Ti-e frica de medicul ginecolog?

Teama de a merge la ginecolog este cunoscuta tuturor femeilor. Cele mai multe nu reusesc sa o invinga si evita sau amana vizita la medic, punandu-si sanatatea si viata in pericol.

Teama de a merge le ginecolog ne este cunoscuta noua, tuturor femeilor. Adesea aceasta nu este mai degraba o teama cat o combinatie de tot felul de sentimente neplacute.   

Dar astfel de sentimente nu ar trebui sa stea in calea sanatatii tale. Numeroase femei evita, cat mai mult posibil, vizita la medicul ginecolog, iar cand o fac, cauza este una stanjenitoare, care nu poate fi rezolvata altfel.

"Am o durere ingrozitoare in partea dreapta jos, plus de asta, de la o vreme menstruatia mea a luat-o razna, adica azi imi trece iar la doua zile apare iar.

Sincera sa fiu nu am mers la doctor pentru faptul ca imi este foarte frica." Acestea sunt cuvintele Emiliei, una dintre vizitatoarele site-ului Eva. La fel ca ea sunt multe alte femei, care cauta raspunsuri pentru problemele lor de sanatate oriunde, numai la medicul ginecolog nu.

"Imi este teama sa merg la ginecolog. Am 29 de ani si am 8 ani de cand nu am mai fost la un control ginecologic. Pur si simplu imi e teama, am o retinere. Ce ma sfatuiti sa fac?", ne spune si Ioana, intr-un comentariu postat la articolul "Ginecologul perfect".

Potrivit Studiului Sanatatii Reproducerii, efectuat de Ministerul Sanatatii in anul 2004, peste 80% dintre femeile care si-au inceput viata sexuala nu au fost testate niciodata printr-un test Papanicolau pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, iar 37% dintre acestea au afirmat ca nu au auzit de acest test.


Acesta ar putea fi unul dintre principalele motive pentru care Romania se afla pe primul loc in Europa in ceea ce priveste mortalitatea prin cancerul de col uterin. Descoperit la timp, cancerul de col uterin poate fi tratat, dar mai ales, prin controale medicale periodice poate fi prevenit.

Din aceasta cauza, controlul ginecologic este absolut obligatoriu cel putin o data pe an. Nu numai HPV este un pericol deosebit pentru sanatatea unei femei. O lista interminabila de virusuri, bacterii si ciuperci ne pot distruge sanatatea, in special daca le oferim timpul necesar sa o faca...


Netratarea la timp a unei infectii poate avea efecte dezatruoase asupra noastra, atat fizic, cat si psihic, putand conduce la infertilitate si uneori la deces.