90% dintre tinere iau contraceptive "dupa ureche"

Potrivit unui studiu, 43% dintre tinerele din Romania sustin ca se protejeaza doar cateodata cand intretin raporturi sexuale, in timp de un procentaj de 5% sustine ca lasa contraceptia in seama partenerului ("Nu e treaba mea, e treaba partenerului"), iar jumatate dintre tinerele intervievate au sustinut ca se protejeaza la fiecare contact sexual.

Totodata, studiul a scos la iveala ca numai 8% dintre tinerele din Romania consulta un medic de specialitate (medic ginecolog sau de planificare familiala) inainte de alegerea metodei contraceptive, in timp ce 55% au recunoscut ca "s-au sfatuit cu o prietena" iar 37% "s-au informat de la relevizor/carti/internet".

Studiul a fost realizat de SensiBlu in parteneriat cu coolgirl.ro in perioada 17-30 noiembrie 2008, pe un esantion de 400 de respondente, femei, active sexual, cu varsta cuprinsa intre 15 si 20 de ani.

Luand in considerare nevoia de educatie a tinerilor in domeniul contraceptiei, in luna octombrie 2008, Sensiblu a derulat o campanie de informare in 12 farmacii din Brasov, Cluj, Craiova, Constanta, Iasi, Ploiesti, Targu - Mures, Timisoara si Bucuresti.

Peste 700 de tineri au primit informatii si sfaturi pentru o viata sexuala sanatoasa (brosuri, flyere, postere in farmacii), oferite chiar de medici specialisti in planificare familiala, prezenti in farmacii.

"Este foarte ingrijorator faptul ca in Romania secolului 21, fetele de pana in 20 de ani inca declara ca le este frica sau rusine sa mearga la medicul ginecolog si prefera sa se informeze despre contraceptie "dupa ureche".
Credem ca este foarte important ca fetele sa practice un comportament responsabil modern in viata de cuplu. Frica de ginecolog reprezinta in Romania un fenomen la fel de ingrijorator ca raspandirea bolilor cu transmitere sexuala sau numarul mare al intreruperilor de sarcina", a declarat Alice David, Senior Brand Manager Sensiblu.

Campania a fost realizata cu sprijinul Societatii de Educatie Contraceptiva si Sexuala (SECS) si face parte dintr-o serie de actiuni, reunite sub indemnul "Renaste-te", menite sa ii ajute pe pacienti sa adopte un stil de viata sanatos.