Consultatia prenatala

Consultatia prenatala reprezinta un element major in diminuarea risculuimatern si fetal si in identificarea unei sarcini cu un risc obstetricalcrescut.

Scopul consultatiei prenatale consta in: verificarea functionala aorganelor materne, care vor fi suprasolicitate de sarcina; supravegherea sarcinii si depistareafactorilor de risc, pentru a preveni complicatiile obstetricale; dirijarea conditiilorde igiena a sarcinii; pregatirea fizica si psihica in vederea nasterii.

Analizele oligatorii efectuate cu ocazia primei consultatii prenatalesunt: hemoglobina si hematocritul; grupa sangvina si Rh (si la sot);deteminarea glicemiei; examenul secretiei vaginale; sumar de urina;ecografia; reactia Bordet-Wasserman; teste serologice pentru alte boliinfectioase (toxoplasma, rubeola, CMV, v.

herpetic )+ pentru HIV; infunctie de antecedentele cuplului se recomanda un examen genetic siamniocenteza (daca exista antecedente de boli genetice).

Frecventa consultatiilor este in functie de varsta sarcinii. Astfel: intresaptamanile 12 - 28 consultatiile se fac o data pe luna (trimestrul II);dupa saptamana 28 consultatile se fac de 2 ori pe luna (trimestrul III).

Ecografia genitala normala la femeia gravida evidentiaza:
In trimestrul I se poate vizualiza sacul gestational si embrionul;
Sarcina de 4 saptamani - diametrul sacului gestational este de 2-3 mm;
Sarcina de 5 saptamani - diametrul sacului gestational este de 5 mm;
Sarcina de 6,5 saptamani - lungimea embrionului este de 5 mm si se potvizualiza pulsatiile cardiace;
In trimestrul II si III se vor masura: diametrul biparietal - 63mm(la 25 saptamani), 80mm (la 30 saptamani), 95mm (la 38 saptamani);circumferinta craniana; circumferinta abdominala;lungimea femurului.