Arsurile stomacale: invinge-le cu ajutorul alimentatiei

Senzatii de arsura, gust acru sau amar, regurgitari, dureri de stomac... Toate acestea sunt simptome ale refluxului gastro-esofagian, una dintre cele mai frecvente boli. Stresul, mesele copioase, consumul frecvent de alimente grase sau prea condimentate, favorizeaza cresterea cantitatii de suc gastric si astfel duc la aparitia acestor simptome.
Senzatii de arsura, gust acru sau amar, regurgitari, dureri de stomac... Toate acestea sunt simptome ale refluxului gastro-esofagian, una dintre cele mai frecvente boli. Stresul, mesele copioase, consumul frecvent de alimente grase sau prea condimentate, favorizeaza cresterea cantitatii de suc gastric si astfel duc la aparitia acestor simptome.

Milioane de persoane se confrunta frecvent cu senzatii de arsuri la nivelul stomacului. Acestea apar cand acidul din stomac urca in esofag. Uneori acidul poate provoca rani pe esofag (esofagita). Vestea buna este ca disconfortul creat de arsurile stomacale poate fi evitat cu ajutorul alimentatiei. Primele sfaturi de care trebuie sa tii cont sunt sa eviti excesele alimentare si mancatul pe fuga.
Afla care sunt alimentele de evitat de la WebMD.

Evita alimentele grase. Mancarurile bogate in grasimi raman pentru o perioada mai luga de timp in stomac si creeaza mai mult disconfort. De asemenea, poti reduce cantitatea de grasimi consumate si prin metoda aleasa de gatit. Opteaza pentru fiert, copt, gratar si evita sa prajesti alimentele.

Limiteaza consumul de alimentele acide. Tomatele, produsele care contin tomate si citricile pot provoca declansarea arsurilor stomacale, mai ales daca sunt consumate pe stomacul gol. De asemenea, otetul este un aliment acid si, desi nu il poti consuma ca atare, multi dintre noi il folosesc in salate. Incearca sa folosesti cantitati cat mai mici din aceste alimente.

Atentie la bauturi! Cafeaua, ceaiurile care contin cafeina, cola, bauturile carbogazoase, bauturile alcoolice pot provoca arsuri la stomac.
Alege bauturile neacidulate si fara cafeina. De asemenea, consumul de apa in timpul mesei poate dilua acidul din stomac si astfel riscul de arsuri stomacale poate scadea. Limiteaza si consumul de suc de rosii si citrice.

Ciocolata poate provoca arsuri stomacale, din cauza continutului de cafeina. Daca nu poti renunta la ciocolata, incearca sa reduci cantitatea consumata.

Mancarurile picante. Alimentele si sosurile picante pot cauza senzatii de arsuri. De asemenea si usturoiul sau ceapa.

Guma de mestecat poate ajuta la prevenirea arsurilor. Mestecata dupa masa, stimuleaza producerea de saliva, iar saliva neutralizeaza acidul. Evita-le pe cele cu aroma de menta menta.



Ce favorizeaza aparitia arsurilor la stomac?


Pe langa alimentatie mai exista si alti factori care pot declansa arsurile gastrice sau refluxul gastro-esofagian:

Stresul. Multi dintre noi, in conditii de stres, intampina dureri de stomac, accese de diaree sau lipsa poftei de mancare. Stresul poate afecta buna functionare a organismului.

Fumatul. Nenumarate studii arata ca fumatul afecteaza digestia.

Sarcina
. Arsurile gastrice sunt mai frecvente la femeile insarcinate, in special in ultimele luni de sarcina, cand sistemul digestiv devine mai lenes si se mareste presiunea din abdomen.

Alti factori ce pot provoca arsuri gastrice sunt: obezitatea, predispozitia genetica si unele medicamente.

Recomandare: Pentru a preveni arsurile nocturne, evita consumul de alimente cu doua-trei ore inainte de culcare.
Perosanele supraponderale trebuie sa incerce sa slabeasca, iar fumatorii trebuie sa renunte la fumat.

De asemenea, persoanele care sufera de arsuri gastrice frecvent trebuie sa se prezinte la un consult de specialitate.