Totul despre sarcina gemelara

Sarcina multipla, in speta cea gemelara, reprezinta unul dintre cele mai fascinante aspecte in domeniul reproducerii umane si, in acelasi timp, o conditie obstetricala de cel mai inalt risc atat pentru mama, cat si pentru feti.

Sarcina multipla, in speta cea gemelara, reprezinta unul dintre cele mai fascinante aspecte in domeniul reproducerii umane si, in acelasi timp, o conditie obstetricala de cel mai inalt risc atat pentru mama, cat si pentru feti.

Se considera ca incidenta sarcinilor gemelare (duble) raportata la numarul nasterilor vii este de 1:85
. Aceste valori clasice nu mai reflecta realitatea in tarile unde tehnicile de asistare a reproducerii sunt larg folosite si unde incidenta sarcinilor gemelare s-a dublat, iar incidenta sarcinilor de ordin mai inalt a crescut de 10 ori.

Adevarata incidenta a sarcinilor gemelare este chiar mai mare, datorita "fenomenului geamanului tranzitoriu" (the vanishing twin), frecvent intalnit in primul trimestru.

Peste 20% din gemeni dispar fara nici o urma in primul trimestru de sarcina "unica". Acest fenomen are loc inainte de 14 saptamani de sarcina si se deruleaza fara nici o consecinta pentru geamanul restant. Orice diagnostic de sarcina gemelara facut inainte de 14 saptamani trebuie reconfirmat printr-un examen ecografic ulterior, mai ales daca s-au inregistrat episoade de sangerare vaginala. Acest fenomen se intalneste si in sarcinile de ordin mai inalt (triple, cvadruple etc.), reducand numarul gemenilor restanti.

Tipuri de gemeni


Fetusii pot fi monozigoti sau heterozigoti. Gemenii monozigoti provin din acelasi ou rezultat din fecundarea unui ovul de un spermatozoid.

Din motive necunoscute, ovulul fecundat se imparte in doi sau mai multi embrioni in timpul primei faze de dezvoltare. Gemenii monozigoti impart o placenta unica. De obicei ei cresc in interiorul a doi saci amniotici distincti in uter. Rareori gemenii monozigoti impart acelasi sac amniotic (membrana in interiorul uterului in care se gaseste fatul si lichidul amniotic).


Gemenii sau tripletii monozigoti:

  • sunt de acelasi sex si au aceeasi grupa sangvina,
  • nu arata intotdeauna exact la fel; unul poate sa fie dreptaci, iar celalalt stangaci,
  • sarcinile gemelare monozigote apar la intamplare, nefiind legate de varsta, rasa sau istoricul familial de astfel de sarcini.


Gemenii sau tripletii heterozigoti apar cand doua sau mai multe ovule sunt fecundate de spermatozoizi diferiti. Gemenii heterozigoti au placente si saci amniotici diferiti.
            
Gemenii heterozigoti:

  • pot sa nu fie de acelasi sex si pot avea grupe sangvine diferite,
  • pot sa nu semene unul cu celalalt, prezentand culori diferite ale parului si ochilor sau pot sa semene unul cu celalalt, precum fratii din sarcini succesive,
  • tind sa apara la femei cu istoric familial de astfel de sarcini.


Copii conceputi in urma unui tratament pentru infertilitate sunt de cele mai multe ori gemeni heterozigoti si nu monozigoti.