Atacurile de panica in timpul sarcinii

In timpul sarcinii, simptomele asociate atacului de panica pot sa devina mult mai grave. De ce? Psihoterapeutul Lena Rusti ne ajuta sa intelegem si sa luptam impotriva acestei probleme.

De-a lungul anilor ne-am format diferite raspunsuri la frustrare, frica, anxietate si stres. Experientele traite ne-au invatat cum sa reactionam si sa luptam impotriva acestor stari. Atacul de panica reprezinta modul in care ni se transmite ca frica sau problema pe care o intampinam este prea puternica pentru a fi tratata normal. Fara ajutor, se poate ajunge la furie, depresie si chiar fobie sociala.  


Ce sunt atacurile de panica?
 
Am aflat de la psihoterapeutul Lena Rusti ca atacurile de panica reprezinta "o afectiune din categoria tulburarilor de anxietate, care apare cel mai adesea in mod spectaculos si neasteptat, ca raspuns de aparare la un pericol care nu exista in realitate, dar este perceput de psihic ca fiind real". De exemplu, o persoana este pe strada sau la volan si la o intersectie simte brusc ca se sufoca, ii amorteste mana stanga, ameteste si simte o greutate in piept. O panica uriasa insoteste simptomele si care iese de sub orice control.


 
In functie de varsta si informatiile medicale pe care le are persoana in cauza, cel mai adesea poate sa considere ca are un atac de cord, ca va muri sau ca innebuneste. Ajunge de multe ori in camera de garda a unui spital, afla in urma analizelor ca este sanatoasa din punct de vedere medical si, pentru prima data, realizeaza cat de puternica este mintea si ce reactii poate produce in organismul nostru.
 
Atacurile de panica apar pe fondul unei personalitati care se responsabilizeaza si incearca sa controleze lucrurile. In fata unui eveniment stresant care iese de sub control, se declanseaza un semnal de lupta, fara ca pericolul sa existe si persoana intra intr-un cerc vicios al suferintelor fizice si psihice, fara a putea gasi o solutie de iesire din aceasta situatie. Cu cat atacurile sunt mai dese, cu atat se sperie mai mult, cu cat se sperie mai mult, cu atat ajuta la reaparitia lor.
 

Mamicile afectate
 
Cele mai multe mame trec prin momente de nesiguranta si de neliniste cu privire la viitor sau la anumite aspecte ale nasterii.
Insa, atacurile de panica apar doar in cazul unei persoane anxioase sau care a mai suferit in trecut astfel de atacuri. Frecventa acestora depinde de modul in care persoana reactioneaza in timpul unui atac de panica si de modul in care il interpreteaza.
 
 
Care sunt simptomele?
 
Dintre simptomele care prevestesc aparitia atacurilor de panica, psihoterapeutul Lena Rusti aminteste:
 
1. Gandurile si scenariile anticipative pe care persoana le are inainte sau in preajma atacurilor de panica ("iar o sa mi se faca rau", "ce fac daca raman singura?", "mi-e frica sa nu cad daca ies afara", samd). Aceste ganduri, in loc sa ajute, nu fac decat sa "programeze" aparitia unui atac de panica. Gandurile negative insotesc si intaresc atacul de panica pe durata manifestarii sale.
2. Simptomele fiziologice, care pot fi relativ diferite de la o persoana la alta. In timpul atacului de panica, persoana simte ca inima bate mai tare, se sufoca sau nu poate sa respire, tremura, transpira, ameteste, senzatie de caldura sau de raceala, de greutate in corp sau de moleseala mare, de amorteala a anumitor parti ale corpului, durere in zona inimii, spasme musculare, samd.
3.
Din punct de vedere emotional, apare un corolar de emotii ale anxietatii, care duc la accentuare simptomelor: frica, angoasa, anxietate, panica, teroare, ingrijorare.
 

De ce apar in timpul sarcinei?
 
Perioada unei sarcini, mai ales daca este prima, este una stresanta pentru orice femeie care vrea sa faca lucrurile bine atat pentru ea, cat si pentru viitorul sau copil. Pentru o personalitate anxioasa, aceasta perioada este una care poate crea multa vulnerabilitate si poate duce la aparitia atacurilor de panica.

Pe de alta parte, o persoana care a avut atacuri de panica poate interpreta gresit anumite simptome din timpul sarcinii si in acest context sa recada intr-o forma de tulburare de anxietate.
 

Cand trebuie sa cauti ajutor?
 
Psihoterapeutul Lena Rusti te sfatuieste sa mergi la un specialist "cat mai curand, mai ales ca in timpul sarcinii nu poti folosi tratament medicamentos. Un program psihoterapeutic inainte de sarcina te poate ajuta sa intelegi si sa reactionezi constructiv pe perioada sarcinii".
 
 
Ce poti face?
 
Invatarea unor exercitii de relaxare si respiratie, evitarea scenariilor anticipative negative sunt cateva dintre metodele care iti pot fi de folos in aceasta perioada.
Trebuie inteles mecanismului atacurilor de panica, iar atunci cand apar, nu lasa emotiile sa te copleseasca si concentraza-te asupra simptomelor, relaxandu-te.