Nicotina nu creeaza dependenta

Mesaj imbucurator pentru toti fumatorii care vor sa renunte la acest viciu: dependenta de tutun nu exista, s-a demonstrat recent intr-un studiu efectuat in SUA.

Matthew Palmatier profesor de psihologie la Universitatea Kansas State a publicat o lucrare in revista "Neuropsychopharmacology" in care a demonstrat ca dependenta de tigari nu provine din nicotina, ci din faptul ca actiunea de a fuma este un fals stimulent al unei actiuni, cel mai adesea, placute.

"Tigara - explica profesorul - reprezinta o satisfactie extra, un fel de premiu care se acorda atunci cand te dedici unei activitati placute si relaxante".

Astfel, fumatul devine o actiune care insoteste starea de bine.

Nicotina in schimb nu poate fi considerata un drog puternic care sa induca starea de placere sau euforie astfel incat sa provoace dependenta.

Palmatier a demonstrat "puterea revigoranta" a tutunului facand experimenete pe cativa cobai de laborator, care inhalau fumul impingand un levier spre intrerupatorul electric, stingand si aprinzand lumina. Accesul la nicotina le permitea soarecilor sa stinga lumina care se reaprindea dupa un minut semnaland disponibilitatea pentru o noua doza de nicotina.
Soarecii, a descoperit Palmatier, calcau pe obiect pur si simplu pentru a stinge lumina, si nu pentru ca erau nicotino-dependenti.

Sursa: Yahoo Italia