Avertismentele de pe pachetele de tigari salveaza vieti!

La aproape 1 an de la introducerea masurii de inscriptionare a produselor din tutun cu "pictograme", in tara noastra s-a inregistrat un impact favorabil asupra schimbarii atitudinii si comportamentului fumatorilor. De asemenea, avertismentele combinate au condus la o mai buna informare a consumatorilor despre efectele fumatului.

Dupa aparitia imaginilor pe pachetele de tigarete, fumatorii au inceput sa se gandeasca sa renunte la tutun si chiar sa incerce sa nu fumeze, o buna parte din ei reusind sa fie abstinenti mai mult de o saptamana. Dintre acestia, cei mai multi au reusit sa se abtina de la fumat cel putin o saptamana, conform Ministerului Sanatatii.

Avertismentele combinate de pe pachetele de tigari au determinat mai multi fumatori sa-si modifice modul de a fuma in incercarea de a diminua efectele asupra organismului, comparativ cu avertismentele-text.

Astfel, respondentii afirma ca au stins tigara mai repede (16,4% fata de 13,1%), au amanat fumatul (10,7% fata de 7,7%), au schimbat marca de tigari cu una "mai usoara" (24,4% fata de 21,6%). Desi, din punct de vedere al scaderii riscurilor pentru sanatate, modificarea modului de a fuma nu este eficienta, totusi ea este un indicator al schimbarii atitudinii fumatorului: constientizeaza riscurile dar inca nu se simte pregatit sa faca pasul final.

O explicatie a acestor transformari este oferita tot de analiza impactului pictogramelor: fumatorii cunosc mai bine si mai complet efectele fumatului iar vederea pachetului de tigari nu mai provoaca placere ci genereaza o reactie emotionala negativa puternica: dezgust, scarba pentru 35,1% dintre respondenti; teama, frica pentru 30,6% dintre fumatori.


Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in regiunea Europa, fumatul este principala cauza de mortalitate prematura in randul adultilor, la fiecare 6 secunde, 1 om murind datorita tutunului. De aceea, renuntarea la fumat este una din cele mai eficiente masuri de imbunatatire a sanatatii publice pe termen scurt si mediu.

Din 1 iulie 2009, toate pachetele de tutun (deci nu numai tigaretele) trebuie sa fie inscriptionate cu avertismente combinate. La aceasta data expira perioada de "gratie" acordata pentru epuizarea stocurilor.