Primavara si salata de sanatate (2)

Continuam, in acest numar al revistei noastre, sa "imbogatim" salata de primavara, cea incarcata cu virtuti - uneori necunoscute - de sanatate.

Rosiile

Dotate cu miresmele dulce si acra, precum si cu energie racoroasa, rosiile au calitatea de a rehidrata organismul si de a imbunatati digestia - eliminand constipatia.

    Daca aveti hipertensiune, mancati in fiecare dimineata pe stomacul gol, cu 20 minute inainte de micul dejun cate o rosie sau doua; in loc de sare, presarati putin zahar brun. Acest mic "ritual" va va ajuta sa scapati si de aspectul ochilor injectati. O supa preparata din suc de rosii, in egala cantitate cu suc de ghimber, poate fi un remediu contra trombozei, in cazul loviturilor care lasa vanatai. Un tratament pe o perioada de 21 zile cu o foarte gustoasa mancarica, preparata din 60g ficat de porc si doua tomate, poate vindeca - in multe cazuri - lipsa vederii de noapte (nictolapia).
    Cand constatati sangerari repetate ale gingiilor, puteti rezolva cu usurinta problema consumand de doua ori pe zi cate o rosie proaspata cu zahar alb. Renuntand la zahar, cele doua tomate proaspete consumate zilnic pot alunga setea cronica si pot creste apetitul celor ce sufera de anorexie; cu atat mai mult va face acest lucru mancarea de porc cu sos consistent de rosii.
Spanacul

Sa nu credeti ca spanacul se mananca doar gatit (fiert) - el este chiar mai util daca devine unul din ingredientele salatei proaspete de primavara. Cu o mireasma dulce, energie racoroasa si o consistenta crocanta, spanacul asigura o buna lubricatie a mucoaselor, este un bun coagulant (hemostatic), putand fi un bun tonifiant al sangelui si un stimulator al bunei functionari a intestinelor.
    Oare cata lume stie ca, daca tinem 3 minute, in apa clocotita, o legatura de spanac si o trecem prin putin ulei de susan, putem trata cu succes hipertensiunea, cefaleea, ametelile si constipatia? Printre alte remedii chinezesti impotriva alcoolismului si mahmurelii, se numara si zeama rezultata din fierberea - pe foc mic, timp de 2-3 ore - a unei mari cantitati de spanac (cu tot cu radacini).
    Spanacul se dovedeste foarte util in detoxifierea sangelui, ca si in tratarea unor eruptii cutanate sau prurit (mancarimi ale pielii); in aceste cazuri, spanacul trebuie gatit cu alge, varec sau iarba de mare. In timpul verilor toride, dupa ce se mananca prajeli si daca apar congestii toracice ori dureri faringiene, solutia ideala este zeama in care s-a fiert spanacul.
Sa mai retinem ca spanacul este de ajutor in tratarea epistaxisului (hemoragia nazala), a setei diabeticilor, a pierderii de sange prin fecale si a hemoroizilor.

Atentie, insa! Spanacul nu este recomandat persoanelor care sufera de ejaculare prematura sau diaree.

Guliile

Desi sunt mai putin intrebuintate in alimentatia multor romani, guliile sunt foarte apreciate nu numai in China, ci si in tot Occidentul.
Avand miresmele dulce si picanta si energie neutra, guliile sunt si ele detoxifiante.
    Sucul proaspat de gulii, daca este baut repede, poate opri hemoragia nazala. Chiar si semintele de gulii pot avea virtuti terapeutice: 10g de praf din astfel de seminte inghitite de doua ori pe zi pot asigura o urinare mai facila la femeile care tocmai au nascut, dar si o imbunatatire a acuitatii vizuale. Daca aceeasi cantitate de praf din seminte de gulii este pusa in 200ml de apa clocotita si apoi se strecoara zeama rezultata printr-o panza fina, se poate obtine un lichid care, baut dimineata, pe stomacul gol, poate asigura un bun tranzit intestinal si o diureza sporita.

Asadar, salata noastra de primavara isi demonstreaza nu numai savoarea si atractivitatea prospetimii, ci si nebanuite calitati vindecatoare.
Este cert ca anticul Hipocrat avea dreptate: "Sa faci din fiecare aliment un medicament."