru coloana vertebrală care se alungeşte perfect, în special pentru zona cervicală. Întregul sistem nervos, precum şi musculatura ochilor au de beneficiat de pe urma acestei mişcări. "Câinele cu faţa în jos" sau "downward facing dog", după cum se numeşte exerciţiul în practica yoga, presupune alungirea coloanei vertebrale, ridicând posteriorul cât mai sus înspre tavan.

Din sprijin pe mâini şi genunchi se îndreaptă picioarele, ridicând posteriorul sus astfel încât coloana să se îndrepte. Împinge cu putere în mâini (degetele răsfirate cât mai mult) şi picioare pentru a ridica posteriorul, iar dacă simţi nevoia îndoaie puţin genunchii pentru a proiecta mai sus posteriorul şi a favoriza alungirea coloanei vertebrale. Este mai puţin important dacă ajungi sau nu cu călcâiele pe sol!

Exercițiul nr. 3

Al treilea exerciţiu se leagă cu exerciţiul anterior. Din "câinele cu faţa în jos" se trece în planşă şi se lasă genunchii pe sol, apoi tot corpul, păstrând palmele la locul lor. Se încordează abdomenul şi muşchii fesieri, pentru a ridica trunchiul şi a-l aduce uşor pe spatel. Ai grijă la umeri, aceştia nu trebuie să fie lângă urechi, ci lăsaţi jos şi aduşi pe spate. Dacă postura este prea intensă pentru tine, poţi să rămâi cu corpul pe sol şi să ridici trunchiul atât cât te simţi confortabil, împingând în palmele situate la nivel pieptului.

Exercițiul nr. 4

Acest exerciţiul îl poţi lega de cel anterior sau să intri în el din sprijin pe mâini şi genunchi. Se duce posteriorul pe călcâi, ţinând picioarele puţin depărtate şi întinzând foarte bine braţele, fără să le relaxezi. Se vor întinde foarte bine lateralele trunchiului şi trebuie să menţii poziţia pe degete precum în imaginea de mai sus, nu să relaxezi braţele! Respiră şi inspiră adânc pe nas, având grijă ca posteriorul să fie mereu în contact cu călcâiele.

Exercițiul nr. 5

Este un exerciţiu foarte benefic pentru zona lombară. Din poziţia stând pe spate, mâinile pe lângă corp şi palmele pe sol, se îndoaie genunchii la 90 de grade. Încordează abdomenul, împinge în palme şi tălpi pentru a ridica posteriorul, apoi zona lombară până când se formează o linie dreaptă. La revenire controlează mişcarea, aşezând vertebră cu vertebră pe sol, începând cu partea de sus, iar la final posteriorul. Înspiră pe ridicare şi expiră pe coborâre.