Ce trebuie sa stie orice barbat despre prostata?

Cancerul de prostata este cel mai comun tip de cancer care afecteaza barbatii. Ingrijorator este faptul ca cei mai multi dintre ei nu stiu nimic despre aceasta glanda si, evident, nu pot preveni afectiunea.

Cancerul de prostata este cel mai comun tip de cancer care afecteaza barbatii. Ingrijorator este faptul ca cei mai multi dintre ei nu stiu nimic despre aceasta glanda si, evident, nu pot preveni afectiunea.


Cu cat se recunosc mai repede simptomele si se depisteaza boala in stadii incipiente, cu atat sansele de supravietuire cresc. Dr. Tom Stuttaford, specialist in cancerul prostatic ofera cateva informatii esentiale pe care orice barbat trebuie sa le stie despre prostata:

Ce este prostata?

Prostata este o mica glanda de marimea si dimensiunile unei castane. Este situata sub vezica urinara si inconjoara portiunea superioara a uretrei - tubul care transporta urina si sperma prin penis. Glanda prostatica produce un fluid clar si gros care se amesteca astfel cu spermatozoizii pentru a forma lichidul spermatic.

Cum stiu daca am probleme cu prostata?

Fluxul urinar este un bun indicator pentru problemele prostatei. De aceea, daca ai dificultati sau durere la urinare, urinezi frecvent, in special noaptea sau ai senzatie de urinare iminenta, care nu mai poate fi amanata, ar fi bine sa mergi la un specialist urolog. Aceste semne nu indica neaparat prezenta cancerului prostatic, poate fi vorba de alte afectiuni precum hiperplazia benigna de prostata sau adenomul de prostata, in care este restrictionat fluxul urinar si de aceea va exista nevoia de a urina mai des, mai ales pe timpul noptii sau prostatita acuta si cronica in care se inflameaza glanda prostatica. Se estimeaza ca 35% dintre barbati se pot confrunta cu prostatita cronica in cursul vietii, iar simptomele prin care se manifesta sunt mictiuni dese si dureroase, scaderea libidoului sau incapacitatea erectila.

Alte simptome care iti pot da de gandit sunt: dureri la nivelul testiculelor, prezenta sangelui in urina sau sperma, probleme cu erectia, dureri in momentul ejacularii.

Varsta este un factor de risc?

Cancerul de prostata afecteaza in general barbatii trecuti de 50 de ani si aproximativ jumatate din barbatii din aceasta grupa de varsta au prostata marita. Cele mai multe cazuri de cancer sunt diagnosticate la barbatii cu varsta cuprinsa intre 70 si 74 de ani. Unul din 25 de barbati (3.8%) moare din cauza bolii si 7 din 10 pacienti diagnosticati cu cancer de prostata supravietuiesc mai mult de 5 ani. Prostatita poate afecta barbatii la orice varsta.