Afla cum poti avea un somn linistit, fara... sforait!

Partenerul tau de viata sforaie, deranjandu-ti in permanenta somnul? Tu insati simti ca respiri mai greu noaptea? Cu siguranta, sforaitul reprezinta o problema care afecteaza calitatea somnului, dar si...

Partenerul tau de viata sforaie, deranjandu-ti in permanenta somnul? Tu insati simti ca respiri mai greu noaptea? Cu siguranta, sforaitul reprezinta o problema care afecteaza calitatea somnului, dar si viata de cuplu. Insa, din fericire, exista solutii care te pot ajuta sa scapi de acest inconvenient, prin schimbarea stilului de viata si nu numai.

Prof. Dr. Ioan Paul Stoicescu, medic primar pneumolog la Institutul de pneumologie "Marius Nasta" din Bucuresti, precizeaza ca aproximativ 80% dintre cuplurile care se confrunta cu problema sforaitului dorm periodic in camere separate si aproximativ 9 din 10 afirma ca relatia de cuplu s-ar imbunatati daca ar exista o solutie impotriva sforaitului.

Mai mult decat atat, statisticile mondiale indica faptul ca 40% dintre adulti sunt afectati de problema sforaitului, iar la aproape un sfert dintre aceste persoane sforaitul a devenit o afectiune cronica. Potrivit site-ului Howstuffworks, sforaitul afecteaza 25% dintre femei si 40% dintre barbati.

Avand in vedere impactul devastator pe care sforaitul il are asupra individului, dar si asupra relatiei de cuplu, doctorii trateaza cu maxima seriozitate aceasta afectiune medicala. Prof. Dr. Stoicescu adauga: "Sforaitul chinuie viata multora dintre noi si duce la complicatii serioase. Si nu doar atat - sforaitul destrama multe cupluri, pentru ca nu tulbura doar somnul celui care sforaie, ci si pe cel al partenerului sau.".

Sforaitul este determinat de o ingustare sau o blocare a cailor respiratorii nazale, care restrictioneaza fluxul de aer intranazal. Ca urmare a acestui fapt, persoanele afectate sunt fortate sa respire pe gura si nu pe nas.

Prof. Dr. Stoicescu explica: "In timpul somnului, in special in pozitia culcat pe spate, muschii limbii, ai gatului si ai planseului bucal se relaxeaza, lucru ce duce la obturarea cailor aeriene superioare. Astfel, apar vibratii ale tesuturilor moi, provocand sforaitul.".