Cum sa ai dinti perfecti ca ai starurilor

Cine nu viseaza sa aiba dintii perfecti, precum cei ai starurilor? Pentruasta insa, daca nu esti dotata de natura cu un "sirag perfect de perle",trebuie sa-i faci o vizita medicului tau stomatolog, pentru ca acestasa stabileasca planul de tratament adecvat, in urma caruia sa poti zambitot timpul cu gura pana la urechi.

Cum ar putea arata un astfel de plan ?

La prima vizita, medicul va face o evaluare primara si iti va indicasa faci o serie de radiografii. De asemenea, daca te doare ceva in acelmoment, se rezolva si urgenta.

Sedinta a doua: cu radiografiile in fata, se face evaluarea / reevaluareasituatiei si se pune la cale planul de tratament.

Medicul iti va explicaetapele pe care trebuie sa le parcurgi si iti va propune mai multe solutiide rezolvare a cariilor si de "acoperire" a spatiilor goale din gura ta(edentatiile). Cunoscand avantajele si dezavantajele fiecarui tip delucrare, tu vei putea alege solutia care iti convine, tinand cont si debugetul tau. Pentru ca, trebuie spus, un zambet perfect se realizeazasi cu sacrificii materiale. Dar merita!

Haideti sa vedem acum prin ce ar trebui sa trecem pentru a ne realizavisul.
Dupa rezolvare urgentei (daca ne doare ceva), cel mai important lucrueste asanarea cavitatii bucale, adica indepartarea tuturor factorilorcare pot duce la infectii.

Se va incepe cu detartrajul, adica indepartarea pietrei de pe dinti si cuinstruirea pacientului asupra tehnicilor corecte de periaj si informarealui despre cele mai noi mijloace de igiena bucala.
Despre toate acesteavom reveni insa, pe larg, in alt articol.

Urmeaza etapa chirurgicala, in care se vor extrage radacinile si dintiiirecuperabili si se vor realiza eventualele operatii prin care vor fisalvati alti dinti. Trebuie precizat ca aceasta etapa de care le e fricamultora nu este asa de traumatizanta pe cat se crede. Acum anestezicelesunt atat de puternice incat simti doar ca ti se lucreaza ceva, dar nuprea stii ce, jumatate de gura fiind amortita. Postoperator avem acumla dispozitie o gama foarte larga de antialgice si antiinflamatoare,cu ajutorul carora durerea trece nebagata in seama.

Acum, dupa o perioada de vindecare, medicul, in functie de situatie,poate trece la rezolvarea provizorie sau definitiva a cariilor.
De ce spunprovizorie? Pentru ca daca ai nevoie de o albire a dintilor, acum estemomentul. Dupa inchiderea provizorie a proceselor carioase iti poti albidintii, iar dupa albire se vor pune obturatiile (plombele) conform noiiculori pe care o ai. Daca nu ai nevoie de albire, dar ai dintii strambi,tot acum este momentul sa ii indrepti. Ortodontia a avansat si ea siacum se pot indrepta dintii indiferent de varsta. Depinde numai de tine!

Dupa albire si/sau indreptarea dintilor se poate trece, in sfarsit,la refacerea fizionomica si functionala a cavitatii orale. Obturatii cucompozite fotopolimerizabile, fatetari cu compozite sau ceramica, lucrariprotetice ceramice sau metalo-ceramice (incrustatii, coroane, punti),toate acestea si multe altele iti vor fi propuse si tu vei putea alege.Si, in final, daca vei dori, iti vei putea decora zambetul cu o bijuteriecimentata pe dinti! Dar oare mai e nevoie? Doar ai deja un sirag deperle!
Curaj si succes!