Ce trebuie sa stii despre sanatatea oaselor tale

Sanatatea oaselor tale este esentiala. Scheletul este "structura de baza" a corpului tau, iar problemele la nivelul acestuia afecteaza sanatatea intregului organism.

Sanatatea oaselor tale este esentiala. Scheletul este "structura de baza" a corpului tau, iar problemele la nivelul acestuia afecteaza sanatatea intregului organism. Iti prezentam cateva obiceiuri care iti pot afecta sanatatea oaselor, dar si anumiti factori de risc privind aparitia afectiunilor la nivelul sistemului osos.

Mostenirea genetica


In mare parte, sanatatea intregului tau organism este influentata de mostenirea ta genetica. In cazul sistemului osos, acest lucru este usor de observat, chiar daca nu esti specialist. Densitatea osoasa se "mosteneste" si de ea depinde rezistenta oaselor tale pe parcursul vietii. Privind femeile in varsta din familia ta, iti poti face o idee despre cum va evolua sanatatea oaselor tale.


Stilul de viata


Chiar daca mostenirea ta genetica, in ceea ce priveste sanatatea oaselor, este satisfacatoare (nu exista factori de risc deosebiti), stilul tau de viata afecteaza pe termen lung densitatea osoasa si sanatatea sistemului tau osos. Fumatul este principala sursa de "probleme", acest obicei avand ca efect deteriorarea densitatii oaselor tale.

Cu cat densitatea oaselor este mai scazuta, cu atat acestea sunt mai fragile si, prin urmare, predispuse fracturilor. Fumatul afecteaza indirect oasele, in sensul ca afecteaza eliberarea normala a estrogenului in organism, estrogenul fiind hormonul feminin aflat in stransa legatura cu densitatea normala a oaselor.
De asemenea, femeile fumatoare prezinta riscul de aparitie a menopauzei cu doi ani mai devreme, comparativ cu cele nefumatoare.

Regim alimentar defectuos


Dietele stricte, posturile dese si drastice, precum si regimuri alimentare care exclud produsele lactate sunt extrem de nocive pentru sanatatea sistemului osos. Asa cum sigur stii, laptele si produsele lactate sunt esentiale pentru dezvoltarea normala a oaselor si pentru mentinerea sanatatii acestora. Excluderea acestor alimente din dieta, in special in perioada adolscentei, poate avea repercusiuni grave asupra sistemului osos pentru tot restul vietii. Desi anumite legume au continut mare de calciu, organismul are capacitatea de asimila mult mai eficient calciul din lapte sau produse lactate.


De asemenea, un deficit de vitamina D poate determina o slaba asimilare a calciului, in acest caz medicul specialist fiind cel care iti poate recomanda suplimente alimentare sau o dieta bogata in alimente cu un continut ridicat de vitamina D. Aceste alimente cu un continut ridicat de vitamina D sunt adesea de origine animala, prin urmare, persoanele vegetariene sau cele care tin post exclud din dieta lor atat produsele lactate bogate in calciu, cat si produsele de origine animala, bogate in vitamina D.

Amenoreea


Lipsa ciclului menstrual, cunoscuta sub denumirea de amenoree, si ciclurile menstruale neregulate pot determina scaderea densitatii oaselor. Adesea, dereglarile mentionate mai sus sunt consecinta unor dereglari hormonale, mai exact scaderea nivelului estradiolului, o forma de estrogen aflat in stransa legatura cu sanatatea sistemului osos.


Problemele glandei tiroide


Dereglari ale glandei tiroide, precum hipertiroidismul - excesul de hormoni tiroidieni, determina scaderea densitatii osoase si slabirea reizstentei acestora. Analizele efectuate regulat te pot ajuta sa depistezi si sa tratezi adecvat astfel de probleme.