5 semne care anunţă depresia

Fii atentă la ele şi acţionează din timp
Nici prin gând nu ţi-a trecut că o durere de cap sau la nivelul articulaţiilor poate să semnaleze apariţia unei depresii, nu-i aşa? Specialiştii au identificat câteva simptome mai neobişnuite care sunt corelate cu stările depresive. Află care sunt acestea!

Până acum ştiam că stresul, o stare de oboseală accentuată, lipsa de energie, creşterea în greutate, insomnia, dificultăţile de concentrare, izolarea socială, iritabilitatea şi anxietatea sunt simptome ale depresiei. Dar, ţine-te bine că vei descoperi lucruri noi care te vor face să fii mai atentă la simptomele pe care le resimţi pe parcursul zilei.

1. Te dor articulaţiile. Nu cred că ai asociat vreodată durerea articulară cu o posibilă depresie.
Ei bine, specialiştii spun că stările depresive se pot manifesta şi prin durere de cap, durere de spate, durere de stomac sau disconfort la nivelul articulaţiilor.

2. Suferi de constipaţie sau diaree. Miscările intestinale, nevoia de a merge la toaletă prea des sau dificultatea de a defeca sunt cauzate de stările de anxietate, care reprezintă un simptom al depresiei.

3. Te adânceşti în muncă sau nu ai chef de nimic şi "vegetezi". Potrivit psihiatrilor, fiecare dintre noi reacţionăm diferit în faţa depresiei. Fie că eşti apatică şi nu-ţi vine să te dai jos din pat, fie că eşti hiperactivă şi te "îngropi" în muncă, toate aceste acţiuni ascund o stare depresivă.

4. Ai gânduri paranoice şi temeri nejustificate.
10% dintre persoanele care suferă de despresie întâmpină această problemă, raportând psihiatrului ca au gânduri delirante.
Atunci când iluziile pun stăpânire pe gândurile tale şi le consideri reale trebuie să ştii că te confrunţi cu o problemă serioasă şi ai nevoie de ajutor, avertizează psihiatrii.

5. Nu ai chef de sex.
Atunci când unul dintre parteneri nu mai prezintă interes pentru actul sexual, de obicei dăm vina pe plictiseală, rutină, anumite tratamente medicametoase, vârstă, însă omitem stările depresive. Specialiştii susţin că lipsa apetitului sexual poate să fie un simptom al depresiei, în special atunci când bărbatul constată anumite probleme erectile.


80-90% din cazurile de depresie se pot vindeca


Deşi depresia este considerată boala secolului în care trăim, iar numărul persoanelor depresive este în continuă creştere, specialiştii susţin că 80-90% din cazurile de depresie pot fi tratate cu succes. Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că în 20 de ani depresia va fi cea mai întâlnită problemă de sănătate care va afecta ţările dezvoltate atât din punct de vedere economic cât şi social. Statisticile arată că aproximativ jumătate dintre bolile mentale se instalează înainte de vârsta de 14 ani.
Astfel, 20% dintre copiii şi adolescenţii din întreaga lume suferă de boli legate de sănătatea mentală sau au probleme corelate cu acestea. Jumătate dintre oamenii care îşi pun capăt vieţii au între 14 şi 44 de ani. Rata cea mai mare de sinucideri se înregistrează la populaţia de sex masculin din Europa Orientală.


Ştiai că ...


Potrivit unor cercetări recente, stările depresive:

 

  • constituie un posibil simptom al maladiei Parkinson
  • dublează riscul de demenţă
  • la adolescenţi cresc riscul de obezitate
  • măresc riscul de complicaţii în diabet
  • cresc riscul de deces la persoanele cu cancer
  • în timpul sarcinii pot să provoace naşterea prematură
  • duc la apariţia bolilor de inimă.