Slăbit rapid: Ce ne recomandă un expert în nutriţie să mâncăm la micul dejun

Micul dejun este esenţial atât pentru sănătate, cât şi pentru siluetă. Medicul Nicolae Hâncu te învaţă să faci alegerile corecte şi să nu mai mănânci la întâmplare.

Micul dejun este esenţial atât pentru sănătate, cât şi pentru siluetă. Medicul Nicolae Hâncu te învaţă să faci alegerile corecte şi să nu mai mănânci la întâmplare.

 

Ştii cât de importantă este prima masă a zilei, însă reuşeşti să o sari cu graţie sau să faci cele mai proaste alegeri la micul dejun. Covrigii, clătitele, pateurile, ouăle prăjite cu şuncă sau dulciurile sunt câteva dintre cele mai proaste decizii pe care ai putea să le iei atunci când te gândeşti la micul dejun. Cu puţină organizare vei reuşi să mănânci sănătos la micul dejun pentru a te bucura de energie pe întreaga durată a zilei.




Planifică-ţi micul dejun!

Acesta ar fi un prim pas pe care îl poţi face pentru sănătate, dar şi pentru siluetă. Astfel, nu vei mai mânca la întâmplare, alegând alimente care nu au nicio valoare nutriţională pentru corpul tău. Gândind din timp şi în linii mari cum ar trebui să arate un mic dejun sănătos, vei reuşi să te ţii de plan şi să transformi total modul tău de a te alimenta.


Dacă vei invăţa să ai în fiecare zi un mic dejun sănătos:

  • vei reuşi să-ţi controlezi mai bine greutatea corporală
  • vei consuma o cantitate mai mare de fibre, calciu, vitamina C, A şi mai puţine grăsimi şi colesterol
  • vei fi mai activă
  • te vei concentra mai bine.



Dacă sari peste micul dejun:

  • te vei confrunta cu o scădere importantă a glicemiei, lucru care te va lăsa fără energie
  • vei fi tentată să mănânci numai alimente nesănătoase
  • vei fi tentată să mănânci dulciuri dupa masa de prânz
  • vei avea probleme cu greutatea corporală.



Din ce trebuie să fie compus un mic dejun sănătos

Iată care sunt câteva dintre cele mai bune sfaturi recomandate de prof.

dr. Nicolae Hâncu, medic primar diabet, nutriţie, boli metabolice şi membru de onoare al Academiei Române în cartea sa recent lansată "Abecedar de nutriţie". În general pentru ca micul dejun să fie o masă echilibrată, sănătoasă şi cu multiple beneficii pentru sănătate trebuie să includă alimente din următoarele categorii:

1. Cereale integrale

  • fulgi integrali de ovăz, secară, porumb
  • biscuiţi integrali tip crackers
  • pâine din făină integrală.


2. Proteine cu conţinut redus de grăsimi

  • şuncă de pui sau curcan
  • somon afumat
  • albuş de ou
  • unt de arahide
  • seminţe, nuci.


3.

Lactate cu conţinut redus de grăsimi

  • lapte şi iaurt degresate
  • brânză de vaci
  • urdă.


4. Fructe şi legume

  • fructe proaspete sau congelate
  • legume proaspete de oricare preferi.


Potrivit specialistului, combinaţiile pe care le poţi faci cu alimente din aceste grupe alimentare îţi vor asigura un complex de carbohidraţi cu eliberare prelungită, proteine, fibre şi cantităţi reduse de grăsimi saturate. Astfel, organismul tău va avea energia necesară pentru întreaga zi şi, în plus, nu vei avea probleme cu senzaţia de foame câteva ore bune.