Pilula pro si contra

Nu toate femeile au auzit de metodele moderne de contraceptie; iar cele care au auzit de ele cred ca le-ar fi inaccesibile ca pret...

Mariana V., 45 ani, din Alba Iulia, ia de mai bine de 20 de ani pastileanticonceptionale. "In familia mea exista cazuri de talasemie. Aceastaeste o boala de sange ereditara, care se transmite de la mama lafiu. Femeile nu fac boala, dar o transmit. I-am spus sotului meu caresunt riscurile de a avea un copil si el a fost de acord ca trebuie saevitam o posibila tragedie. De 21 de ani, de cand m-am casatorit, iauanticonceptionale si uite ca nu m-am ingrasat, nici n-am facut cancer."


Nu toate femeile au auzit de metodele moderne de contraceptie; iar celecare au auzit de ele cred ca le-ar fi inaccesibile ca pret sau se tem caar avea efecte secundare grave. Anticonceptionalele prescrise de catremedic in cabinetele de planificare familiala nu sunt deloc scumpe.

Pilulele anticonceptionale nu se bucura de o faima prea buna. Se spuneca ingrasa, provoaca diverse tipuri de cancer si perturba functionareaintregului organism. Ce e adevar si ce e exagerare in aceste afirmatii? Cuaproximativ 30 de ani in urma, pilulele aveau intr-adevar cateva efecteneplacute, printre care si ingrasarea, data fiind, probabil, si cantitateade hormoni de 5 ori mai mare decat a celor actuale. Astazi insa, lucruriles-au schimbat.

In Romania, dupa 1967, faima proasta a pastilelor anticonceptionale a fostintretinuta in mod deliberat de catre autoritatile care interziseseraavortul si orice mijloace moderne de contraceptie. Cea mai grava acuzala adresa anticonceptionalelor hormonale era aceea ca ele pot producecancer. Mai ales cancer de san si de ficat. Ceea ce s-a dovedit totalmenteneintemeiat.

Conf. dr. Bogdan Marinescu, directorul Spitalului clinic deobstetrica-ginecologie "Panait Sirbu" din Bucuresti explica: "Suntsute de milioane de femei care folosesc pilule anticonceptionale, deani de zile. Ideea ca pilula induce cancer sau nu protejeaza suficient,ca steriletul poate sa dea modificari organice este falsa. Sigur ca intoata medicina exista efecte benefice si cateodata reactii adverse. Dara critica aceste metode contraceptive moderne pentru ca au si ele o ratade esec este absurd. A vedea cele 3-5% de esec si a face abstractie decele 95-97% de reusite mi se pare absurd."

Pilula anticonceptionala este cel mai studiat medicament; iar astazioamenii de stiinta sunt in masura sa afirme ca pilula contribuie laprevenirea cancerului de endometru si de ovar, a sarcinilor ectopice,a ovarelor chistice (numai pilula combinata) si a afectiunilor benignede san. In plus, ele au un efect benefic asupra eventualelor fibroameuterine (care pot scadea in dimensiuni), inflamatii genitale, precum siin cazul anemiilor (ca urmare a folosirii pilulei, menstruatia devinemai putin abundenta).


In ultimii ani, lumea medicala din SUA traieste revelatia descopeririica pilula are mult mai multe avantaje decat se credea panaacum. "Anticonceptionalele orale actuale ofera mult mai mult decat ocontraceptie solida. Pentru ca efectele lor benefice care nu sunt legatede contraceptie sunt atat de importante, le prescriu si femeilor carenu au nevoie de contraceptie", spune dr. Andrew M.Kaunitz de la SpitalulUniversitar din Florida.

:
- cancerul de ovare
Contraceptivele orale reduc riscul de cancer de ovare cu 40-80%. Efectulse constata dupa un singur an de utilizare si creste direct proportionalcu durata utilizarii. Efectul protectiei continua timp de decenii.
- cancerul de endometru
Contraceptivele orale scad riscul acestui tip de cancer cu 50%.
- inflamatiile pelviene
Provoaca ingrosarea mucusului cervical, in consecinta, microorganismelenu pot patrunde in uter.
- chisturile ovariene functionale
- endometrioza
Femeilor cu endometrioza li se prescriu anticonceptionale orale timp deun an.
- sarcini extrauterine (ectopice)
Incidenta sarcinilor extrauterine este cu 90% mai redusa la utilizatoarelede pilule.
- tulburari menstruale
Utilizatoarele de pilule au un ciclu regulat, mai putin abundent si maiputin dureros.
- acnee
Acneea nu le afecteaza numai pe adolescente, ci si pe femeile adulte. Celmai indicat tratament pentru acnee este un contraceptiv oral (OrtoTri-cyclen).

