Grepfrutul: slabeste sau nu?

Un studiu efectuat la Clinica Scripps din San Diego, Statele Unite afirma ca da. Nutritionistii sunt de alta parere insa: nu contesta beneficiile aduse de acest fruct, dar sunt convinsi ca scaderea in greutate nu are legatura cu consumul de grepfrut.

In anii '80 foarte multe femei din intreaga lume tineau dieta cu grepfrut. Aceasta furniza doar 800 de calorii pe zi si permitea doar grepfrut, oua fierte si paine uscata. Regimul a fost indelung contestat de nutritionistii care considerau ca scaderea in greutate se producea numai pe termen scurt. Mai mult decat atat, aceasta se produce datorita eliminarii apei din organism si, evident, a consumului caloric foarte scazut.


Parerile Pro

Studiul a cuprins 100 de persoane obeze care au fost impartite in trei grupuri: cei din primul grup au consumat zilnic, inainte de fiecare masa, jumatate de fruct de grepfrut, cei din al doilea grup au baut suc de grepfrut inainte de fiecare masa, iar persoanele din grupul al treilea nu au consumat deloc.

Dupa 12 saptamani s-a constatat ca cei care au consumat acest fruct au inregistrat scaderi in greutate de 0,1 - 0,25 kilograme pe saptamana. Mai mult decat atat acestia, au avut la final nivele scazute de insulina, hormon secretat de pancreas si care micsoreaza nivelul glucozei in sange, lucru care duce la scaderea riscului de diabet si boli cardiovasculare.
    
Nu este vorba de un regim prin infometare, sustin cercetatorii, ci doar de adaugarea in meniul zilnic al fructului de grepfrut. Totusi, acestia nu au reusit sa stabileasca inca ce substanta din compozitia acestui fruct duce la scaderea nivelului glicemiei.
 

Parerea nutritionistului: "grepfrutul nu slabeste!"

Sunt si "voci" care nu cred in dietele miraculoase cu grepfrut si asta pe baza  analizei compozitiei fructului:

  • Apa: 91,7%.
  • Zahar: 6,2%.
  • Fibre: 1,6%.
  • Minerale si vitamine.


Poate sa ne distruga imunitatea
Prof.
dr. Gheorghe Mencinicopschi
, directorul Institului de Cercetari Alimentare, este de parere ca grepfrutul nu slabeste. Mai mult decat atat, specialistul avertizeaza ca "dieta doar pe baza de grapefruit nu este recomandata, deoarece exista pericolul sa ne distrugem imunitatea".

Specialistul recomanda consumul fructului doar persoanelor sanatoase, eventual integrat in dietele de detoxifiere. Dar, ca orice fel de dieta, nu te grabi sa o incepi daca nu ai in prealabil avizul medicului.


Mare atentie la medicamente!
 
Chiar daca nu tii dieta si consumi regulat grepfrut, in cazul in care iei medicamente pentru diferite afectiuni, uita-te pe eticheta acestora. De pilda, persoanele care sufera de diferite forme de cancer si sunt sub tratament trebuie sa aiba mare grija la consumul de suc de grepfrut.
Nutritionistul avertizeaza ca exista substante in acest fruct are interactioneaza cu unele medicamente si pot aparea efecte negative nedorite. Grepfrutul interfereaza, de exemplu, cu citocromul p450 (grup de enzime ce intervin in diverse procese oxidative din organism), potrivit specialistului.


Beneficiile grepfrutului

Dincolo de legatura acestui fruct cu procesul de slabire, grepfrutul are multe proprietati recunoscute in unanimitate. In primul rand este un bun antioxidant, cu un continut bogat de vitamine si minerale. Contine:

  • acizi organici
  • potasiu
  • magneziu
  • fibre
  • vitaminele A, B si C.

Este recomandat in dietele de dezintoxifiere datorita continutului redus de calorii si este foarte util pentru prevenirea racelilor datorita aportului de vitamina C.

Alte beneficii pentru organism:

  • previne constipatia;
  • in combinatie cu apa, este bun in tratarea febrei;
  • tonifiaza organismul si combate senzatia de oboseala;
  • dupa multi autori, este benefic pentru persoanele care sufera de diabet.

Poate fi foarte util si sanatos in bucatarie, inlocuind otetul pentru salate sau in combinatie cu alte fructe poate fi folosit pentru salate.