Ti-e frica de stomatolog? Alege inhalosedarea

Frica de stomatolog sau dentofobia este o problema din ce in ce mai des intalnita.

Frica de stomatolog sau dentofobia este o problema din ce in ce mai des intalnita. De foarte multe ori, pacientii ajung in ultimul moment pe scaunul stomatologic tocmai din aceasta cauza, iar problemele care mai ieri erau minore, ajung sa le dea o sumedenie de batai de cap.

 

Te panicheaza gandul ca trebuie sa-ti vizitezi stomatologul, ajungi in fata cabinetului si nu ai curaj sa intri, mirosul si aparatele pe care le vezi acolo te tulbura sau, mai rau, iti provoaca senzatie de lesin? Cu siguranta ca faci parte din categoria oamenilor cu frica de stomatolog.

Acestei categorii de pacienti li se recomanda, din ce in ce mai des in zilele noastre, inhalosedarea.

Aceasta este denumirea unei tehnici de anestezie in stomatologie, folosita pe scara larga in SUA si Europa, dar de ceva timp si in Romania. Poate fi aplicata aproape tuturor pacientilor, dar medicii o recomanda in special pacientilor, fie ei adulti dar si copii, care prezinta frica de tratamentele stomatologice.

Dr. Dana Ivan, Medic Specialist Chirurgie Orala, Clinica DentEstet, a vorbit in exclusivitate pentru Eva.ro despre aceasta procedura. Iata ce am aflat...

Ce presupune aceasta operatiune?


Scopul acestei tehnici este de a obtine un pacient relaxat, in conditii de confort pe scaunul stomatologic si pentru care tratamentul stomatologic sa ramana o experienta placuta. Pacientului, asezat pe scaunul stomatologic, i se aplica o masca nazala cu ajutorul careia inhaleaza un amestec de protoxid de azot in combinatie cu oxigen, rezultand un gaz ilariant care are proprietati sedative, cat si usor analgezice.

Acest gaz induce o stare de relaxare, de bine.

Care este starea pacientului in timpul sedintei de inhalosedare? Este constient, poate colabora cu medicul stomatolog?


In cursul procedeului, pacientul va resimti o relaxare generala, o senzatie de furnicaturi, de regula la nivelul extremitatilor (la degetele de la maini si de la picioare). Deseori apare o senzatie de detasare si alterare a simtului timpului. Rareori, pacientii pot visa, in ciuda faptului ca sunt treji. Pacientul ramane constient, colaboreaza cu medicul, raspunde la stimuli.

In timpul sedintei de inhalosedare, pacientul va fi asistat de un medic anestezist?


Nu, pacientul nu treabuie asistat neaparat de medicul A.T.I (anestezist). Acesta metoda poate fi aplicata si de catre medicii stomatologi care au cunostinte teoretice si practice in tehnica administrarii inhalosedarii in cabinetul de stomatologie.

Cate tratamente stomatologice se pot face in timpul unei sedinte de inhalosedare?


Succesul unui interventii efectuate sub inhalosedare nu consta in numarul de tratamente efectuate. Inhalosedarea vizeaza in primul rand confortul pacientului pe scaunul stomatologic.