Afla totul despre vaccinarea fetitelor impotriva HPV!

Incepand din aceasta luna, in scoli demareaza programul de vaccinare a fetitelor de clasa a IV-a impotriva virusului HPV, virus responsabil pentru aparitia cancerului de col uterin. Afla detalii despre campanie si despre vaccinul impotriva HPV...

Incepand de luni, 24 noiembrie, demareaza in scoli programul de vaccinare a fetitelor de clasa a IV-a impotriva virusului HPV, virus responsabil pentru aparitia cancerului de col uterin.

"Decizia initierii si finantarii unui astfel de program a fost impusa de realitatea romaneasca: in ultimii 20 de ani, tara noastra a avut cea mai ridicata rata de mortalitate din Europa, din cauza cancerului de col uterin, de 6,3 ori mai mare decat media tarilor din Uniunea Europeana. Mai grav, aceasta rata de mortalitate a fost in continua crestere in ultimii 18 ani.

6 femei mor, in fiecare zi, in Romania, din cauza cancerului de col uterin si, in fiecare an, peste 3.000 sunt diagnosticate.

Cancerul de col uterin reprezinta, in Romania, prima cauza de mortalitate prin cancer la femeile cu varsta cuprinsa intre 15 si 44 de ani. In lume, cancerul de col uterin este pe locul doi ca frecventa dintre toate cancerele la femeile cu varsta sub 45 de ani. La nivel  mondial, la fiecare 2 minute o femeie moare din cauza cancerului de col uterin.

Programul de vaccinare impotriva cancerului de col uterin incepe din data de 24 noiembrie si va consta in vaccinarea elevelor din clasa a IV-a. Vor fi vaccinate 110.000 de fete, costul total al acestei actiuni fiind de 23 de milioane de euro.
Suma poate parea mare, dar este de trei ori mai mica decat suma cheltuita pentru tratarea femeilor care sufera de cancer de col uterin, care este de 70 de milioane de euro.", a declarat Eugen Nicolaescu, Ministrul Sanatatii.

Cum se va desfasura programul de vaccinare?


Vaccinarea include administrarea a trei doze de vaccin in decurs de 6 luni si se va face la urmatoarele intervale:

  • prima doza - in perioada 24 noiembrie - inceputul lunii decembrie 2008;
  • a doua doza - in cursul lunii ianuarie 2009, in functie de data la care a fost vaccinat copilul;
  • a treia doza - la interval de 6 luni de la prima vaccinare: in luna mai 2009.


Un lucru foarte important este acela ca in nici o scoala nu vor incepe vaccinarile inainte ca parintii sa fie informati. Vor avea loc sedinte cu parintii, in care acestia vor fi informati cu privire la virusul HPV, cancerul de col uterin si importanta acestui vaccin.