De ce te simti mai tot timpul vlaguita?

Cu siguranta, tuturor ni se intampla sa ne simtim cateodata la capatul puterilor. Atat de obositi, incat parca nici perspectiva de a dormi paisprezece ore in sir nu ne face sa ne simtim mai bine.

Cu siguranta, tuturor ni se intampla sa ne simtim cateodata la capatul puterilor. Atat de obositi, incat parca nici perspectiva de a dormi paisprezece ore in sir nu ne face sa ne simtim mai bine.

Nu e de mirare, oboseala se aduna aproape fara sa ne dam seama si vine un moment cand ne simtim coplesiti.

Dar atunci cand acest lucru se intampla suspect de frecvent, poate ar trebui sa cautam mai bine motivele si sa incercam, in masura in care depinde de noi, sa remediem situatia.

Care ar putea fi acesti "inamici" ascunsi?

Sa incepem cu zaharul

 
Intr-adevar, pana la un punct acesta este un real catalizator de energie (stii ca, atunci cand te plangi de oboseala, ti se recomanda sa mananci "ceva dulce").

Dar tot ce este prea mult, strica. "Injectia" de energie astfel administrata nu-si face efectul decat pentru o perioada scurta de timp, iar dupa aceea te vei simti si mai obosita decat inainte.

Prin urmare, ar fi bine sa te orientezi mai degraba spre alimente precum: cereale integrale, produse lactate degresate, fructe proaspete (stii ce bune sunt merele mancate impreuna cu o felie de branza ori cascaval? Sau strugurii...).

De asemenea, un pahar de suc de portocale proaspat are un efect revigorant instantaneu, care dureaza  multe ore.

Cofeina... of, eterna cofeina

 
Multi dintre noi nu putem nici macar sa ne imaginam cum ar arata o dimineata fara ceasca aburinda, a carei aroma invadeaza toata casa.

Dar de aici si pana la a atribui cofeinei rolul de energizant universal, este cale lunga. In context, una dintre cele mai mari greseli este aceea de a crede ca o ceasca de cafea (a cata pe ziua respectiva, oare?) ar fi in masura sa inlocuiasca somnul.

Iar atunci cand vorbesc despre cofeina, nu ma refer numai la cafea, ci si la ceai, Cola sau chiar ciocolata.

Toate acestea ajung, in timp, sa-ti deregleze ciclul natural de somn, ceea ce se remediaza greu si in timp. Tocmai de aceea, ar fi bine sa te rezumi la cel mult doua cesti de cafea zilnic, iar acest lucru inseamna ca vei reduce si consumul de Cola, ceai sau ciocolata.

In caz contrar, ar insemna sa te pacalesti singura. Tine cont si de faptul ca o ceasca de cafea, consumata atunci cand de fapt nu ai nevoie decat de odihna, va avea efectul contrariu: te va obosi si mai tare, iti va ridica tensiunea si iti va induce o stare de agitatie intensa.

Exercitiul fizic - prea mult sau prea putin


Se stie ca miscarea are un rol esential pentru starea noastra de bine, din ambele puncte de vedere: atat emotional, cat si fizic.

Prin urmare, concluzia logica se impune de la sine - daca ai munca de birou si te deplasezi numai cu masina, nu te poti astepta sa te simti foarte bine din acest punct de vedere. Miscarea este cea care stimuleaza secretia endorfinelor.

Pe de alta parte insa, nici prea multa activitate fizica nu e neaparat benefica.

Excesul de miscare te va secatui de energie, va afecta musculatura, iar pe termen lung poate afecta insusi sistemul imunitar - astfel incat, in concluzie, te vei simti si mai rau decat inainte.

O jumatate de ora de plimbare sau alergare usoara, zilnic, este exact ceea ce iti trebuie. Exagerarile n-au facut niciodata bine, nimanui.

Deshidratarea


Majoritatea oamenilor nu beau suficienta apa. Stiai ca simplul fapt ca ti-e sete denota ca organismul tau sufera, intr-o forma desigur usoara, de deshidratare?

Avem nevoie de apa pentru a elimina toxinele acumulate si pentru a mentine tesuturile hidratate. Astfel, suntem in forma si plini de energie.