7 motive pentru care te dor sânii

Te confrunţi adesea cu o senzaţie de sensibilitate la nivelul sânilor şi nu ştii exact care ar putea să fie motivele. Iată care sunt cele mai frecvente cauze ale durerilor de sâni!

Durerea de sâni sau mastalgia cum este numită în termeni medicali este o afecţiune comună în rândul femeilor. Un studiu recent a arătat că 70% dintre femei se confruntă cel puţin o dată în viaţă cu dureri la nivelul sânilor. Există două tipuri de dureri mamare:

1. ciclice care apar o dată pe lună, fiind legate de menstruaţia lunară. Sunt normale şi nu necesită tratament.

2. nonciclice care sunt permanente sau temporare, fără legătură cu ciclul menstrual, apar la un singur sân şi afectează adesea femeile cu vârsta cuprinsă între 40-50 de ani. Deoarece, în urma unor investigaţii nu se cunosc cu exactitate cauzele acestor dureri, există studii care le asociază cu fumatul, consumul de cofeină şi alimentaţia neadecvată. Nu sunt normale, pot să anunţe o tumoră benignă, malignă sau o posibilă infecţie. În funcţie de investigaţiile si diagnosticul pus de un specialist se urmează un tratament.

Cel mai des pot să apară noduli, dar atenţie aceştia nu sunt neapărat cancerigeni.

Ca să ştii exact ce simptome pot să fie periculoase, citeşte articolul "Nodulii la sân: 5 explicaţii"! 

Pentru a putea răspunde la întrebarea "de ce ma dor sânii" este important să vedem care sunt cele mai frecvente motive. 

 

"Mă dor sânii" - Iată care ar putea fi motivele!

1. Ciclul menstrual

Foarte multe femei acuză sensibilitate, tensiune, înţepături şi o durere uşoară care se manifestă la ambii sâni înainte şi în timpul menstruaţiei. Acest tip de durere apare o dată pe lună, de obicei cu 3-7 zile înainte de menstruaţie. Se resimte în partea superioară a sânilor şi se extinde către subraţ. Afectează în special femeile cu vârsta cuprinsă între 30-40 ani.

2. Menopauza

Chiar dacă secreţia de hormoni se diminuează, unele femei acuză dureri de sâni înaintea instalării menopauzei, dar şi după dacă femeia urmează terapia de substituţie hormonală. Specialiştii susţin că durerile mamare dispar odată cu sfârşitul menopauzei.

3. Anticoncepţionalele

În cazul în care iei anticoncepţionale şi ai constatat prezenţa durerilor de sâni odată cu începerea administrării lor, medicul poate să îţi recomande o întrerupere a tratamentului pentru a observa simptomele sau poate schimba anticoncepţionalele. Dar, este la fel de posibil ca dacă te confrunţi cu dureri de sâni şi nu iei anticoncepţionale să ţi se recomande administrarea lor.

4. Sânii foarte mari

Femeile cu sânii mari pot avea dureri nonciclice cauzate de mărimea sânilor. Acest tip de disconfort este de obicei însoţit de dureri de gât, umăr şi spate.

5. Fibroadenomul

Cel mai frecvent nodul benign (necancerigen) care poate să cauzeze durere. El apare la un singur sân, sub forma unui nodul dur la pipăit şi mobil odată ce este atins.

6. Mastoza chistică

Este o afecţiune a sânilor caracterizată prin apariţia chisturilor la unul sau ambii sâni care au o consistenţă moale şi pot să cauzeze senzaţie de disconfort, durere şi tensiune mamară, simptome care sunt mai intense în perioada menstruaţiei. "Mastoza chistică cauzează jenă sau dureri locale, spontane sau provocate, în special înaintea menstrelor. Simptomele apar înaintea menstruaţiilor şi se ameliorează pe parcursul acestora", aflăm de la  Prof. Dr. Radu Vlădăreanu, medic primar în obstretică-ginecologie şi Şeful Clinicii de Obstretică şi Ginecologie la Spitalul Elias din Bucureşti.

7. Mastita

Este o infecţie a glandei mamare care apare indeosebi la femeile care alăptează. Ea se manifestă prin durere, umflarea şi înroşirea sânului.

 

Cum poţi să atenuezi durerea de sâni?


Există teorii care asociază durerile de sâni cu diverşi factori externi, de aceea unii specialişti recomandă schimbarea stilului de alimentaţie de la una intens procesată la una mai naturală (nepreparată termic), evitarea băuturilor cu cofeină şi reducerea aportului de carne roşie şi produse lactate. Poţi să încerci acest lucru ca să vezi dacă ţi se ameliorează problema. Dar, în cazul unor dureri nonciclice este esenţial să te prezinţi la un consult specializat şi să urmezi recomandările medicului.

De reţinut! Autopalparea este obligatorie!
Nu este greu ca măcar o dată pe lună să-ţi autoexaminezi singură sânii şi să fii atentă la schimbările pe care le simţi, apelând la ajutorului unui medic ginecolog atunci când este cazul. Vezi AICI cum să faci corect autopalparea!

De asemenea, nu trebuie să-ţi fie ruşine să-i ceri medicului ginecolog să-ţi palpeze sânii când mergi la un consult ginecologic de rutină.

Nu uită că cel mai corect răspuns la întrebarea de ce dor sânii ar trebui să-l primeşti de la medicul tău.