Chlamydia: 8 semne că eşti infectată

Infecţia cu Chlamydia trachomatis este una dintre cele mai frecvente boli cu transmitere pe cale sexuală din toată lumea. Află când trebuie să te prezinţi la medicul ginecolog pentru un consult!

Infecţia cu Chlamydia trachomatis este una dintre cele mai frecvente boli cu transmitere pe cale sexuală din toată lumea. Află când trebuie să te prezinţi la medicul ginecolog pentru un consult!

 

Ce trebuie să ştii despre Chlamydia


- se transmite prin contact sexual vaginal şi anal, cât şi prin sex oral
- femeile însărcinate transmit infecţia copilului în timpul naşterii
- infecţia cu Chlamydia creste riscul de a te infecta cu HIV în cazul în care te expui acestui risc
- netratată, ea poate să conducă la infertilitate
- poţi lua din nou infecţia dacă partenerul tău nu urmează un tratament
- este o boală perfect curabilă, iar tratamentul presupune administrarea unor antibiotice.

"Infecţia cu Chlamydia trachomatis poate afecta foarte grav fertilitatea fetelor tinere, reducând foarte mult şansele de a rămâne însărcinate. Având în vedere numărul crescut de cazuri înregistrate în Europa, precum şi existenţa unor cazuri nedetectate, putem să ne referim la infecţia cu Chlamydia ca fiind o problemă de sănătate publică.

Femeile trebuie să fie conştienţi de faptul că netratată, Chlamydia poate să cauzeze boală inflamatorie pelvină şi şansele de reproducere sunt mult diminuate la unele femei", avertizează dr. Zsuzsanna Jakab, directorul Centrului European pentru Controlul Bolilor Transmisibile.

 

 

8 simptome frecvente


De obicei, infecţia poate să evolueze fără să prezinţi simptome. Acestea îşi fac apariţia abia la 1-3 săptămâni după momentul expunerii, iar cele mai frecvent întîlnite sunt:

1. Durere şi senzaţie de usturime în timpul urinării
2. Secreţii vaginale anormale
3. Dureri în zona lombară
4. Dureri localizate în abdomenul inferior (în partea de jos)
5. Febră
6. Senzaţie de greaţă
7.

Durere la contact sexual
8. Sângerări vaginale inexplicabile


Cele mai frecvente simptome care apar la bărbaţi sunt:
disconfort în timpul urinatului, secreţii inexplicabile (albicioase sau galbene) sau cruste la nivelul penisului, sensibilitate în zona anală şi senzaţie de usturime/mâncărime la nivelul penisului.

 

 

Cum poţi să previi infectarea?


Un test anual efectuat la de către medicul ginecolog este una dintre cele mai bune metode de prevenire sau de depistare precoce a unei eventuale infecţii cu Chlamydia trachomatis. De asemenea, cu cât numărul partenerilor sexuali este mai mare cu aât riscul de infectare este mai ridicat. Ca metodă de protecţie trebuie să foloseşti prezervativul.

Un studiu de anul trecut arată că femeile ar trebui să îşi refacă testul pentru Chlamydia de fiecare dată când îşi schimbă partenerul sexual.

Rezultatele cercetărilor publicate în British Medical Journal arată că cele mai multe cazuri de Chlamydia au apărut la femeile care nu aveau această boală la ultima testare efectuată cu un an în urmă.

 

Sfatul specialistului

Dr. Iuliana Balteş, medic ginecolog şi specialist în planificare familială

"Pentru a diagnostica infecţia cu Chlamydia trachomatis trebuie să faci un test simplu care are o fidelitate de 99,98%. Se recoltează o probă de secreţie vaginală şi se obţine rezultatul pe loc. Astfel, în maxim 20 de minute medicul îţi poate spune diagnosticul. Este foarte important să efectuezi cu regularitate acest test, mai ales dacă avem în vedere implicaţiile pe care le are Chlamydia în infertilitate. Dacă rezultatele arată o infecţie cu Chlamydia trachomatis, tratamentul trebuie prescris pentru ambii parteneri şi boala este perfect curabilă.

Este vorba despre un tratament simplu cu anumite antibiotice, care trebuie urmat câteva zile, evitându-se contactele sexuale pe perioada administrării medicamentelor".