Pericole pentru sanatatea ta: sarcina toxica si sarcina extrauterina

Sarcina extrauterina si cea toxica sunt doua probleme destul de des intalnite, care, fara interventia medicului, pot fi extrem de periculoase pentru sanatatea unei femei...

Sarcina extrauterina si cea toxica sunt doua probleme destul de des intalnite, care, fara interventia medicului, pot fi extrem de periculoase pentru sanatatea unei femei. Pentru a afla care sunt simptomele si pentru a te prezenta cat mai repede la medic, daca suspectezi ca te afli intr-o astfel de situatie, afla mai multe despre aceste doua tipuri de sarcini cu probleme.

Sarcina extrauterina


Sarcina extrauterina reprezinta implantarea oului intr-o locatie care nu este propice dezvoltarii sale, in alta parte decat in cavitatea uterina.

Cea mai frecvent intalnita situatie este aceea cand sarcina este situata la nivelul uneia din trompele uterine (conducte care fac legatura intre ovare - de unde pleaca celula sexuala feminina si uter - "camaruta" in care bebelusul se dezvolta timp de 9 luni).

Foarte rar, implantarea se face direct pe ovar (exista si o vorba printre ginecologi: "Sarcina ovariana este la fel de rara ca si un leu albastru") sau pe ansele intestinale, pe ficat, pe vasele de sange din abdomen, etc.

Nu orice implantare intrauterina este corecta. Daca oul coboara prea mult, el se poate "prinde" la nivelul colului (uterul este ca o sticla cu fundul in sus; gatul sticlei se numeste col si se afla in vagin).
Aceasta situatie este foarte periculoasa; determina sangerari masive care adesea impun scoaterea uterului.

In localizarea cea mai frecventa, tubara (pe trompa uterina), gravida are ca simptomatologie durerea abdominala si mici sangerari maronii, dupa o perioada de amenoree (lipsa menstruatiei).

Sarcina crescand, destinde trompa pana cand aceasta se rupe, determinand o sangerare abundenta in abdomen si soc hemoragic: femeia este palida, are transpiratii reci, puls accelerat si tensiune scazuta, margand pana la pierderea cunostintei.

Diagnosticarea sarcinii extrauterine necesita imediata internare in spital si supraveghere stricta, fiind in joc chiar viata femeii. Pentru sarcinile avansate, singurul tratament este cel chirurgical.

Pentru sarcinile extrauterine depistate precoce (sub 6 saptamani), tratamentul poate fi si medicamentos.
Riscul de a avea o sarcina extrauterina depinde de antecedentele femeii: cele care au frecvent anexite, mai ales incorect tratate, care au suferit interventii chirurgicale la nivelul abdomenului, purtatoarele de sterilete, gravidele care au obtinut sarcina prin fertilizare in vitro.

Sarcina toxica


Majoritatea gravidelor experimenteaza din primele saptamani de sarcina senzatii de greata, varsaturi, secretie abundenta de saliva, scaderea poftei de mancare, stare de rau. Uneori, aceste simptome persista pana la 15 saptamani.

Unele gravide nu suporta diverse mirosuri (de mancare, de parfum, de tigara, etc). Altele considera diverse gusturi intolerabile (multe, din pacate, nu suporta laptele sau carnea, alimente indispensabile dezvoltarii armonioase a bebelusului, prin aportul de proteine).

Cand varsaturile sunt foarte frecvente, gravida pierde apa si saruri minerale in cantitati mari si starea ei este cunoscuta ca disgravidie de prim trimestru, numita "sarcina toxica".

Cauzele acestei conditii patologice nu sunt in intregime elucidate si se presupune a fi implicati o multitudine de factori (hormonali, psihici etc.).
Cand tratamentul medicamentos (antivomitive: o pastila pana la trei pe zi de Metoclopramid) nu-si face efectul, gravida trebuie internata in spital.
Uneori, simpla schimbare a mediului are efect pozitiv.

Pacienta va fi hidratata (perfuzii intravenoase) si reechilibrata metabolic. In cazurile foarte grave, ingestia alimentelor nu mai este posibila, gravida varsand tot ce ajunge in stomac. Majoritatea gravidelor raspund la shimbarea mediului si la tratament. Pentru cele a caror stare nu se amelioreaza, singura solutie este intreruperea sarcinii.