Cistita, disconfort sau afectiune?

O problema care ne afecteaza in special pe noi, femeile, cistita este o infectie la nivelul vezicii urinare, frecvent intalnita si suficient de dureroasa pentru a perturba ritmul activitatilor cotidiene...

O problema care ne afecteaza in special pe noi, femeile, cistita este o infectie la nivelul vezicii urinare, frecvent intalnita si suficient de dureroasa pentru a perturba ritmul activitatilor cotidiene.

Cu toate ca multe reprezentante ale sexului feminin prefera sa ignore simptomele, in speranta ca "o sa treaca", sau se trateaza "dupa ureche", cistita poate da complicatii serioase, printre care si afectiuni ale rinichilor.

 

 

Cum recunosti cistita

 

O problema de sanatate deosebit de suparatoare, cistita afecteaza o femeie din patru. Asa cum ne-a explicat Andrei Manu, medic primar urolog la Spitalul Militar "Profesor Dr.

D. Gerota", cistita prezinta "o asociere de simptome formata din urinare deasa, usturime la urinat si urina tulbure". Potrivit medicului, "trebuie sa existe concomitent toate cele trei simptome pentru a spune ca aveti cistita". In situatii mai grave, urina este urat mirositoare sau chiar contine sange, dupa cum se specifica in "1.000 de boli pe intelesul tuturor" (Ch. Prudhomme & J.-F. D'Ivernois, Ed. Stiintelor Medicale, 2003).

 

In cazul in care infectia ajunge la rinichi, persoana afectata poate face febra mare sau urineaza cu sange.

"Acest tip de infectie, numita pielonefrita, este insotita, pe langa febra, si de durere in spate.", a explicat medicul. Exista, insa, posibilitatea ca usturimea la urinat sa nu fie provocata de o infectie urinara, "in acest caz fiind vorba despre un sindrom uretral". In urma investigatiilor medicale, se stabileste astfel afectiunea reala pe care o ascunde acest sindrom.

 

 

Cauzele aparitiei cistitei

 

Motivul aparitiei acestei infectii a vezicii urinare, mentionat in volumul "1.000 de boli pe intelesul tuturor", este urcarea germenilor intestinali sau vaginali prin uretra, care este mult mai scurta la femei decat la barbati.