Ce implica operatia de miopie?

Miopia sau tulburarea vederii de departe afecteaza aproximativ o treime din populatie, informeaza Societatea Romana de Oftalmologie. In ce consta operatia de miopie, care sunt efectele ei imediate si daca este sigura pentru o femeie insarcinata sunt cateva dintre subiectele pe care le-am discutat cu dr. Claudia Stefan, medic oftalmolog.

Persoanele cu miopie au probleme in vederea semnelor stradale si a obiectelor din departare in general, dar pot citi, de pilda, foarte bine de aproape.

Simptomele miopiei sunt, de cele mai multe ori, durerile de cap, strabismul, deplasari ale globilor oculari obosirea vederii in timpul sofatului. Persoanele care sufera de aceasta afectiune ar trebui sa poarte ochelari sau lentile de contact.

Cauza miopiei o constituie lungimea neobisnuita a globului ocular, caz in care imaginea se focalizeaza in fata retinei. Miopia este in general ereditara, aparand in timpul copilariei. Problema se poate stabiliza pana la un anumit punct, dar de cele mai multe ori evolueaza o data cu inaintarea in varsta. De aceea se recomanda operatia.


De ce ma operez?


Potrivit specialistului nostru Claudia Stefan, medic oftalmolog exista mai multi factori care justifica hotararea pacientului de a se opera. Ratiunile pot fi:

  • cosmetice (multi pacienti isi doresc independenta fata de ochelari sau lentile de contact pentru a vedea mai bine);
  • intoleranta la lentilele de contact;
  • sportive (corectia aeriana sau cu LC restrictioneaza bolnavul de la anumite sporturi);
  • profesionale (exista profesii care necesita o acuitate vizuala perfecta atat la distanta cat si la aproapiere: piloti, militari, politisti, conducatori auto profesionisti);
  • dupa operatii pe glob ocular (operatii pe glob deschis, chirurgia cristalinului, plagi corneene inductoare de astigmatism neregulat) si lista poate continua.


In ce consta operatia de miopie?

Dr.
Oftalmolog Claudia Stefan precizeaza ca "rezolvarea pe cale chirurgicala a miopiei poarta numele de chirurgie refractiva si se adreseaza coreneei sau cristalinului".

Procedeele de chirurgie refractiva se impart in:
  • procedee chirurgicale la nivelul corneei;
  • procedee chirurgicale la nivelul cristalinului;
  • implantele fakice.

Specialistul nostru descrie tehnicile de chirurgie la care se poate apela in cazul miopiei:

1. Tehnica LASIK (kerattomileus in situ) este una din cele mai raspandite tehnici de chirurgie refractiva a corneei si consta in realizarea unui volet corneean regulat suspendat "balama"  si ablatia in patul stromal cu laserul argon-fluoride. Este indicata in miopiile mici, medii, mari si forte pana la -12D, peste 18-20 ani.

2. Fotokeratotomia refractiva cu laserul Excimer (PRK) consta in ablatia unei portiuni din corneea superficiala anterioara, adica o remodelare e suprafetei corneei de ordinul micronilor. Este recomnadata in miopiile sub 4D, cornee mai subtire de 400 microni (in acest caz, tehnica LASIK nefiind sigura si eficienta).

3.
Keratotomia radiara este a treia tehnica intalnita ca frecventa si consta in efectuarea a 4, 6 sau 8 incizii radiare anterioare, profunde, respectand zona optica centrala cu diametrul de 3-4 mm. Aceste incizii au efect relaxant care alterneaza indirect cu aplatizarea curburii centrale corneene si in compensatie o accentuare a curburii periferice. Este eficienta in corectia miopiilor pana in 5D.
    
Desi tehnica LASIK da rezultate foarte bune in miopiile de toate gradele, in cele de peste -10D, -12D nu este indicata din cauza efectelor adverse induse privind vederea de aproape, aberatiilor vizuale si scaderii calitatii vederii. De aceea, s-a incercat gasirea unor solutii pentru aceste cazuri: folosirea implantelor fakice - introducerea unui cristalin artificial lasand cristalinul intact, oferind postoperator miopului o acuitate vizuala mai buna decat cea preoperatorie cu corectia optima. Aceste implanturi pot fi de camera anterioara, de tip Artisan ("iris-claw") sau de camera posterioara, in functie de indicatiile preoperatorii ale cazului respectiv.


Efectele operatiei de miopie

Dupa operatia de miopie "pot sa apara durere oculara, ceata, sindromul de ochi uscat, vindecarea  epiteliala intarziata, infiltrate corneene, complicatii legate de uzul corticoizilor, complicatii refarctive (supracorectia, subcorectie, fenomenul de regresie), hipertonia oculara si in cazuri mai rare, dezlipirea de retina sau hemoragii maculare", avertizeaza oftalmologul Claudia Stefan.



Sarcina si miopia

Pentru o femeie insarcinata este absolut contraindicata chirurgia refractiva. "In timpul sarcinii se produce o scadere a sensibilitatii corneene, o crestere a grosimii si o accentuare a curburii rezultand modificari temporare ale refractiei. Intotdeauna la persoanele cu miopie medie (mai mare de 3D) sau mare (peste 6D) se recomanda operatia cezariana, nasterea pe cale naturala reprezentand un risc", precizeaza Dr. Claudia Stefan.

In cazul unei femei care s-a operat de miopie si opteaza pentru o nastere pe cale naturala exista mai multi factori care trebuie luati in calcul, mai adauga oftalmologul: cand a fost facuta interventia, ce tip de chirurgie refractiva s-a folosit, cat de mare a fost miopia, daca exista sau nu leziuni degenerative retiniene. O colaborare eficienta intre medicul oftalmolog si gravida poate duce la luarea unei decizii corecte.