Animalul tau de companie are pasaport?

Pleci in vacanta si te-ai hotarat sa il iei si pe cel mai bun prieten al tau? Daca iti petreci concediul in strainatate, trebuie sa stii ca exista cateva formalitati pentru transportul unui animal de companie.

Pleci in vacanta si te-ai hotarat sa il iei si pe cel mai bun prieten al tau? Daca iti petreci concediul in strainatate, trebuie sa stii ca exista cateva formalitati pentru transportul unui animal de companie.

In cazul in care vei calatori cu avionul, potrivit site-ului bileteavion.ro, animalele de companie trebuie transportate doar in custi speciale, care sa asigure o ventilatie suficienta. Transportatorul poate cere aprobarea serviciului veterinar pentru transport si container daca acest lucru se impune.

Compania Tarom, de exemplu, accepta in cabina de pasageri numai caini si pisici.

Exista si o serie de conditii pe care compania le impune:

  • Animalul de companie trebuie confirmat pentru calatorie de catre companie si abia apoi va fi acceptat la bordul avionului;    
  • Pasagerul trebuie sa fie in posesia unui pasaport international de calatorie pentru animalul sau de companie;
  • Animalul de companie sa aiba cip de identificare, daca este vorba de o calatorie in spatiul Schengen si sa fie vaccinat in conformitate cu cerintele de acces pe teritoriul tarii de destinatie;
  • Sa nu fie gestante;
  • Sa nu provoace disconfortul celorlalti pasageri;
  • Sa fie transportate in cusca standard IATA (se poate procura de la ghiseul Emiteri Bilete din aeroportul Otopeni sau de la magazinele specializate in vanzarea produselor pentru animale de companie).

Pe zborurile cu destinatia Marea Britanie nu se accepta la transport animale de companie, nici in cabina de pasageri, nici in cala.

Unele companii aeriene iti pot cere sa platesti taxe pentru "excedent de bagaj" (de exemplu, 20 de euro pe kilogram), in timp ce altele percep o taxa fixa, care poate ajunge si la 50 de euro pentru fiecare animalut, in functie si de destinatie.


Pentru a trece granita, catelul, pisica sau canarul tau are nevoie de carnet de sanatate, pasaport european, microcip, certificat de transport international, asigurare etc. Dar sa le luam pe rand...

Carnetul de sanatate

Este un act obligatoriu, care se intocmeste animalului de companiei inca din primele luni de viata - aici sunt insemnate primul vaccin si primul consult medical. Tot in acest carnet trebuie sa ai dovada ca micutului tau prieten i s-a administrat vaccinul antirabic valabil. De exemplu, in tari precum Malta si Suedia este obligatoriu, pana la 30 iunie 2010, un test suplimentar prin care sa se adevereasca faptul ca acest vaccin a fost eficient.