Cum invingi astenia de primavara?

Cu siguranta ca te-ai confruntat in anii trecuti sau poate deja ai intrat intr-o stare care, de multe ori, te nemultumeste chiar si pe tine. Este vorba despre astenia de primavara...

Cu siguranta ca te-ai confruntat in anii trecuti sau poate deja ai intrat intr-o stare care, de multe ori, te nemultumeste chiar si pe tine. Este vorba despre astenia de primavara, ale carei simptome te pot afecta atat in viata profesionala, cat si in cea personala.

De fiecare data la inceputul acestui anotimp simti o schimbare in ceea ce priveste atitudinea fata de ce este in jurul tau, scaderea interesului fata de tot ce te inconjoara, demotivarea, o permanenta stare de somnolenta si oboseala.

Trebuie precizat ca astenia de primavara nu este o boala, este doar o reactie normala a organismului tau in contextul dat si este diferita de starea astenica cu care te confrunti la trecerea spre anotimpul rece.

Cea de primavara se manifesta prin mari schimbari sau instabilitate la nivel emotional, dorinta de a petrece cat mai mult timp afara si de a desfasura tot felul de activitati in aer liber.

Astenia de primavara este cauzata de schimbarea brusca prin care treci: dupa o lunga perioada cu temperaturi scazute, cu zile scurte si in care o mare parte a timpului o petreci in interior, in incaperi incalzite artificial, ceea ce urmeaza tinde sa bulverseze oarecum ritmul cu care corpul tau s-a obisnuit deja.

Pentru a impiedica toate aceste trairi, pentru a evita oboseala psihica si fizica ce nu-ti da pace, cea mai la indemana solutie este alegerea unui regim alimentar special, dar si cat mai multa miscare si, daca se poate, in aer liber.
Iti poti face un program diferit in aceasta perioada si poti incepe ziua mai devreme, cu o alergare usoara intr-un parc, pe un stadion, in functie de variantele pe care ti le ofera zona in care locuiesti.

In acelasi timp, este recomandat sa cresti aportul de fier, magneziu, potasiu, fosfor si vitamina C, prin adoptarea unei diete care sa satisfaca toate nevoile pe care organismul tau le are in aceasta perioada. Dupa perioada de iarna in care, fie legumele au fost greu de gasit in stare naturala, fie starea naturala era suplinita de alti componenti, acum legumele si fructele incep sa fie, din nou, gustoase si naturale.


Este foarte important sa introduci in alimentatia zilnica foarte multe verdeturi (patrunjel, marar, spanac, salata verde, rucola, urzici etc.), radacinoase (morcov, telina, pastarnac, ridichii etc.), rosii, castraveti, varza (alba sau rosie), ardei, cartofi etc.

Incearca sa consumi cat mai multe fructe bogate in vitamina C: portocale, lamai, kiwi si sucuri naturale. Trebuie sa stii ca micul dejun este foarte important, mai ales in aceasta perioada. Este indicat ca acesta sa fie foarte bogat din punct de vedere caloric.