Alege dansul sportiv pentru copilul tau

Afla cum arta, eleganta si sportul se imbina prin dans

Pentru copilul tau, dansul sportiv poate fi o combinatie interesanta intre sport si dans de placere. Trebuie sa stii ca il poate practica la orice nivel, atat social cat si de performanta, de la orice varsta. Dansul sportiv il ajuta pe copilul tau sa se mentina in forma si sa isi modeleze corpul, conferindu-i o postura demna de invidiat.

Dar care este lucrul cel mai important atunci cand micutul tau incepe sa practice acest sport? Dorinta! Trebuie sa isi doreasca sa practice dansul sportiv, mai ales daca vrea sa faca performanta, pentru ca implica multa munca, dar si placere.

Acest sport presupune un dans intre doi parteneri, care formeaza o echipa, si poate fi privit ca un fenomen social care incurajeaza interactiunea intre persoane. In general, dansul stimuleaza atat corpul cat si intelectul, fiind de multe ori o forma universala si nelimitata de comunicare.   

Nicoleta Margalina, antrenor si arbitru de dans sportiv, spune ca performanta in acest sport poate incepe inca de la varsta de 5-6 ani, continuind pana la seniori. "Dansul sportiv este impartit in doua sectiuni, Standard si Latino, si organizat atat pe categorii valorice (clase) cat si pe categorii de varsta. Cele doua sectiuni cuprind cate cinci dansuri fiecare. Sectiunea Standard cuprinde vals lent, tango, vals vienez, slow fox si quick step, iar sectiunea Latino: samba, cha-cha-cha, rumba, passo doble si jive. Clasele valorice incep cu clasa Hobby, continuand apoi cu clasele E, D, C, B, A si S".

O serie de experti sustin ca practicarea de catre copii a dansurilor precum cha-cha-cha, vals sau quick step poate avea un efect miraculos asupra increderii in sine, starii de spirit si a auto-controlului. Psihologii sunt de parere ca practicarea dansului inca de la varste foarte mici poate imbunatati modul de relationare al copiilor, pentru ca interactioneaza si comunica in mod constant.

Categoriile de varsta incep cu 6-9 ani, 10-11 ani, 12-13 ani, 14-15 ani, 16-18 si 19-35 ani, urmand apoi seniorii. Nicoleta Margalina, care pe langa faptul ca este antrenor si arbitru de dans sportiv, este si dansatoare de clasa S, mai spune ca practicand dansul sportiv, prichindelul tau are posibilitatea de a participa la competitii nationale si internationale, oferindu-i astfel si posibilitatea sa socializeze si sa isi faca noi prieteni.

Costurile implicate de acest sport variaza in functie de nivelul la care micutul tau isi doreste sa il practice. Antrenoarea Nicoleta Margalina spune ca pe langa plata cursului care variaza de la club la club, un dansator are nevoie pentru participarea la competitie de:

  • O pereche de pantaloni(care costa aproximativ 150 lei);
  • Baietii au nevoie de un boddy sau o camasa si o pereche de pantofi pentru fiecare sectiune in parte( aproximativ 200 lei);
  • Fetele, din primele doua clase pana la varsta de 13 ani, au nevoie de o rochita simpla, al carei pret poate fi de 120 lei;
  • O pereche de sandale pentru Latino si pantofi pentru Standard costa aproximativ 200 lei perechea.


Prin practicarea dansului sportiv se creeaza la copii o tinuta corecta la diverse ocazii festive, mai ales atunci cand presupune initierea unui dans. Prin acest sport, copilul tau va dezvolta un comportament civilizat fata de partener si o educatie corecta fata de cei din jurul sau.

Poti afla mai multe informatii despre dans sportiv accesand site-ul Federatiei Romane de Dans Sportiv. Aici poti gasi toate cluburile de dans sportiv din tara, precum si datele lor de contact.

 

Un articol de Nicoleta Tarantus