Cum tratezi abcesul dentar?

Află de la medicul stomatolog Valerica Giuşcă

Abcesul dentar se manifestă printr-o infecţie la baza dintelui, o tumefacţie (umflătură) care deformează regiunea în care este localizat.

Ţesutul care acoperă porţiunea inflamată este roşu, congestionat şi tensionat.  

Bacteriile, în combinaţie cu saliva, se lipesc pe dinţi şi îi atacă.

Dacă placa dentară nu este îndepărtată în mod regulat şi corect prin perierea dinţilor şi folosirea atei dentare, bacteria se înmulţeşte şi pătrunde prin ţesutul moale din interiorul dintelui sau a gingiei, cauzând abcesul dentar.  
 

Care sunt tipurile de abces dentar?

 
Există 3 tipuri de abces dentar:

  • Abces gingival: abcesul este în ţesutul gingiei neafectând dintele sau ligamentul periodontal
  • Abcesul periodontal: porneşte din structura de suport a osului dintelui
  • Abcesul periapical: este localizat în pulpa moale a dintelui

Cum ştiu când am un abces dentar?


Abcesul are ca prime semne senzaţia de disconfort în timpul vorbirii şi al masticaţiei şi durerile pulsatile la nivelul zonei infectate, accentuate atunci când regiunea este palpată.  
 
Dacă dintele nu este tratat, apar şi alte simptome precum febra însoţită de frisoane, gust neplăcut, respiraţie urât mirositoare, oboseală fizică, dureri de cap până la modificarea formei obrazului sau a zonei corespunzătoare dintelui afectat şi scurgerea de sânge şi puroi din abces.


Pe măsură ce infecţia se răspândeşte, pulpa dentară este distrusă şi osul maxilar începe să fie afectat. Pe perioada în care infecţia se instalează la nivelul maxilarului este posibil ca durerile să scadă în intensitate, însă situaţia se agravează, nu se ameliorează. Distrugerea treptată a maxilarului împiedică menţinerea fixă a dintelui în alveola dentară, cauzând pierderea acestuia.

Am abces dentar. Ce fac?


Ca în cazul oricărei probleme de acest gen, mergi repede la dentist! Abcesul dentar o să fie imediat diagnosticat de medicul specialist şi problema ta e ca şi rezolvată. Dacă ai probleme de înghiţire sau de respiraţie, mergi direct la departamentul de urgenţă la cel mai apropiat spital.

Dacă nu poţi să ajungi imediat la dentist, poţi să mergi la medicul de familie. Acesta din urmă nu îţi poate trata durerea, dar îţi poate prescrie medicamente şi te poate sfătui cum să te îngrijeşti şi cum să scapi momentan de durere.

Tratamentul pentru un abces dentar


Un medic dentist recomandă administrarea de antibiotice şi va perfora puţin zona tumefiată astfel încât infecţia să poată fi drenată şi puroiul eliminat. Dacă infecţia este într-o stare mai avansată, poate fi nevoie de o incizie la nivelul zonei tumefiate.

În cazul în care a fost afectată zona interioară a dintelui, medicul stomatolog va fi nevoit să trateze canalul dintelui pentru a scoate ţesutul infectat.
În situaţiile în care infecţia a distrus foarte mult pulpa dentară, dintele trebuie extras.


Pentru a reduce durerile şi a preveni tumefierea feţei se recomandă aplicarea unor comprese reci (cu gheaţă) la nivelul obrazului şi evitarea căldurii. De asemenea, se pot administra medicamente care se eliberează fără prescripţie medicală, aşa cum sunt calmantele sau medicamentele care reduc tumefierea, precum şi antifebrile atunci când este cazul. Totuşi, nu trebuie să recurgeţi la tratamentul la domiciliu decât atunci când nu va puteţi prezenţa imediat la medicul specialist!

Ce să fac să nu am abces dentar?


Orice probleme de igienă sau sănătate dentară poate fi prevenită printr-o igienă orală corespunzătoare, care să preîntâmpine apariţia plăcii bacteriene, precum şi printr-o alimentaţie sănătoasă, săracă în grăsimi, zaharuri, sodiu.  
 
Dieta sănătoasă menţine gingiile sănătoase şi previne apariţia cariilor care, netratate, duc ulterior la apariţia unui abces.
În cazul în care dintele suferă lovituri, adresează-te imediat medicului dentist.
 
Părerea specialistului: Dr. Valerica Giuşcă, medic specialist dentist - cabinet stomatologic Oralmed

Abcesul dentar reprezintă infecţia acută seroasă sau purulentă a spaţiului periapical datorită invaziei microbilor de la un ţesut dentar infectat. Acesta se poate întâmpla spontan sau prin manevre terapeutice intempestive. Microbii responsabili de producerea acestui tip de îmbolnăvire sunt germenii saprofiţi ai cavităţii bucale dar care devin patogeni în condiţiile scăderii capacităţii de apărare a organismului, moment în care se înmulţesc rapid. Dintele în cauză prezintă dureri spontane la atingere,iar radiologic apare o imagine radiotransparenta periapicala de formă şi dimensiune diferită în funcţie de tipul de leziune (chist,osteită). Atitudinea terapeutică în astfel de situaţii este:
  • Drenajul endodontic
  • Osteotomia transmaxilara(rezecţie apicală)
  • Extracţia - în ultimă fază

  • Articol pus a dispozitie de Dentist.ro