Avortul spontan: cum poate fi prevenit?

20% din femeile insarcinate sufera un avort spontan. Procentul este mare si evenimentul este trait ca o drama de femeile care isi doresc foarte mult sa devina mame. De ce se produce si mai ales, cum poate fi prevenit, ne spune dr. Mihaela Lumei, medic ginecolog rezident.

Prin avort spontan se intelege pierderea sarcinii, din cauze naturale, inainte de saptamana a 20-a de gestatie. Avortul petrecut in primele saptamani de sarcina este aproape intotdeauna legat de o anormalitate genetica ceea ce inseamna ca embrionul nu este bine format. Fatul se opreste din evolutie si este eliminat.


Care sunt cauzele?


Potrivit dr. Lumei, "in majoritatea cazurilor este vorba de cauze genetice". Nu este vorba despre o anormalitate ereditara si nu are niciun fel de consecinte pentru urmatoarea sarcina. Avortul spontan produs la prima sarcina se poate pune pe seama imaturitatii uterului. Dar urmatoarea sarcina are toate sansele sa decurga normal.

Daca in decursul timpului te-ai confruntat cu mai multe pierderi de sarcini, se impune analiza in detaliu a cauzelor care au dus la acest eveniment. O alta cauza mai poate fi calitatea spermei partenerului.

Se poate efectua o "spermograma" pentru a se stabili orice anomalie care survine de la aceasta.

Alte cauze:

  • carente hormonale: daca au loc mai multe avorturi spontane, se poate suspecta o carenta de progesteron. In acest caz se prescrie o cura de progesteron pana la saptamana a douasprezecea de sarcina. Din acest moment placenta ar trebui sa inceapa sa produca hormoni necesari pentru ca sarcina sa decurga normal;
  • anomalii ale uterului: avorturile spontane tarzii se produc, in general, din cauza malformatiilor uterului sau ale colului. De asemenea, un fibrom mai poate favoriza producerea acestora.  
  • infectii precum toxoplasmoza, listeria sau unele boli cu transmitere sexuala: Chlamidia, herpesul genital sau blenoragia;
  • igiena necorespunzatoare.

Nu exista deocamdata dovezi concrete, dar unii specialisti considera ca intr-un avort spontan sunt implicati si factori precum:



Semne si simptome

Principalul semnal de alarma este aparitia sangerarilor.
"Totusi, sangerarile din primul trimestru de sarcina nu indica intotdeauna un avort spontan", potrivit ginecologului. Nici durerea sau crampele asemanatoare celor menstruale nu sunt neaparat simptome ale acestuia, intrucat jumatate din femeile cu mici sangerari si care au dureri abdominale duc sarcina fara probleme la bun sfarsit.


Cum poti preveni avortul spontan?


Chiar daca nu exista un remediu miraculos, poti contribui la micsorarea riscului de a suferi un avort spontan. In primul rand, nu uita ca esti insarcinata si ca esti responsabila nu doar de sanatatea ta, ci si de cea a copilului tau. Prevenirea avortului spontan, dar si a multor boli incepe din viata intrauterina.

Astfel, evita sau renunta la toate "obiceiurile" de viata care ar putea periclita sanatatea bebelusului tau:

1. Lasa-te de fumat!
Studii recente au demonstrat ca in cazul fumatoarelor posibilitatea de a avea o nastere prematura este mai mare decat a femeilor care nu fumeaza.
Din aceleasi motive, evita si locurile in care se fumeaza. Potrivit unor autori, fumatul pasiv este la fel de nociv ca si fumatul efectiv;

2. O viata sanatoasa
Incearca, pe cat posibil, sa duci o viata sanatoasa: respira corect si hraneste-te echilibrat;

3. Odihneste-te!
In timpul graviditatii renunta la activitatile fizice intense. Poti practica inotul sau yoga, dar sub atenta supraveghere a unui specialist;

4. Evita stresul care poate provoca contractiile uterului;

5. Nu lua niciun fel de medicament fara a consulta medicul.    


Daca ai avut un avort spontan...


...Nu dramatiza! Potrivit Dr. Mihaela Lumei "dupa un avort spontan femeia poate ramane insarcinata si, de asemenea, poate duce sarcina pana la sfarsit fara probleme".

Nu te izola si nu-ti trai singura suferinta!
Pierderea unui copil poate insemna o suferinta cumplita, mai ales pentru o femeie care si-a dorit de mult timp sarcina.
Se intampla adesea sa se simta vinovata. Daca traiesti un asemenea eveniment, nu-ti concentra toata atentia asupra dramei si incearca sa gandesti pozitiv.

Daca totusi nu reusesti sa depasesti acest moment nefericit, poti apela si la un psihoterapeut. Discutiile cu un specialist iti pot fi de un real folos nu doar tie, ci si partenerului tau pentru ca, de foarte multe ori un astfel de eveniment il afecteaza si pe el in egala masura.