Care sunt beneficiile alaptarii pentru organismul femeii?

Alimentatia naturala este un dar si, in egala masura, un drept, de care nou-nascutul trebuie sa beneficieze din plin. Alaptatul este benefic in primul rand pentru copil, dar extrem de sanatos...

Alimentatia naturala este un dar si, in egala masura, un drept, de care nou-nascutul trebuie sa beneficieze din plin. Alaptatul este benefic in primul rand pentru copil, dar extrem de sanatos si pentru organismul mamei, iar in materialul urmator vom discuta despre avantajele pe care alimentatia naturala le aduce organismului femeii.

Alaptarea reprezinta cel mai eficient si cel mai bun anticonceptional natural. Daca micutul mananca exclusiv la san, in intervalul 0-6 luni, si daca menstruatia mamei dupa nastere nu a reaparut, atunci o sarcina este complet exclusa.

Aceasta protectie inceteaza dupa ce alimentatia copilului a fost diversificata.

Femeile care alapteaza beneficiaza de o protectie suplimentara impotriva cancerului de san. Statistici ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) au dovedit faptul ca mamele care au alaptat cel putin un copil, vreme de minimum un an, au cu 35% sanse mai mici de a face o forma de cancer mamar dacat cele care au nascut, dar nu au alaptat.

Nu in ultimul rand, hormonii care controleaza, genereaza si intretin procesul lactatiei sunt adevarate "injectii cu sanatate" pentru organismul feminin.
Reduc riscurile afectiunilor din sfera genitala, amelioreaza sau vindeca leziunile uterului, reduc pilozitatea si au efecte benefice asupra epidermei.

Hormonii respectivi sunt responsabili si pentru efectele benefice asupra psihicului, iar mamele stiu cat de important este tonusul psihic in perioada in care copilul este foarte mic si este complet dependent de mama lui. Aceleasi raporate ale OMS sustin ca alaptarea, ca urmare a hormonilor care produc acest proces, aduce o protectie suplimentara mamei impotriva osteoporozei.

O altfel de cura de slabire post natala


Alimentatia naturala este un foarte bun mijloc pentru a reveni la silueta de dinaintea nasterii, si asta pentru ca cea mai mare parte din grasimile acumulate in timpul sarcinii se vor mobiliza in laptele matern, astfel incat sansele de a putea incapea in perechea preferata de blugi sunt foarte mari!

Este total falsa ideea conform careia femeia care alapteaza trebuie sa se supraalimenteze. Un aport excesiv de alimente nu inseamna un lapte mai bun, dupa cum un aport scazut de alimente nu altereaza calitatea laptelui. Rezervele adipoase sunt un rezervor care poate alimenta cu proteine si grasimi laptele matern, in absenta unui aport alimentar corespunzator.