Update: Deputata Liana Dumitrescu lua pastile pentru slăbit

O prietenă a Lianei Dumitrescu a declarat pentru Adevărul că deputata lua de mai mult timp pastile pentru slăbit pentru a pierde câteva kilograme.

O prietenă a Lianei Dumitrescu a declarat pentru Adevărul că deputata lua de mai mult timp pastile pentru slăbit pentru a pierde câteva kilograme.

"Într-adevăr, lua anticoncepţionale, dar şi pastile pentru slăbit. Îşi dorea să fie mai slabă. Zicea o vede pe Elena Udrea în Parlament că arată bine, e slăbuţă, şi că ar vrea să ajungă şi ea la fel. Era conştientă că nu putea să slăbească din start dar încerca cu tot felul de pastile. Eu i-am spus de mai multe ori că nu am încredere în astfel de metode, dar ea zicea că măcar să încerce. Nu ştiu dacă ele sunt de vină pentru ce s-a întâmplat, dar bine sigur nu i-au făcut"
, a povestit prietena deputatei, fără a-şi face public numele.

 

Institutul Naţional de Medicină Legală a stabilit, vineri, că deputatul Liana Dumitrescu a murit din cauza unei tromboze. În prezent, medicii legişti caută posibili factori de risc care pot cauza această suferinţă.

 

Potrivit neurologilor, printre posibilele cauze de risc ale trombozei ar putea fi: utilizarea anticoncepţionalelor, o suferinţă oncologică sau o anomalie a glandelor endocrine, scrie Mediafax.

Deputatul Liana Dumitrescu în vârstă de 38 de ani, reprezentantă a minorităţii macedonene în Parlamentul României, a încetat din viaţă, joi dimineaţă, la Spitalul de Urgenţă "Elias" din Bucureşti.

Ea suferea de o boală cerebrală rară cu evoluţie rapidă sub tratament.

Pe 18 ianuarie, Liana Dumitrescu, care acuza dureri puternice de cap, a fost internată la Spitalul Elias, unde a fost supusă unei intervenţii chirurgicale, după ce a suferit un atac cerebral. Pacienta a făcut stop cardiac joi dimineaţa, la ora 8.45, iar medicii au încercat să o resusciteze timp de 45 de minute, fără ca inima să repornească, a comunicat Valentin Calu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Elias.

"A fost internată la noi ca urmare a unei boli acute, vascular-cerebrale, o suferinţă atât de gravă care a apărut ca un trăsnet, în plină sănătate. Dosarul medical are în momentul de faţă peste 150 de pagini", a declarat pentru ProTV Doina Dimulescu, managerul Spitalului Elias.

 

 

Familia îi acuză pe medicii de la Elias


Familia îi acuză pe medicii de la Spitalul Elias, deoarece au refuzat externarea deputatei, în condiţiile în care doreau să o trateze într-o clinică din străinătate. Însă, refuzul a venit în urma evoluţiei rapide a bolii şi a faptului că funcţiile vitale ale pacientei erau susţinute cu ajutorul aparatelor, lucru care a făcut imposibil transferul în străinătate, după cum a declarat managerul Spitalului Elias, profesorul Doina Dimulescu, într-o conferinţă de presă.

De asemenea, medicii susţin că s-au consultat pentru acest caz cu specialişti din Franţa şi Austria.

Potrivit Ministrului Sănătăţii, Cseke Attila, tratamentul acordat Lianei Dumitrescu a fost unul corect. "Medicii care au tratat-o au cerut inclusiv părerile unor specialişti din străinătate, respectiv preşedintele Societăţii de Neurochirugie din Franţa şi un profesor universitar al unei clinici din Viena. Amândoi au confirmat acea evoluţie tragică a cazului", a confirmat Cseke Attila.

Cazul a fost preluat de procurorii Parchetului General, urmând să se facă o expertiză medico-legală pentru verificarea corectitudinii diagnosticului şi a tratamentelor efectuate.

 

 

Anticoncepţionalele şi pastilele de slăbit, responsabile de moartea deputatei?


În vreme ce unele surse citate de cotidianul Adevărul susţin că decesul deputatei Liana Dumitrescu are legătură cu un tratament contraindicat cu anticoncepţionale, au apărut şi alte supoziţii care asociază această tragedie cu administrarea unor pastile pentru slăbit pe care deputata le lua în ultima perioadă.

Potrivit declaraţiilor oferite ieri de prof. dr. Doina Dimulescu, managerul spitalului Elias, deputata a avut ”tromboembolie complexă ce a generat accident vascular cerebral şi hemoragie cerebrală.

Boala este rară şi se poate moşteni. Sunt predispuşi copiii, gravidele şi femeile care iau anticoncepţionale. Supravieţuiesc cei care nu fac hemoragii sau nu intră în comă, însă ea le-a avut pe ambele”, a declarat pentru Ring prof. dr. Doina Dimulescu, maganerul spitalului.

Anticoncepţionalele pot să favorizeze atacurile cerebrale la femeile cu vârste peste 35 de ani, deoarece modifică nivelul de coagulare a sângelui, fapt ce poate conduce la formarea de cheaguri. Migrenele puternice sunt un prim simptom pe care nicio femeie care ia anticoncepţionale nu trebuie să-l ignore. Printre complicaţiile pe care le pot produce pastilele contraceptive sunt: tromboembolii, infarct miocardic, accident cerebral vascular, în special la femeile care fumează, au o vârstă înaintată, suferă de obezitate, diabet sau hipertensiune arterială, ne spune medicul ginecolog Cornelia Popescu.

"Din aceste motive, contracepţia hormonală combinată este formal contraindicată femeilor care au depăşit 35 de ani. Totuşi, poate să fie folosită în siguranţă de femeile între 35 şi 45 de ani dacă sunt sănătoase şi nu fumează. Trebuie folosite formule cu doze mici", explică specialistul.


Liana Dumitrescu era deputat din partea Asociaţiei Macedonenilor din România, la al doilea mandat consecutiv. Ea era membru în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, în Comisia pentru regulament şi în Comisia pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor. S-a născut la Craiova pe 20 ianuarie 1973, şi-a luat licenţa în Drept în anul 1996, iar în 2008 a absolvit Institutul român de diplomaţie.

În perioada 2002 - 2003  a lucrat, în calitate de expert, la Comisia de revizuire a Constituţiei României, iar între 2003-2004 a făcut parte din Comisia comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea legilor electorale.