Candidoza: 6 alimente de evitat

Statisticile arată că aproximativ 75% dintre femei se confruntă de-a lungul vieţii cu cel puţin un episod de infecţie candidozică genitală. Află ce alimente pot să agraveze simptomele şi să prelungească durata infecţiei!

Statisticile arată că aproximativ 75% dintre femei se confruntă de-a lungul vieţii cu cel puţin un episod de infecţie candidozică genitală. Află ce alimente pot să agraveze simptomele şi să prelungească durata infecţiei!

 

Candidoza este produsă de infecţia cu Candida Albicans, o ciupercă ce populează în mod normal cavitatea bucală şi tractul digestiv la ambele sexe, iar la femei şi vaginul. De asemenea se găseşte în mod obisnuit pe piele şi mucoase, ne spune medicul dermatolog Andra Cristea.

 

 

Cum se manifestă?

 

- scurgere albă, brânzoasă şi abundentă
- usturimi şi mâncărimi vaginale
- usturime la urinare
- arsuri şi dureri în timpul contactului sexual
- înroşirea şi inflamarea labiilor mici.


Toate aceste simptome se intensifică înaintea menstruaţiei, avertizează specialistul. Aşadar, dacă ai simptomele prezentate mai sus nu sta pe gânduri, ci prezintă-te degrabă la medicul ginecolog pentru a urma un tratament corespunzător.

 

 

Ce alimente să eviţi când ai candidoză


Pe lângă tratamentul medicamentos prescris de medicul ginecolog pentru ambii parteneri, prof. dr.

Gheorghe Mencinicopschi ne avertizează cu privire la câteva alimente care pot să-ţi înrăutăţească simptomele. "Candida poate fi legată de schimbarea dietei, alergiile alimentare, dieta bogată în glucide, disfuncţiile glandulare, dar şi de predispoziţiile genetice", spune specialistul.

Din lista alimentelor interzise fac parte:


1. Zahărul (dulciurile) - este alimentul cel mai "iubit" de candida, avertizează specialistul. Nici fructele nu sunt recomandate;
2. Carbohidraţii: pâinea albă, orezul alb, pastele;
3. Drojdia şi produsele cu drojdie;
4. Alunele prăjite;
5.

Produsele din carne procesată, cum ar fi mezelurile;
6. Podusele cu gluten care se găseşte în grâu, secară şi orz, deoarece împiedică digestia şi inhibă dezvoltarea culturilor probiotice.

 

De reţinut: în momentul în care simptomele candidozei au dispărut, este recomandat să introduci treptat în dietă alimentele la care ai renunţat.

 

 

Cum previi apariţia candidozei?


Iată ce ne recomandă medicul dermatolog Andra Cristea pentru a preveni supărătoarele simptome cauzate de infecţia cu Candida Albicans:

  • după igiena locală cu apă călduţă, zona va fi bine uscată cu un prosop
  • evită umiditatea în zona genitală
  • foloseşte lenjerie de corp lejeră, din bumbac
  • evită utilizarea irigatorului pentru spălături interne (distruge flora protectoare)
  • evită folosirea excesivă a deodorantelor intime, din acelaşi motiv
  • evită apa fierbinte
  • evită tampoanele interne sau foloseşte-le doar în cazurile de strictă necesitate, deoarece mediul cald şi umed este cel mai propice pentru dezvoltarea candidei.