Obiceiuri proaste care iti afecteaza dantura

Desi iti cureti dintii dupa fiecare masa, folosesti ata dentara si apa de gura, exact ce ti-a recomandat medicul stomatolog, totusi pot aparea probleme de sanatate orala. Afla de ce.

Desi iti cureti dintii dupa fiecare masa, folosesti ata dentara si apa de gura, exact ce ti-a recomandat medicul stomatolog, totusi pot aparea probleme de sanatate orala. Afla de ce.

Obisnuiesti sa iti rozi unghiile in situatii stresante sau sa te folosesti de dinti pentru ruperea unor ambalaje? Stiai ca astfel de obiceiuri sunt daunatoare pentru dantura ta? Iata cateva dintre gesturile pe care trebuie sa le eviti.


Evita bauturile acidulate


Iti place sa sorbi sucuri sau ceaiuri cu gheata, iar apoi sa rozi resturile de gheata din pahar? Desi poate fi placut, nu este tocmai recomandat pentru dintii tai. Mestecatul ghetii poate provoca fisuri la nivelul dintilor, iar aceste fisuri se pot transforma in probleme mai mari in timp. Daca simti nevoia de a mesteca ceva, opteaza pentru ceva mai sanatos, atat pentru dintii tai cat si intregul organism, cum sunt morcovii.

De asemenea sfarmarea boabelor de popcorn sau bomboanelor poate avea aceleasi efecte asupra dintilor. Nici sorbirea bauturilor carbogazoase pe o perioada lunga de timp nu este recomandata de specialisti. Expunerea indelungata la bauturi acidulate si dulci favorizeaza aparitia cariilor. Pentru a reduce efectele daunatoare asupra dintilor, foloseste paiul.


Nu-ti folosi dintii drept deschizator de sticle!


Conform medicilor stomatologi, tot mai multe persoane isi folosesc dintii in diverse actiuni care pot dauna: pentru a deschide sticle, pentru a rupe ambalaje sau pentru a indrepta dintele unei furculite. Folosirea danturii in astfel de activitati poate avea un efect traumatizant asupra dintilor, provocand fisuri si chiar sparturi.

Gandeste-te la consecinte inainte de a-ti folosi dintii drept unelte!


Scrasnitul dintilor sau bruxismul


Acest obicei este foarte daunator dintilor si poate fi provocat de stres si anxietate. Poate fi insa si o reactie a corpului atunci cand dintii nu se aliniaza si nu sunt pozitionati corect (tulburari de ocluzie). Bruxismul poate fi si unul dintre simptomele anumitor boli neuromusculare rare, care afecteaza fata.

Frecatul dintilor poate duce la tocirea smaltului, la expunerea dentinei, formandu-se astfel o sensibilitate la nivelul acestora. Bruxismul sever este asociat si cu unele probleme ale maxilarului, dureri ale fetei si migrene in timpul diminetii.

Daca este provocat de stres, stomatologul iti poate recomanda sa mergi la un psiholog sau sa incerci diverse metode de relaxare. Iti poate prescrie si un medicamet pentru relaxarea muschilor care sa reduca spasmele maxilarului. In cazul in care problemele dentare reprezinta cauza acestei afectiuni, dentistul iti va repara dantura si iti poate recomanda sa folosesti gutiera.


Opteaza pentru o periuta cu peri moi


Desi multi cred ca perii trebuie sa fie cat mai fermi pentru o curatare mai buna, acest lucru este total fals, mai ales pentru adultii cu o varsta inaintata. Odata cu trecerea anilor, gingiile se retrag lasand radacinile si dintii expusi, fapt ce poate da sensibilitate.

Radacina dintelui este acoperita cu un strat de cement care poate fi indepartat mult mai usor decat smaltul. O periuta tare poate indeparta usor acest cement si poate irita gingiile.

Cere sfatul medicului tau pentru a-ti recomanda o periuta de dinti in functie de sanatatea ta orala.


Efectueaza un periaj corect


Specialistii recomanda ca periajul dintilor sa se efectueze de cel putin doua ori pe zi, iar periuta trebuie schimbata o data la 3-4 luni. De asemenea, ata dentara trebuie folosita zilnic. In cazul in care nu stii daca o utilizezi corect, cere-i medicului tau cateva sfaturi pentru folosirea acesteia. Medicii stomatologi sustin ca un numar mare de persoane nu folosesc corect ata dentara. Nu uita nici de apa de gura pentru ca folosirea acesteia poate reduce semnificativ numarul de bacterii care provoaca bolile gingivale.

Periajul agresiv al dintilor si consumul de alimente si bauturi acidulate fac parte dintre cauzele principale ale sensibilitatii dintilor.


Nu uita!


  • Incearca sa reduci consumul de bauturi acidulate si opteaza pentru produsele alcaline care neutralizeaza acizii (lapte, branza sau alte produse lactate). Folosirea paiului pentru a sorbi sucul poate tine acizii la distanta de dinti;
  • Mesteca guma fara zahar dupa fiecare masa. Astfel se stimuleaza producerea salivei, care neutralizeaza acidul din gura. Consumul de apa poate fi, de asemenea, de folos. Apa clateste dintii si reduce cantitatea de acid din gura;
  • Periajul dintilor dupa fiecare masa face parte din procesul de ingrijire al dintilor. Insa, pentru a-i proteja, nu trebuie sa-ti periezi dintii cel putin o ora dupa ce ai consumat alimente sau bauturi acide. Atunci smaltul este mai moale;
  • Mergi regulat la un consult stomatologic. Aici vei primi ajutor si sfaturi despre cum sa iti protejezi dantura.