:
fumatoare, peste 35 de ani
hipertensiune, probleme circulatorii
cancer la san
boli ale ficatului: icter, ciroza, tumora la ficat


In privinta anticonceptionalelor, medicii au pareri diferite. Ginecologiispun ceva, generalistii altceva. Daca ginecologii sustin caanticonceptionalele sunt foarte indicate, generalistii sunt mairezervati. "Utilizarea anticonceptionalelor poate provoca, in timp,fenomene de insuficienta circulatorie periferica, asa-numitul sindromRaynaud", spune dr. Daniela Enea, medic primar de medicina generalala Centrul Medical de Diagnostic si Tratament din Bucuresti. "Acestetulburari de circulatie, mai ales daca femeia fumeaza, pot conduce, inunele cazuri, la arteroscleroza, la infarct de miocard." Toti mediciisunt, insa, de acord ca un chiuretaj implica mult mai multe riscuridecat anticonceptionalele.


Mecanismul pilulelor este simplu:
- opresc ovulatia.
- ingroasa mucusul cervical, blocand patrunderea spermatozoizilor inuter.
- subtiaza mucoasa uterina, ceea ce face dificila implantarea unuieventual ou fecundat.


Efectul pilulelor contraceptive scade daca ele nu sunt folosite corect -nerespectarea orei sau, mai grav, neluarea unei tablete. In acest caz,ia pastila imediat ce-ti aduci aminte. Cel mai bine ar fi sa recurgi si lao metoda contraceptiva suplimentara (de exemplu, prezervativ). Eficientapilulelor este diminuata si de luarea unor antibiotice, barbiturice,anticonvulsive sau purgative.


Daca vrei sa optezi pentru o pilula anticonceptionala, gandeste-te labeneficii si riscuri. Dr. Cristian Posea, medic ginecolog la Spitalul"Ion Cantacuzino" din Bucuresti, crede ca pilulele sunt indicate oricareifemei sanatoase clinic. Sfaturile dr. Posea ar fi urmatoarele:
1. Inainte de a te decide pentru o metoda contraceptiva moderna,cantareste riscurile si beneficiile.
2. Avortul reprezinta un risc pentru sanatate mult mai mare decatfolosirea preparatelor hormonale.
3. Contraceptia orala trebuie facuta numai sub indrumarea medicului(ginecolog, endocrinolog sau de medicina generala cu competenta inplanificarea familiala).
Daca te-ai hotarat sa folosesti o pilula contraceptiva, nu inseamnaca esti obligata s-o utilizezi timp de decenii. Poti sa schimbi tipulde pilula sau sa optezi pentru alta metoda contraceptiva, potrivitapentru situatia ta, inclusiv starea sanatatii si numarul copiilor:dispozitiv intrauterin (sterilet), contraceptive injectabile, sterilizarechirurgicala.

Dintre pilulele actuale, numai pilulele combinate (care contin estrogensi progesteron) ar putea, in anumite cazuri, provoca o ingrasare de celmult 1kg/an. Destule femei care nu folosesc asemenea pilule se ingrasamai mult.


Pilulele pot provoca, mai ales in primele luni de utilizare, greturi,dureri de cap sau chiar absenta menstruatiei (amenoree). Acestea nu suntsemne de sarcina sau de boala. Nu protejeaza de bolile cu transmiteresexuala. Alt dezavantaj il reprezinta faptul ca pastilele trebuie luatela aceeasi ora a zilei.


Poate fi folosita de cele mai multe femei. Este o metoda contraceptivafoarte eficienta si reversibila. Este usor de administrat si nuinfluenteaza desfasurarea actului sexual. Cu sfatul medicului, poatefi folosita si ca "pilula de a doua zi", pentru a anula efectele unuiraport sexual neprotejat.


Experimentate dupa cel de-al doilea Razboi Mondial, pilulele au inceputsa fie utilizate pe scara larga incepand din 1965, intai in SUA si apoiin Anglia. In Romania nu se poate vorbi de un program de contraceptie,mai ales in intervalul 1966-1989, dupa intrarea in vigoare a faimosuluidecret 770/1966 privind interzicerea intreruperilor de sarcina. Ilegal,in acea perioada au fost utilizate produse aduse din Ungaria, fosta URSSsi Bulgaria.