Alzheimer, cumplita boala a uitarii

In lume, la fiecare 7 secunde o persoana este diagnosticata cu Alzheimer. In Romania exista la ora actuala 227.036 de pacienti cu aceasta boala, dar specialistii avertizeaza ca doar 10% dintre cei suferinzi sunt depistati si tratati.

La sfarsitul anului 2008, se inregistrau 30 de milioane de persoane suferinde in lume si se preconizeaza ca la finele acestui an cifra se va ridica la aproximativ 34 de milioane. In Europa sunt 6,1 milioane de oameni care sufera de Alzheimer, iar in urmatorii ani specialistii avertizeaza ca acest numar se va dubla. Potrivit conf. dr. Catalina Tudose, presedintele Societatii Romane Alzheimer, aceasta afectiune aduce cei mai multi ani cu dizabilitati in viata pacientilor, mai multi chiar decat bolile cardiovasculare sau chiar cancerul. Prevalenta bolii se situeaza intre 3 - 5% la persoanele peste 65 de ani si se dubleaza cu fiecare an peste aceasta varsta.

La inceput, simptomele par a nu fi evidente. Apoi pacientul incepe sa aiba mici pauze de memorie numite popular "lapsus". Pe masura ce boala inainteaza, pacientul experimenteaza diferite stari de confuzie in indeplinirea ritualurilor zilnice. Astfel, ajunge curand sa aseze cheile in frigider sau jucariile copiilor in borcanul cu paste din bucatarie. Dezorientarea si judecata slaba sunt urmatorii pasi in evolutia bolii: recunoasterea cu greutate a obiectelor uzuale devenind o manifestare curenta.

Boala Alzheimer se clasifica in:

  • Alzheimer cu debut precoce – intalnita la persoanele sub varsta de 65 de ani;
  • Alzheimer cu debut tardiv - dupa 65 de ani, cand de cele mai multe ori apare sub forma dementei mixte (Alzheimer si vasculara).


Esti ingrijorat pentru memoria ta?

Majoritatea factorilor care declanseaza tulburari ale memoriei beneficiaza de tratament. Este important sa consulti medicul daca ai unul dintre simptomele urmatoare:

  • memoria este afectata semnificativ sau intr-un mod rapid;
  • memoria s-a deteriorat progresiv in ultima vreme;
  • din cauza problemelor de memorie ai probleme in viata de zi cu zi;
  • ai si alte probleme, precum schimbari ale dispozitiei sau ale comportamentului, dificultati la locul de munca sau in realizarea sarcinilor obisnuite.


De ce se instaleaza boala Alzheimer?

Incepand de la prima descriere a bolii in 1906 de catre dr. Alois Alzheimer si pana in prezent, au fost incriminati o serie de factori. In prezent se cunoaste mai mult despre leziunile existente in creierul unui bolnav de Alzheimer decat despre cauzele care au dus la aceste modificari. Exista o cauza genetica la unele dintre cazuri sau o serie de factori de risc care duc la imbolnavire. Alzheimer este o imbatranire a creierului, de aceea toti factorii care contribuie la aceasta pot fi incriminati: stresul, varsta, bolile cardio-vasculare (cardiopatie ischemica dureroasa, hipertensiune arteriala), expunerea la substante toxice si radiatii, nivel ridicat de colesterol, alcoolism, fumat etc.


Care sunt stadiile dementei Alzheimer?

Boala Alzheimer are trei stadii:

  • Stadiul usor dominat de negarea simptomelor, dezorientare spatiala in zone necunoscute, tulburari de memorie de scurta durata, scaderea performantelor la serviciu.
    De multe ori, simptomele trec neobservate, sunt minimalizate sau puse pe seama varstei. Cu toate acestea, stadiul usor este cel mai important pentru punerea diagnosticului si pentru o interventie terapeutica cu eficienta maxima
  • Stadiul intermediar are mai multe caracteristici: semnul "intoarcerii capului" (la intrebari la care nu poate raspunde, bolnavul intoarce capul spre insotitor), devine retras social, neaga boala, dezorientare spatiala in locuri familiare,  tulburari de limbaj etc.
  • Stadiul sever-avansat in care apare indiferenta sociala, apatia, dependenta de ingrijire, necesita de obicei institutionalizare. Pot aparea tulburari severe de comportament: agresivitate, agitatie, vagabondaj. In aceste faze de obicei bolnavii sunt vulnerabili sa se rataceasca, exista risc mare de deces prin accidente rutiere sau inghet, insolatie, inanitie, deshidratare.


Tratamentul pentru bolnavii de Alzheimer, foarte costisitor

Pentru tratarea acestor bolnavi este nevoie de o medicatie adecvata. In prezent, la noi in tara medicamentele pentru aceasta afectiune se elibereaza gratuit. "Totusi, in afara de acest avantaj, nu exista nicio alta ingrijire comunitara", spune conf. dr. Catalina Tudose. Pentru imbunatatirea vietii pacientilor este nevoie de mai mult decat atat. In prezent, la noi sunt foarte putine centre pentru ingrijirea bolnavilor de Alzheimer.
Unul dintre acestea este Centrul Memoriei, un proiect de parteneriat intre spitalul Alexandru Obregia si Societatea Romana Alzheimer. Centrul Memoriei reprezinta un serviciu de tip ambulator care are drept principale scopuri:

  • diagnosticul precoce al tulburarilor de memorie cu diferite etiologii;
  • diagnosticul precoce al tulburarilor de tip demential si stabilirea tipului de dementa;
  • diagnosticul tulburarilor afective ale varstnicului.

Tot in Bucuresti, in sectorul 3, exista un Centru de ingrijire, asistenta si recuperare pentru adultii afectati de boala Alzheimer, dar si alte camine pentru varstnici in care sunt tratati si cei care sufera de aceasta afectiune. Din pacate, in aceste locuri nu pot fi tratati decat pacientii cu domiciliul in sectorul 3, in toate celelalte sectoare neexistand astfel de institutii. Totusi, numarul solicitarilor depaseste capacitatea acestor centre sau sectii din cadrul spitalelor si este nevoie de ceva mai mult decat atat.

Aici poti gasi lista cabiletelor Alzheimer din tara.

In tarile dezvoltate, exista foarte multe servicii destinate acestor bolnavi:

  • spitale comunitare;
  • centre pentru varsnici;
  • grupuri de suport pentru persoane cu Alzheimer si ingrijitorii lor;
  • programe educationale;
  • servicii de livrare alimente la domiciliu;
  • camine bazate pe intrajutorare – trai in grup;
  • organizatii destinate managementului cazurilor;
  • servicii destinate informarii populatiei.

De asemenea, in tarile vestice exista de mult timp servicii de tip "respite", locuri care dau familiei posibilitatea de a face pauza, de a avea weekend-uri sau chiar vacante, putand lasa bolnavul in aceste centre. Acest tip de servicii pot fi organizate timp de cateva ore pe zi, cateva zile sau durate mai lungi.

Potrivit prof. dr. Tudor Udristoiu, senator, secretarul Comisiei de Sanatate,  "prevalenta minima recunoscuta a bolilor mintale este de 27,6%. Cu toate acestea, cheltuielile pentru asistenta bolnavului psihic nu au depasit 3% din cheltuielile pentru sanatate". Conform specialistilor, cheltuielile pentru medicatia si ingrijirile unui pacient cu Alzheimer se ridica la 15.000 - 17.000 euro pe an.