Alimente care îți întăresc sistemul imunitar în sezonul rece

Sezonul rece vine, de obicei, la pachet și cu răceli sau gripă pentru unele persoane. De aceea, este bine să îți întărești sistemul imunitar.
Și cum poți face asta mai bine decât cu ajutorul unor alimente sănătoase pentru organismul tău? Iată ce alimente care îți întăresc sistemul imunitar poți consuma și tu!

Ce alimente care îți întăresc sistemul imunitar poți include în dieta din sezonul rece?

Citrice și alte alimente bogate în vitamina C


Specialiștii în nutriție și sănătate recomandă consumul alimentelor cu un conținut bogat de vitamina C. Citricele sunt primul lucru care ne vine în cap atunci când cineva menționează vitamina C, însă există și alte alimente care te pot ajuta să combați la fel de eficient răcelile.
Printre acestea se numără legumele cu frunze verzi, ardeii grași, papaya și varza de Bruxelles. De fapt, vitamina C există în atât de multe alimente, încât nu este nevoie să iei suplimente decât dacă îți recomandă un medic. 

Alimente bogate în zinc


Aportul de zinc este esențial pentru funcționarea corectă a sistemului imunitar. De fapt, studiile au ajuns la concluzia că nivelul redus de zinc este asociat cu un număr scăzut de celule albe, celule care ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor. De asemenea, zincul poate preveni apariția răcelilor și poate reduce durata și severitatea simptomelor comune ale răcelii.
Cu alte cuvinte, dacă mănânci alimente ce conțin zinc, poți să-ți ajuți organismul să rămână sănătos. Zincul se regăsește în iaurt, carne de pasăre, mazăre și fasole. Și semințele de dovleac reprezintă o sursă excelentă de zinc.

Probiotice


Probioticele primesc destul de multă atenție în ultima vreme și este și normal, având în vedere că reprezintă surse importante care combat infecțiile. În general, intestinul este acompaniat de microbiom, adică de o comunitate de bacterii care au o relație reciproc avantajoasă cu gazda.
Microbiomul comunică cu restul corpului și are numeroase funcții de protecție, metabolice și imunologice, una dintre acestea fiind să stimuleze lupta împotriva germenilor sistemului imunitar. Din cauza faptului că o mare parte din sistemul imunitar este localizată în intestin, este recomandată administrarea zilnică de alimente bogate în probiotice. Printre acestea se numără iaurtul, brânza de vaci, kefirul, supa miso și legumele fermentate precum kimchi și varza. Acestea dau o doză substanțială de bacterii benefice direct în tractul digestiv, unde pot lucra împreună cu microbiomul pentru a întări sistemul imunitar.

Există multe modalități prin care poți introduce aceste alimente în dieta ta, fie că le prepari sau că le consumi crude.
Însă apelează la ajutorul lor pentru a trece sănătoasă prin sezonul rece!
iulia-mirica