Recuperarea fizica dupa nastere

Nu este asa ca prima dorinta, dupa ce ai nascut (pe langa aceea ca micutul tau sa fie sanatos) este sa ajungi la greutatea de dinainte de sarcina?

Nu este asa ca prima dorinta, dupa ce ai nascut (pe langa aceea ca micutul tau sa fie sanatos) este sa ajungi la greutatea de dinainte de sarcina?

"Sarcina este un proces complex, de durata, in care organismul femei, atat din punct de vedere psihic cat, mai ales fizic, sufera transformari complete si complexe, intr-un interval de timp de 40-42 de saptamani. In consecinta, revenirea dupa nastere, trebuie se fie, la randul sau un proces lent, care sa se inscrie cel putin in acelasi interval de timp”, sfatuieste profesorul Gabriel Banceanu, medic obstretica-ginecologie.



Concluzia: este nevoie de timp, rabdare si perseverenta!

Medicii sustin faptul ca orice actiune care sa grabeasca procesul normal de revenire dupa nastere este periculoasa si pentru mama si pentru copil.

Gasirea unui nou echilibru, a unui nou mod de viata, este cheia catre succes.
 

Realitatea dupa nastere


In medie, o femeie se ingrasa in noua luni de sarcina cu 15-20 de kilograme. Este normal. La nastere se duc 7-8 kilograme, restul raman ca depozite adipoase acumulate prin actiunea hormonilor care au controlat evolutia sarcinii.

Care sunt principalele neplaceri ale femeilor dupa nastere?

 

  • kilogramele in plus, celulita si depunerile adipoase la nivelul sanilor, feselor, pe coapse, antebrate, dar si pe abdomen;
  • pierderea tonicitatii musculare; pierderea masei musculare ca urmare a unei activitati fizice reduse in ultimile luni de sarcina;
  • relaxarea tesuturilor, marirea in volum a acestora, mai ales pe abdomen si aparitia vergeturilor;
  • tenul are uneori pete, parul cade, unghiile si dintii au de suferit prin demineralizare, pentru ca bebe a luat totul;
  • oboseala acuta este un alt simptom post-natal, acut resimtit mai ales in primele doua luni dupa nastere;
  • deprimarea si sentimentul de frustrare determinat de aspectul fizic;
  • incontinenta urinara, de care sufera toate femeile, dar mai ales cele care au nascut natural;
  • durerile de spate si articulare (mai ales la genunchi), ca urmare a volumului abdominal crescut in sarcina si a demineralizarii.